ΜΟΣΧΑΤου Θανάση Αυγερινού
Aρκετές προσδοκίες φαίνεται πως εναποθέτει η ρωσική διπλωματία στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., με εκκρεμή τα θέματα χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες και της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επίσης δείχνει να ευελπιστεί σε κάποιον «ελληνικό ρόλο» για τη βελτίωση του κλίματος, όπως αποκαλύπτει σχετικό συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Οι προσδοκίες αυτές θα μπορούσαν και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες τριβές στη χειρότερη ίσως στιγμή της ελληνικής διπλωματίας τα πολλά τελευταία χρόνια και μετά τη “συμπλεγματική” έναντι της Ρωσίας προεδρία της Λιθουανίας», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» καλά ενημερωμένες για την «ευρω-ρωσική κουζίνα» διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι κάθε άλλο παρά τυχαίες πρέπει να θεωρούνται οι σχετικές και σχεδόν πανομοιότυπες διατυπώσεις των «ρωσικών προσδοκιών» σε τηλεγραφήματα των δύο κρατικών πρακτορείων της Ρωσίας.
«Η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της», αναφέρει το ΡΙΑ-Νόβοστι. «Για ανεξάρτητους της ρωσικής πλευράς λόγους η εργασία αυτή έχει ακινητοποιηθεί», συμπληρώνει με τη σειρά του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, προσθέτοντας με νόημα την ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η κατάργηση του καθεστώτος της βίζας «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κρατών της Ε.Ε., πρωτίστως εκείνων που είναι τόσο ελκυστικά για τους Ρώσους τουρίστες, όπως η Ελλάδα».
Η Μόσχα δείχνει να αισιοδοξεί ότι η Αθήνα «δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο σχέδιο της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”», υπό το πέπλο της οποίας προωθείται η διαβούλευση με την Ουκρανία και χαρακτηρίζεται «αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία της Κάθριν Αστον». Οπως θυμίζει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στα τέλη Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η καθιερωμένη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας – Ε.Ε. και «η Αθήνα έχει ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να εργαστεί ενεργά με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ημερήσιας διάταξης στον ευρω-ρωσικό διάλογο».
Με μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ουκρανός ηγέτης ευχαριστεί τον Κάρ. Παπούλια και τον ελληνικό λαό για τη «φιλική και συνεπή υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διαδικασία ενοποίησης με την Ε.Ε».