Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Αύξηση 1% θα πάρουν την 1η Ιανουαρίου 2015 οι ξενοχοϋπάλληλοι, ενώ το 2014 οι μισθοί τους θα μείνουν σταθεροί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εθνική κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν χθες με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Ετσι, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας έσπευσε να «χαιρετίσει» το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το θετικό κ.λπ. Ετσι, οι 130.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, που, βάσει της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία λήγει σήμερα, είχαν υποστεί μειώσεις 15%, θα δουν «παγωμένους» τους μισθούς τους το 2014 (753,69 έως 821,96 ευρώ) και το 2015 θα λάβουν αύξηση 1% (δηλαδή οι μισθοί θα κυμαίνονται από 761,23 έως 830,18 ευρώ), που έχει αξία μόνο σε επίπεδο συμβολισμών, καθώς επαναφέρει, έπειτα από σκληρές μειώσεις, τη λέξη «αύξηση» στο λεξιλόγιο. Ωστόσο, το «πάγωμα» των μισθών για το 2014 και η αύξηση του 1% το 2015 μοιάζουν με «καρότο», ενώ η σύμβαση εμπεριέχει και «μαστίγιο» και για την ακρίβεια νομιμοποιεί μια από τις πολλές αντεργατικές τακτικές που εφαρμόζουν ουκ ολίγες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
Δυνατότητα διεύρυνσης
Επίσης, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών και θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά. Ο πρόεδρος Γιάννης Α. Ρέτσος και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.
«Τα τελευταία χρόνια, ο ξενοδοχειακός κλάδος, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων, σε ένα περιβάλλον αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, υπέστη απώλειες ως προς τα έσοδά του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ως προς τις προοπτικές βιωσιμότητας, υγιών κατά τα λοιπά, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρέπει επίσης, να τονιστεί πως και από την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπήρξαν θυσίες και παραχωρήσεις» αναφέρει η ΠΟΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού παρότρυνε την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας.
Επιπρόσθετα, κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πως, σε πολιτικό επίπεδο, έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να εξελιχθεί θετικά το 2013 για τον τουρισμό, εννοώντας τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αναθέρμανση των σχέσεων με μεγάλους tour operatοrs, όπως για παράδειγμα με την TUΙ, επιδότηση απασχόλησης κ.λπ. Συνεπώς, τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή, οι επιχειρηματίες του κλάδου να πράξουν, έστω και σε επίπεδο συμβολισμών, το ελάχιστο προς τους εργαζόμενους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της Ολγας Κεφαλογιάννη είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει πιο επιθετική απέναντι σε επιχειρηματίες του κλάδου που έχουν μετατρέψει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία σε κουρελόχαρτο.