31/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάσα 730 εκατ. για τη Βιοχάλκο

Μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων δανείων του Ομίλου μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμα.
      Pin It

Μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων δανείων του Ομίλου μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμα

 

vioxalkoΑναχρηματοδότηση-μαμούθ, που αγγίζει τα 730 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε από τις ελληνικές τράπεζες ο όμιλος Βιοχάλκο, λίγο καιρό μόνο αφότου μετέφερε την έδρα του από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και ενώ βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα η απόφαση για την υποβολή ή μη υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων για την έξοδο των επτά θυγατρικών εταιρειών της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αναδιάρθρωσης επιχειρηματικού δανεισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έρχεται να δώσει βαθιά ανάσα στον υπερχρεωμένο όμιλο που βαρύνεται από συνολικές υποχρεώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ – το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια, για την εξυπηρέτηση των οποίων δαπανά ετησίως περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε τόκους. Με τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους των δανείων σε μακροπρόθεσμα, ο όμιλος αποφεύγει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να αποπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του, καθώς οι λήξεις για το 65% των δανείων επιμηκύνονται για πέντε έως επτά χρόνια. Η αναχρηματοδότηση έγινε μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 727,3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό των θυγατρικών εταιρειών του, και συγκεκριμένα:

 

● Ο όμιλος Σιδενόρ εξασφάλισε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 298,463 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς. Τα 178,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη Σιδενόρ, άλλα 47,3 εκατ. ευρώ στη Σωληνουργεία Κορίνθου και 71,363 εκατ. ευρώ στη Sovel. Το δάνειο αντιπροσωπεύει το 81% του συνολικού τους δανεισμού.

 

● Ο όμιλος της Χαλκόρ εξασφάλισε δάνεια 270,124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 180,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη μητρική, άλλα 76,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ελληνικά Καλώδια και άλλα 13,035 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Fitco.

 

● Ο όμιλος ΕΛΒΑΛ αναχρηματοδοτήθηκε με ομολογιακά δάνεια ύψους 158,956 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η εταιρεία ΕΛΒΑΛ πήρε 100,475 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕΜ 38,524 εκατ. ευρώ, η ΣΥΜΕΤΑΛ άλλα 11,227 εκατ. ευρώ και η Elval Colour άλλα 9 εκατ. ευρώ.

 

Β.Γεώργας

 

Scroll to top