Pin It

Με στόχο τη δημιουργία νέου κλίματος πανικού, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει σε συνέντευξη του στο Reuters «πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από τη θερμή ζώνη». Θεωρεί μάλιστα ότι η «ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας»

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Τον τρόμο της χρεοκοπίας επαναφέρει στο προσκήνιο ο Γιάννης Στουρνάρας βλέποντας την ανεργία ως το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας.

 

«Αντιμετωπίζουμε μία τεράστια κρίση, δεν έχουμε βγει ακόμη από τη θερμή ζώνη της χρεοκοπίας. Πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Το 2013 θα διευκρινιστεί εάν θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Reuters, επαναφέροντας το φλέγον ζήτημα της χρεοκοπίας και δημιουργώντας νέο κλίμα πανικού.

 

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι «η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι» και διευκρινίζει «υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό». Προέβλεψε δε ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι τα τέλη του έτους –οπότε και τοποθετεί την επιστροφή στην ανάπτυξη, σύμφωνα με συνέντευξη του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

 

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επώδυνη» την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία ύστερα από μια τριετία συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων τονίζει ότι η ανεργία (26,8% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με τους μακροχρόνια ανέργους (άνω του έτους) να φτάνουν στο 62,6% του συνόλου από 47,6% στις αρχές του 2008.

 

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το πρωτογενές έλλειμμα, καθώς η τρόικα αναμένει να μηδενιστεί, οπότε ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση του χρέους από τους εταίρους, όπως μέσω της μείωσης επιτοκίων -αφού για την ώρα αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς-, και επαναφέρει το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της σημειώνει πως γίνονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

 

Πάντως, ο οικονομολόγος Xανς Bέρνερ Ζιν επανέρχεται υποστηρίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην «DW» επισημαίνει ότι «για τους Ελληνες είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και γιατί έχουν μια τεράστια ανεργία. Αλλά ακόμα και για τους δανειστές -και κυρίως για τη Γαλλία- δεν έχει νόημα να παραμένει και δεν θα είναι ανταγωνιστική, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι».

 

Στο έτερο κομμάτι της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά δεν θα χρειαστούν και τα 50 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι συνέργειες Εθνικής και Eurobank, Alpha και Emporiki, Πειραιώς με Αγροτική και Γενική. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κράτος –αν και δεν έχει αυτό τον στόχο- δεν θα διστάσει να αναλάβει τον έλεγχό τους αν χρειαστεί.

 

Τις αμφιβολίες ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς φοβούνται υπονόμευση του σχεδίου της ευρωζώνης και ειδικότερα του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) με την άμεση ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης αδύναμων τραπεζών, εκφράζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal».

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα η επιτάχυνσή τους, φαίνεται να βρίσκονται πρώτες στην κυβερνητική ατζέντα.

 

Την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση, και αν είναι απαραίτητο να προβεί στα κατάλληλα βήματα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας», για να προσθέσει: «Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕUROGROUP Η υποψηφιότητα του Ολλανδού

 

Παρουσιάζει σήμερα την υποψηφιότητά του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής ο 46χρονος Γερούν Ντάισελμπλουμ του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Θα διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η θητεία του θα διαρκέσει 2,5 έτη. Την απόφαση θα λάβει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

 

 

Scroll to top