Pin It

skilos-demenos-vareliΤο θέαμα είναι γνωστό στην ελληνική επαρχία: Ενα εξαθλιωμένο και μισοσκελετωμένο σκυλί, δεμένο σε μια αλυσίδα 2-3 μέτρων, κι ένα βαρέλι σιδερένιο δίπλα του, για… σπίτι. Γύρω γύρω κόπρανα, ένα τσίγκινο «πιάτο» πάντα άδειο, δύο-τρία ξεροκόμματα πεταγμένα στο χώμα και ένα δοχείο με λίγο -βρόμικο συνήθως- νερό.

 

Αυτή την κατάσταση βάλθηκαν να αλλάξουν οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων». Και ξεκίνησαν μια εκστρατεία, έχοντας τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης και πλήθος ευαισθητοποιημένων κατοίκων των Χανίων. Αξίζει να δούμε τι γράφουν στην ανακοίνωσή τους:

 

«Εληξε η πρώτη φάση της γενικευμένης προσπάθειας της ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης και της φιλοζωικής κοινότητας της Ομοσπονδίας μας για την αποκατάσταση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς, ιδιοκτητών, ποιμενικών και κυνηγετικών. Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί, εκτιμάμε, προς τα τέλη Ιανουαρίου του νέου έτους και η τρίτη λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 

Καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να συνδυάσουμε την προσπάθεια ευζωίας κάθε έμβιου με την εικόνα που το νησί μας εκπέμπει προς τα έξω σε σχέση με το θέμα αυτό, ώστε να κατορθώσουμε τουλάχιστον στον τομέα αυτό να αισθανόμαστε σχετική αξιοπρέπεια σαν χώρα.

 

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση αυτών των καταστάσεων ούτε την επιβολή προστίμων, ιδίως στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες που όλοι μας ζούμε και όλοι μας είμαστε θύματα.

 

Ομως παρά τις χρόνιες προσπάθειες που σαν φιλοζωικό κίνημα έχουμε κάνει μέσα από τον τομέα της ενημέρωσης ιδίως, για μια αξιοπρεπή ζωή και των υπολοίπων βιολογικών μας εταίρων σε αυτόν τον πλανήτη, καμία ευαισθησία ή ανταπόκριση δεν υπήρξε, ιδίως στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων, κυνηγών και μεγάλης ηλικίας ανθρώπων. Δυστυχώς λοιπόν η επιβολή και του νόμου καθισταται απαραίτητη.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας αυτής σε επίπεδο Κρήτης καταγράφηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία περίπου σε 60 περιστατικά, βεβαιώθηκαν πολλά διοικητικά πρόστιμα βάσει του νόμου 4039/12 και έγιναν περίπου 17 συλλήψεις, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

 

Συνοπτικά θα αναφέρουμε τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στα ζώα μας, σε κάθε ζώο και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς βάσει των νόμων 4039/12, 1197/81 και 2017/92.

 

1. Η στέρηση της ελευθερίας είναι εγκληματική πράξη και μόνιμο βασανιστήριο για κάθε πλάσμα, άρα και για τα ζώα. Οχι στη μόνιμη αλυσόδεση, όχι στις κοντές αλυσίδες, σύνδεση τουλάχιστον δύο (άρθρο 1 του νόμου, εκτέλεση των φυσικών κινήσεών τους).

 

2. Εμβολιασμός, αποπαρασίτωση των ζώων, βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με τα κτηνιατρικά δεδομένα και η κτηνιατρική παρακολούθηση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν. Γιατί και αυτά αρρωσταίνουν.

 

3. Κατάλληλο, άνετο και υγιεινό κατάλυμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χώρος καθαρός και στεγνός. Οχι ζώα σε κλουβιά, βαρέλια, ντεπόζιτα, ψυγεία ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Οχι μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνια, βεράντες, κοινόχρηστoυς χώρους, όχι ζώα σε ταράτσες.

 

4. Κατάλληλη τροφή (όχι ψοφίμια ή νωπά κρέατα και εντόσθια) και πάντα καθαρό νερό και σκεύη.

 

5. Σεβασμός και φροντίδα στα ζώα. Πιο πολύ διψούν για αγάπη παρά για τροφή.

 

Τέλος, να τονίσουμε ότι θεωρούνται ιδιόκτητα βάσει του νόμου τα ζώα τα οποία βρίσκονται εντός της οικίας μας, του περιφραγμένου χώρου της, περιφραγμένου χωραφιού ιδιοκτησίας μας, ζώα με ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ), ζώα τα οποία βρίσκονται μαζί με τον ιδιοκτήτη τους σε βόλτα μαζί με το λουρί τους.

 

Ολα τα άλλα θεωρούνται αδέσποτα και μπορούν να περισυλλεγούν ως αδέσποτα από τους αρμόδιους φορείς που είναι τα ειδικά συνεργεία των δήμων και οι νόμιμοι φιλοζωικοί σύλλογοι και ουδείς άλλος. Ζώα πάνω στους δρόμους, δίκην σκιάχτρων, δεμένα στο πουθενά απαγορεύονται και θεωρούνται αδέσποτα και είναι νόμιμη περισυλλογή τους, άνευ άλλης διαδικασίας».

 

Scroll to top