Η ΟΛΜΕ αντιτίθεται στον τρόπο επανατοποθέτησης των «διαθέσιμων» καθηγητών στις κενές θέσεις του προγράμματος κινητικότητας, ενώ υποστηρίζει ότι οδηγούνται σε απόλυση 474 από αυτούς. Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 3 Ιανουαρίου
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Με κινητοποιήσεις ξεκινούν το νέο έτος οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι αντιδρούν στην οριστική απομάκρυνση συναδέλφων τους από το Δημόσιο, μετά το πέρας της οκτάμηνης περιόδου διαθεσιμότητας, και αντιτίθενται στον τρόπο επανατοποθέτησής τους σε κενές θέσεις μέσω του προγράμματος κινητικότητας.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε, χθες, πως από τους καθηγητές που τέθηκαν τον Ιούλιο σε διαθεσιμότητα θα καλυφθούν συνολικά 925 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων στο υπουργείο Παιδείας, με έμφαση στις διευθύνσεις διά βίου μάθησης [Ινστιτούτα και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ και ΣΕΚ)] και 150 θέσεις σε δήμους, ειδικοτήτων βρεφονηπιοκόμων και βοηθών βρεφοκόμων.
Να μην υπάρξουν διακρίσεις
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ (27/12) να καταθέσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση για τη μετάταξή τους, καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης των φορέων όπου επιθυμούν να μεταταχθούν, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία τυχόν δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό τους μητρώο.
«Τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους ουσιαστικά οδηγούν σε απόλυση τουλάχιστον 474 εκπαιδευτικούς, αφού οι θέσεις που ανακοίνωσαν ή ήδη προκήρυξαν είναι 1.400 ενώ οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα υπουργεία, είναι 1.874», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Οι θέσεις που έχουν ανακοινωθεί επιβάλλουν την αλλαγή επαγγέλματος, κλάδου των «διαθέσιμων» καθηγητών.
Μερίδα τους καλείται να καλύψει θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, ενώ άλλοι, από κλάδους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προορίζονται να καλύψουν θέσεις Τεχνικής ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν πως θα εκδοθεί και νέα προκήρυξη που θα προσφέρει θέσεις στους καθηγητές. Δεν διασφαλίζεται, ωστόσο, η πλήρης επανατοποθέτησή τους.
Η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει την αντίθεσή της με τη διαδικασία μοριοδότησης η οποία δείχνει τον δρόμο της απόλυσης για όσους έχουν διοριστεί μέσω επετηρίδας, μοναδικό τρόπο διορισμού μέχρι το 2001. Ζητά να μην υπάρξει καμία διάκριση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τον τρόπο διορισμού τους (ΑΣΕΠ – επετηρίδα). Περαιτέρω, οι καθηγητές τονίζουν πως θα μείνουν κενές ορισμένες από τις 925 θέσεις, καθώς στη σχετική προκήρυξη ζητείται ως υποχρεωτικό προσόν το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ, ακόμα και στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών για τους οποίους δεν απαιτούταν όταν διορίστηκαν.
Από την άλλη, όπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.», προσφάτως πέρασε τροπολογία που επιτρέπει στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΣΕΚ, να απασχολούν καθηγητές οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμα και όσων δεν προβλέπονται να διδάσκονται στο δημόσιο τομέα. Αμεσο, επομένως, το κέρδος των ιδιωτών μετά την «κατεδάφιση» της δημόσιας εκπαίδευσης.
Συνάντηση με τον υπουργό
Η ΟΛΜΕ απαιτεί την άμεση επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. Επειτα από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας των καθηγητών έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στις 16.30. Την ίδια ώρα προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Ανάλογη συνάντηση έχουν ζητήσει οι εκπαιδευτικοί από τον υπουργό Παιδείας για την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει στις 8 Ιανουαρίου για να καθορίσει νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων που θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης του κλάδου. Πανελλαδική κινητοποίηση κατά της διαθεσιμότητας θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 11 Ιανουαρίου.