Η Σάρα πεθαίνει από μαγκάλι
Είναι 11.10΄ το βράδυ της 1ης Δεκέμβρη και η απίστευτη τραγωδία της 13χρονης Σάρας, που πεθαίνει από αναθυμιάσεις από μαγκάλι, μέσα στο φτωχικό διαμέρισμα όπου ζούσε με τη μητέρα της, στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης, γίνεται αιτία να «σπάσει» η άτεγκτη γραμμή της κυβέρνησης και ν’ αρχίσουν οι επανασυνδέσεις ρεύματος σε εκατοντάδες άπορα νοικοκυριά.
Μια οικογενειακή τραγωδία στο σπίτι όπου ζούσαν χωρίς ρεύμα η 54χρονη γυναίκα από τη Σερβία μαζί με τη 13χρονη κόρη της. Η άνεργη μητέρα άναψε ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεστάνει το σπίτι. Οι αναθυμιάσεις είχαν τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της μικρής Σάρας. Η μητέρα συλλαμβάνεται, αλλά, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων, ο Νίκος Δένδιας αναγκάζεται να δώσει εντολή για ν’ αφεθεί ελεύθερη η χαροκαμένη μητέρα. Παρόμοια περιστατικά, κυρίως φωτιές σε σπίτια χωρίς ρεύμα, οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση να δώσει εντολή στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος σε εκατοντάδες άπορους που υφίστανται τις απάνθρωπες συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής.
Ν.Φωτ.
………………………………………..
Βίαιες επαναπροωθήσεις
«Τον έριξαν κάτω και του πατούσαν το κεφάλι, τον κλοτσούσαν, τον χτυπούσαν με τη λαβή του όπλου. Αυτό κράτησε μισή ώρα. Επειτα άρχισαν να κλοτσάνε τη γυναίκα. Υστερα πήραν γυμνά καλώδια και τους χτυπούσαν μ’ αυτά. Ορκίζομαι, ήταν Ελληνες αστυνομικοί.
Τότε, άρχισαν με μας. Μας χτυπούσαν τον έναν μετά τον άλλο μέχρι που έφτασαν τα αυτοκίνητα». Η συγκλονιστική μαρτυρία του στην «Εφ.Συν.» για την επαναπροώθηση του ίδιου και άλλων 138 Σύρων από το Πραγγί της Ορεστιάδας στην Τουρκία το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου έβαλε το θέμα στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης. Ακολούθησαν και άλλες μαρτυρίες, για άλλες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σαν αυτές που καταγράφονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων από χρόνια. Μάταια μέχρι στιγμής.
Οι αρχές δεν γνωρίζουν τίποτα, οι υπουργοί κοιτάζουν αλλού, ο πρωθυπουργός καμαρώνει στη Βουλή που εξήγαγε τον όρο «λαθρομετανάστης» στην Ε.Ε. Για την υπόθεση στο Πραγγί έχουν διαταχθεί ΕΔΕ και προκαταρκτική ανάκριση. Θα φτάσουν ώς το τέλος;
Δ.Αγγ.
……………………………………….
Εξαρτημένοι στο… απόσπασμα
Την ώρα που στη Βουλή οι βουλευτές ψήφιζαν έναν λίγο πιο σύγχρονο νόμο για τα ναρκωτικά που δίνει στους εξαρτημένους τη δυνατότητα να κάνουν μια προσπάθεια κι ένα βήμα για τη ζωή, την ώρα που επιτέλους η Ελλάδα συγχρόνιζε τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η επιχείρηση «Θέτις» του κ. Δένδια «καθάριζε» το κέντρο της Αθήνας από τα ενοχλητικά μιάσματα.
Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς της υγείας (τρομάρα τους) μαζεύουν νύχτα και μέρα φοβισμένους και άρρωστους εξαρτημένους μεταφέροντάς τους σε κρατητήρια και στην Αμυγδαλέζα για… καταγραφή, αφήνοντάς τους μετά να γυρίζουν ακόμα και με τα πόδια νηστικοί και εξαθλιωμένοι στους δρόμους της Αθήνας.
Παράλληλα διώχνουν τις μονάδες παροχής υπηρεσιών από το κέντρο τρομοκρατώντας τα μέλη τους και στερώντας τους εξαρτημένους από μια φιλική χειρονομία, μια καθαρή σύριγγα ή μια σοκολάτα. Ο νέος νόμος για τη Βουλή· αλλά για τους δρόμους το κυνηγητό κι η βία.
Α.Ψ.
………………………………………..
