31/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαγοράσιμη ποινή, ανεξίτηλη ξεφτίλα

Ο Μ. Λιάπης καταδικάστηκε σε 4 χρόνια με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ για τα ανασφάλιστο ι.χ. με τις πλαστές πινακίδες.
      Pin It

Ο Μ. Λιάπης καταδικάστηκε σε 4 χρόνια με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ για τα ανασφάλιστο ι.χ. με τις πλαστές πινακίδες

 

Της Μαρίας Δήμα

 

liapisΤο ηχηρό ράπισμα που επιφύλαξε στον Μιχάλη Λιάπη ο εισαγγελέας της έδρας για τις πλαστές πινακίδες απαξίωσε ηθικά τον πρώην υπουργό περισσότερο και από την ποινή των 4 ετών με αναστολή εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ ημερησίως και το χρηματικό πρόστιμο των 3.000 ευρώ που του επέβαλε τελικά το δικαστήριο. Καταδίκη, για τον πρώην «πολιτικό» άνδρα αποτέλεσε το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα Γιώργου Καράτσαλου, που στις πλημμεληματικές πράξεις της κυκλοφορίας του ανασφάλιστου οχήματος και της τοποθέτησης των πλαστών πινακίδων ο λειτουργός της Θέμιδος διέκρινε «άτομο επικίνδυνο, με ροπή προς το έγκλημα», που δεν του αξίζει ούτε καν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς μετά την πράξη του «αναχώρησε σε εξωτικό προορισμό»…

 

Απών ο κατηγορούμενος

 

Η δίκη έγινε σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, που στο εδώλιο τον απόντα από «τζάκι» υπουργό, διαδέχονταν εναλλάξ κάθε καρυδιάς… κατηγορούμενοι, όπως ταλαίπωροι, κυρίως Πακιστανοί μετανάστες, εξαθλιωμένοι τοξικομανείς για μια μικρή δόση πρέζας, ανάμεσά τους και ένας νεαρός Αθίγγανος που πιάστηκε στα πράσα… από περιπτερούχο να κλέβει ένα πακέτο τσιγάρα. Μια κυρία από λαϊκή συνοικία που πέταξε τα βρομόνερα στους αγωγούς ομβρίων υδάτων και ένας ρακένδυτος επαίτης! Οι περισσότεροι από το χθεσινό πινάκιο του Β΄Αυτόφωρου Μονομελούς δεν είχαν χρήματα για δικηγόρο προκειμένου να τους υπερασπιστεί και πολύ περισσότερο να τους εκπροσωπήσει, όπως ορίζει η δικονομία, χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο. Υπήρξαν περιπτώσεις που η έδρα έδειξε επιείκεια, λαμβάνοντας υπόψη της «ποιο το έγκλημα, ποιος ο δράστης, ποιο το κίνητρο»…

 

Η επιλογή του Μιχάλη Λιάπη να κάνει χρήση του δικονομικού του δικαιώματος και να μην παραστεί στο δικαστήριο δεν έμεινε ασχολίαστη από την πρόεδρο που είπε στους δικηγόρους του ότι «ο κατηγορούμενος δεν έκρινε σκόπιμο να έρθει προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος τι συνέβη…». Εκείνοι, με τη σειρά τους, επιχείρησαν να τον δικαιολογήσουν, λέγοντας ότι ο εντολέας τους δεν απαξιώνει την έδρα, αλλά η απουσία του οφείλεται στην… παρουσία των δημοσιογράφων που «βρίσκονται έξω από το δικαστήριο και ξημεροβραδιάζονται έξω από το σπίτι του»! Αποστομωτική ήταν η απάντηση της δικαστίνας: «Η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά μέσα στο δικαστήριο».

 

«Μια… απερισκεψία»

 

Την παραβατική συμπεριφορά του Λιάπη οι νομικοί του παραστάτες την αποκάλεσαν «μία απερισκεψία και ανοησία», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εκεί η λογική σταματάει… Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, τι να κάνουμε;». Είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα που αποκάλεσε «παιδαριώδη δικαιολογία από άνδρα με βαριά κληρονομιά, που άφησε άφωνο το πανελλήνιο, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον» τους ισχυρισμούς του Μιχάλη Λιάπη περί μπαταρίας. «Θα μπορούσε απλά να αποσυνδέσει τα καλώδια από τους πόλους της μπαταρίας, είτε θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία το αυτοκίνητο σταματημένο» υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

 

Μάλιστα, κάποια στιγμή, είπε χαρακτηριστικά για τον πρώην υπουργό Μεταφορών ότι «παραβίασε τον νόμο που ο ίδιος κατασκεύασε»… Κατά τον κ. Καράτσαλο, κατέστρωσε σχέδιο και το εκτέλεσε, «αντί να καταβάλει το ευτελές γι’ αυτόν ποσό των 1.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ένα γεύμα στα πολυτελή εστιατόρια, που συχνάζει». Απαντώντας επίσης στον ισχυρισμό περί πρότερου έντιμου βίου, τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μιχάλης Λιάπης δεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη στο παρελθόν, καθώς δεν έχει ελεγχθεί… Εκλεισε μάλιστα την αγόρευσή του, καλώντας τη Δικαιοσύνη «να μη γίνει πίπιζα στα δάχτυλα των πολιτικών».

 

Scroll to top