russia

01/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ματωμένος Βόλγας

Iχνη του ενεργού τρομοκρατικού πυρήνα, που προκάλεσε τα δύο διαδοχικά βομβιστικά χτυπήματα, με περισσότερους από 30 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες, αναζητούν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.
      Pin It

Iχνη του ενεργού τρομοκρατικού πυρήνα, που προκάλεσε τα δύο διαδοχικά βομβιστικά χτυπήματα, με περισσότερους από 30 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες, αναζητούν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας

 

ΜΟΣΧΑ

Του Θανάση Αυγερινού

 

russia-vomvistiki-epithesiΠερισσότεροι από 4.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή του Βόλγογκραντ αναζητώντας ίχνη του ενεργού τρομοκρατικού πυρήνα, που προκάλεσε τα δύο διαδοχικά βομβιστικά χτυπήματα, το προχθεσινό στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού και το χθεσινό σε τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης, ενώ η ρωσική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την πληροφορία ότι ο δράστης της πρώτης τουλάχιστον επίθεσης ήταν σλαβικής καταγωγής, προσηλυτισμένος από ισλαμιστές.

 

Οι Αρχές έχουν φυσικά ενοποιήσει τις δύο υποθέσεις εκτιμώντας ότι ο πανομοιότυπος τρόπος δράσης, με εκρηκτικούς μηχανισμούς, παραγεμισμένους με θανατηφόρα μεταλλικά θραύσματα, που ενεργοποίησαν άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας και είχαν σκοπό την πρόκληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού νεκρών μεταξύ πολιτών, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τρομοκρατικό δίκτυο, που δρα στην περιοχή ευθύνεται για τις δύο διαδοχικές επιθέσεις, αλλά και εκείνη προ διμήνου, σε αστικό λεωφορείο της πόλης. Η βόμβα, που εξερράγη στις 21 Οκτωβρίου είχε προκαλέσει το θάνατο 8 και τον τραυματισμό περισσότερων από 50, ενώ ο τωρινός απολογισμός θυμάτων έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 17 προχθές και 14 χθες νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

 

Προσαγωγές υπόπτων

 

Οι υπηρεσίες ασφαλείς έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές 90 υπόπτων και δρουν επιδεικτικά με συνεργεία που συνοδεύονται από εκπαιδευμένους σκύλους και εκατοντάδες ταυτόχρονες περιπολίες, επιδιώκοντας εκτός των άλλων να ενισχύσουν το ηθικό των πολιτών στο Βόλγογκραντ, που βρίσκονται πλέον στα όρια του πανικού και αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μαζικά συγκοινωνιακά μέσα.

 

Επικεφαλής των ερευνών ανέλαβε αυτοπροσώπως ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο οποίος μετέβη στην περιοχή με εντολή του προέδρου Πούτιν, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής και ανακοίνωσε την επιβολή καθεστώτος υψηλής επιφυλακής σε αρκετές περιοχές της χώρας και ειδικά σε συγκοινωνιακούς κόμβους, σταθμούς και αεροδρόμια, αλλά και την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει εξιχνίαση των εγκλημάτων, για τα οποία ήδη υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις».

 

O επικεφαλής της FSB ζήτησε μάλιστα την κατανόηση των πολιτών για τους υποχρεωτικούς και ξαφνικούς ελέγχους σε διάφορους δημόσιους χώρους και υποσχέθηκε έκτακτα μέτρα ασφαλείας, που θα επιτρέψουν, όπως είπε, τον ήρεμο εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των ρωσικών Χριστουγέννων, που ακολουθούν, χωρίς όμως τη χρήση πυροτεχνημάτων, που κρίθηκε απαγορευτική. Πάντως η πρώτη απόπειρα της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις και να διοργανώσει «αυθόρμητες» διαδηλώσεις μέσω Διαδικτύου, αντιμετωπίστηκε αυστηρά από την αστυνομία, που έσπευσε να προσαγάγει και τους 200 διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών ασφαλείας και την ανοχή έναντι των εγκληματικών δραστηριοτήτων «μειονοτικών εθνικών ομάδων».