Νεκρός από έλεγχο
Τρίτη, βράδυ, 13 Αυγούστου 2013. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τον άδικο και πρόωρο θάνατο του 19χρονου, Θανάση Καναούτη. Η μη καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου του τρόλεϊ, στο οποίο μετέβαινε προκειμένου να γυρίσει σπίτι του, αποτελεί την αφορμή για τον έντονο διαπληκτισμό και τη συμπλοκή, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσα στον ίδιο και στους ελεγκτές εισιτηρίων. Ακολουθεί η μοιραία πτώση του από το όχημα, οπότε και χάνει ακαριαία τη ζωή του. Η κηδεία του και οι διαδηλώσεις που ακολουθούν στο Περιστέρι και σε πλήθος συνοικιών της χώρας, λαμβάνουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο χαμός του χαρακτηρίζεται ως «πολιτική δολοφονία», αποτέλεσμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που ποινικοποιούν τη φτώχεια και της άγριας καταστολής (μεταξύ άλλων και από πλευράς ελεγκτών εισιτηρίων) που επιβάλλεται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κατά πολλούς, το περιστατικό αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κοινωνικού κανιβαλισμού της «περιόδου των μνημονίων», ενδεικτικό του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκεται μια ολόκληρη κοινωνία.
Στ.Ζ.
………………………………………..
Εμπόριο βρεφών κρατική αδεία
Ρατσιστική ευαισθησία: Η δήθεν εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας βρεφών άγγιξε την ελληνική κοινωνία υπό τη μορφή σίριαλ, όταν το θύμα είχε τα συγκινητικά χαρακτηριστικά της Μπάρμπι και οι υποτιθέμενοι «θύτες» υπηρετούσαν το στερεότυπο «του γύφτου που παίρνει τα παιδιά».
Οι θετοί γονείς ανήκαν σε μια μειονότητα, όπου η επιβίωση οριακά συναντά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συνιστώντας ακόμη ένα σκάνδαλο κρατικής ολιγωρίας. Ομως εκεί όπου οι άνθρωποι στερούνται, εκεί περισσεύει η ανθρωπιά. Η μικρούλα δεν είχε κλαπεί, ενώ η οικογένεια τη συνέτρεχε στην εγκατάλειψή της.
Κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των βιολογικών παιδιών της οικογένειας, όταν οι γονείς τέθηκαν υπό κράτηση μέχρι να αποδειχθεί το φιάσκο, ενώ «το εμπόριο βρεφών είναι ένα διαρκές σκάνδαλο κρατική αδεία» («Εφ.Συν.», 31/10).
Μπορεί εδώ και 20 χρόνια να έχουμε υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης που απαγορεύει τις ιδιωτικές υιοθεσίες, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, σχεδόν παγκοσμίως, που τις επιτρέπει, προς τέρψιν των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών που εκμεταλλεύονται οικτρά παιδιά, βιολογικούς και θετούς γονείς, αφήνοντας χρέη δραμάτων για το μέλλον…
ΙΩ.Σ.
………………………………………
Χρυσοθήρες στη Μήλο, καλόγεροι αιολικών στη Σκύρο
Στον πολιορκητικό κλοιό των χρυσοθήρων βρέθηκε και η Μήλος, για ακόμη μία φορά έπειτα από 14 χρόνια, γεγονός που βρήκε αντιμέτωπη εκ νέου τη συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 κατοίκων της. Αυτή τη φορά οι επίδοξοι χρυσοθήρες έχουν βάλει στο μάτι τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του νησιού, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια, μέσω μιας μικρής και ασήμαντης εταιρείας για τα δεδομένα της εξορυκτικής βιομηχανίας που ακούει στο όνομα Ortac Resources. Κάποιες παράξενες «συμπτώσεις» καταδεικνύουν ότι πίσω από την εταιρεία βρίσκονται η Eldorado Gold και τα Χρυσωρυχεία Θράκης, εταιρείες γνωστές για τη δραστηριοποίησή τους στη Βόρεια Ελλάδα. Τι κι αν η επένδυση που ονειρεύονται θα αφορά μια περιοχή όπου με το σημερινό καθεστώς δεν επιτρέπεται καμιά εξορυκτική δραστηριότητα, αφού η δυτική Μήλος προστατεύεται ως περιοχή Natura 2000; Εκτός κι αν ποντάρουν στο γεγονός ότι αυτό το καθεστώς, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, είναι προσωρινό και, συνεπώς, αναστρέψιμο.
Ομως έντονες πιέσεις ασκήθηκαν προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές ώστε να εγκριθεί η επένδυση της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους στη Σκύρο που, μέσω μιας κοινοπραξίας, επιδιώκει την κατασκευή 9 αιολικών πάρκων στα νότια του νησιού, σε μια έκταση αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στα οποία θα εγκατασταθούν 111 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 135 μέτρων και διαμέτρου πτερυγίων 90 μέτρων, συνολικής ισχύος 333 MW. Οι 60 από τις ανεμογεννήτριες χωροθετούνται στο όρος Κόχυλας, που έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης «Natura 2000, καταλαμβάνοντας το 63,5% της προστατευόμενης έκτασης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τους λόγους διατήρησής της! Μαζί δε με ακόμη 33 ανεμογεννήτριες που προορίζονται για εγκατάσταση στις νησίδες της Σκύρου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη που γίνεται σε τόσο μικρό νησί. Παρ’ όλες τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην πολιτική ηγεσία για την υλοποίηση της επένδυσης των καλογέρων, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας, το έργο επί του παρόντος έχει «παγώσει». Τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας.
Τ.Σαρ.