Το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο 16.500 ευρώ ως αποζημίωση ενός Ελληνα και ενός παράνομου μετανάστη
Της Διαλεκτής Αγγελή
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και επιβολή προστίμου 16.500 ευρώ ως αποζημίωση για δύο περιπτώσεις, ενός Ελληνα κρατούμενου και ενός παράνομου μετανάστη.
Ο Βασίλης Κανάκης είχε καταδικαστεί για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και κατήγγειλε τον συνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες σε τέσσερις φυλακές. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή της Λάρισας, μεταξύ 2009 και 2011, ήταν εντελώς απάνθρωπη, καθώς ήταν κλειδωμένος σε κελί με κατσαρίδες, ενώ, το βράδυ, οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες και αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν μπουκάλια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Besik Khuroshvili, έναν 43χρονο Γεωργιανό, ο οποίος κατήγγειλε το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στον Ασπρόπυργο το 2010. Ο άντρας κατήγγειλε ότι σε έναν χώρο 240 τετραγωνικών μέτρων ζούσαν 136 άνθρωποι, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και αερισμού ενώ οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες. Επίσης, είπε ότι του έδιναν 5,87 ευρώ την ημέρα για να ζει εκεί, ποσό το οποίο ήταν αρκετό μόλις για δύο σάντουιτς.
Στο γαλλικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για άλλες δώδεκα καταδίκες της Ελλάδας, αν και στην πραγματικότητα είναι περισσότερες. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΔΔΑ εκδίδει τις αποφάσεις του μόνο στην αγγλική ή/και στη γαλλική γλώσσα οι οποίες μέχρι πρότινος δημοσιεύονταν σε ελληνική μετάφραση, στον ιστότοπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ωστόσο, εδώ και αρκετούς μήνες, στην αρχική σελίδα υπάρχει μεν το πλαίσιο «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΔΔΑ», αλλά η ενεργοποίησή του οδηγεί σε μια σελίδα που ενημερώνει τον επισκέπτη ότι «η σελίδα αυτή είναι υπό αναβάθμιση».
Πριν από μερικές μέρες, στις 19 Δεκεμβρίου, το ΕΔΔΑ εξέδωσε δύο ακόμη καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο. Το Δικαστήριο επιδίκασε στους δικαιωθέντες τις σχετικές αποζημιώσεις ύψους χιλιάδων ευρώ.
Αλλες δύο περιπτώσεις
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τον Β.Μ., δημοσιογράφο ιρανικής υπηκοότητας, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του το 2010 και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και παρέμεινε κρατούμενος σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 όταν και απελευθερώθηκε. Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ δεν κατάφερε να είναι παρών στη διαδικασία εκδίκασης της σχετικής προσφυγής του ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κατέφυγε στο ΕΔΔΑ, διαμαρτυρόμενος για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, σημειώνοντας ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής προσφυγής. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά 12 προσφεύγοντες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους και έφθασαν στην Ελλάδα το 2009, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα σε έναν μόνο εξ αυτών, ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν για αρκετούς μήνες σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης. Κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι ότι υπήρχε παντελής έλλειψη υγιεινής στα κελιά τους, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα προαυλισμού. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη χώρα μας και την υποχρέωσε να καταβάλει 5.000-10.000 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες για ηθική βλάβη.