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ανάκρισης, που επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ, πιθανότερος δράστης της πρώτης επίθεσης στο σιδηροδρομικό σταθμό θεωρείται ο γνωστός στις Αρχές Πάβελ Πιτσιόνκιν, νεαρός νοσοκόμος, που έχει εξαφανιστεί από την άνοιξη του 2012 και ενταχθεί σε ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες της ρωσικής Δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, υιοθετώντας το Ισλάμ και αλλάζοντας το όνομά του σε Ανσάρ Αρ-Ρουσί.

 

Τα ίχνη του Πιτσιόνκιν χάθηκαν στο Καζάν του Ταταρστάν και ο προσηλυτισμός του ξεκίνησε από ιστοσελίδες φανατικών ισλαμιστών, στα κυκλώματα των οποίων «βυθίστηκε» εγκαταλείποντας κάθε άλλο ενδιαφέρον.

 

Οι γονείς του προσπάθησαν το Σεπτέμβριο του 2013 να τον αποσπάσουν από την ισλαμιστική επιρροή, μετέβησαν γι’ αυτό το σκοπό στο Νταγκεστάν, όπου μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους, όμως δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τον γιο τους και τώρα κλήθηκαν από τις Αρχές να δώσουν γενετικό υλικό για εξετάσεις DNA, επιμένοντας πάντως ότι δεν μπορεί το παιδί τους να έχει προκαλέσει μια τέτοια τραγωδία.

 

Βαθιά κρίση

 

Το γενικότερο φαινόμενο, που αναδεικνύει τη βαθύτερη κοινωνική και εθνική κρίση της Ρωσίας, απασχολεί τις Αρχές, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά περιπτώσεις νεαρών αγοριών και κοριτσιών με μη μουσουλμανικό παρελθόν ή καταγωγή, που ακολουθούν ουαχαμπιτικά ή άλλα ακραία ισλαμιστικά κινήματα και αποδέχονται να σηκώσουν όπλα ή να μετατραπούν σε βομβιστές αυτοκτονίας μετά από κατάλληλη κατήχηση και «εκπαίδευση».

 

Αντιμέτωπος με μια ισχυρή πρόκληση αμέσως μετά την προσπάθειά του να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της Ρωσίας, αποφυλακίζοντας τον μεγαλοεπιχειρηματία M.Χανταρκόφσκι και τις Pussy Riot, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποχρεώθηκε να ξαναγράψει το πρωτοχρονιάτικο εορταστικό του μήνυμα και προεδρεύει διαρκώς συσκέψεων επιτελών του αναζητώντας όχι μόνο άμεσα μέτρα, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις, που θα απαντούν στην «πολιτική πίεση» των διαδοχικών τρομοκρατικών ενεργειών.

 

«Υπουλος εχθρός»

 

Αναδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση του φαινομένου, το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε με μια ασυνήθιστη δήλωσή του ότι οι ρωσικές Αρχές δεν προτίθενται να υποχωρήσουν, αλλά θα συνεχίσουν «τη σκληρή και συνεπή μάχη με τον ύπουλο εχθρό, που δεν γνωρίζει σύνορα», κάνοντας λόγο για «κοινούς εμπνευστές» των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ΗΠΑ, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, Νιγηρία κ.λπ. και καταδικάζοντας «τις θνησιγενείς προσπάθειες ορισμένων πολιτικών και αναλυτών να διαχωρίσουν τους τρομοκράτες σε “σωστούς” και μη, αναλόγως των γεωπολιτικών τους στοχεύσεων».

 

Ο πρώτος ηγέτης, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ήταν και ο πρώτος, που τηλεφώνησε στον Β. Πούτιν για να τον συλλυπηθεί και να καταδικάσουν από κοινού την τρομοκρατία, ενώ η Ελλάδα δυστυχώς δεν κατάφερε να μπει στις δύο πρώτες λίστες, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο απαριθμώντας τους ηγέτες 37 χωρών και οργανισμών, οι οποίοι απέστειλαν τα συλλυπητήριά τους.

 

Μέχρι στιγμής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει καταδικαστικές δηλώσεις μόνο από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Κούρκουλα.

 

[email protected]

 

Scroll to top