Tα διεθνή ΜΜΕ θεωρούν σοβαρή αυτή την εξέλιξη αλλά διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων για τις δυνατότητές μας να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε., με τα γερμανικά Μέσα πιο σκληρά να επαναφέρουν ακόμα και τα σενάρια περί Grexit
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Ως σημαντική, αλλά και γεμάτη δυσκολίες εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρούν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την ανάληψη από χθες της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλά δημοσιεύματα σπεύδουν παράλληλα να δώσουν συνέχεια σε σενάρια περί Grexit, αλλά και σε στερεότυπα που «τσουβαλιάζουν» τους Ελληνες πολίτες, με αφορμή και την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι ο φόβος κοινωνικών αναταραχών παραμένει πάντοτε επίκαιρος, με τον ελληνικό λαό να θεωρεί ως υπεύθυνη τη Γερμανία για τα τελευταία χρόνια σκληρής λιτότητας που βιώνει. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσουν σε δοκιμασία τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα των Ελλήνων και τονίζει ότι καθώς η φημολογία για νέο μνημόνιο οργιάζει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέχουν το 80% των κεφαλαίων για τη διάσωση της χώρας, ενισχύεται το διχαστικό κλίμα Βορρά-Νότου.
«Καλημέρα-Καληνύχτα»
Οι εκτενέστερες αναφορές στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας προέρχονται από τη Γερμανία. «Καλημέρα-Καληνύχτα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχετικά με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, μια «σπαρτιατική» ανάληψη, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην παραδοξότητα της ανάληψης της προεδρίας από μια χώρα η οποία βρίσκεται σε μνημόνιο και απέφυγε την πτώχευση με δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων, με πολλούς αναλυτές να διερωτώνται πώς μπορεί η χώρα μας να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελώντας ταυτοχρόνως πολιτικό υπόδειγμα. Η Weser Kurier σχολιάζει ότι «το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση».
Η ίδια εφημερίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι «το θετικό μήνυμα είναι πως η πορεία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεδρία, τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων», θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον μείζονα άθλο της προεδρίας σε ευαίσθητα θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, και να ανακόψει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ενδεχόμενη μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών.
Ο μπαμπούλας… ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάλογο κλίμα και η Mittelbayerische Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η Γηραιά Ηπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της Ε.Ε. αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο σχολιαστής της, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» καταλήγει το γερμανικό έντυπο.
Επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Ελληνας, ενώ προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.
Ακόμη, με αφορμή την επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθηνά, διατυπώνει την άποψη πως «οι πολέμιοι της Ε.Ε. στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Τέλος, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς και στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Bild σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από τη χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ουραγός της υπόλοιπης Ευρώπη, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;» όπως διερωτάται ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου.
Ευθεία αναφορά στο σενάριο του «Grexit» κάνει η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal τη Δευτέρα, οι αρθρογράφοι της οποίας εκτιμούν πως ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί. To γερμανικό περιοδικό Spiegel συγκρίνει την τωρινή οικονομία της Ελλάδας με αυτήν του 2003, όταν η χώρα είχε πάλι αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Αναφέρει, δε, ότι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ μεγαλύτερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη, κυρίως λόγω και των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι σ' αυτές της εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και τον ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης και, σε περίπτωση που η Ελλάδα «στείλει» αυτό το «φάντασμα στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης». Τέλος, η τουρκική Hurriet υποστηρίζει ότι μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο τόσο των ευρωσκεπτικιστών όσο και της άκρας Αριστεράς.