18/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λευκή περιστερά

      Pin It

Ο Ευ. Βενιζέλος γλίτωσε την παραπομπή σε προανακριτική με 124 ναι, 24 όχι και 71 παρών, άκυρα ή λευκά. Παραπέμπεται μόνο ο Παπακωνσταντίνου με 265 ψήφους. Ενστάσεις για τη διαδικασία που έγινε με σχεδόν φανερή ψηφοφορία

 

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου

 

Mοιράζοντας από το πρωί σημαδεμένη τράπουλα η κυβέρνηση περιφρούρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποσυντονίζοντας εντελώς τους βουλευτές ως προς την ψήφο τους. Εμφανίστηκε στην αρχή να αναδιπλώνεται στην πρότασή της για επτά κάλπες, προσχώρησε στη συνέχεια στην απαίτηση της αντιπολίτευσης για τέσσερις ανά πρόσωπο και τελικά με «μεταμφιεσμένο» ψηφοδέλτιο ανάγκασε τους βουλευτές να ψηφίσουν επτά φορές -με μόνο τέσσερα ψηφοδέλτια- την παραπομπή Παπακωνσταντίνου.

 

Με 265 ψήφους ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται στην 15μελή επιτροπή προακαταρκτικής εξέτασης που θα συγκροτήσει τις επόμενες ημέρες η Βουλή για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος. Η επιτροπή οφείλει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

 

Με το βλοσυρό βλέμμα Βενιζέλου στην πλάτη –οι κάλπες τοποθετήθηκαν μπροστά στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ- οι βουλευτές ψήφισαν στις τέσσερις, ανά πρόσωπο, κάλπες (για Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο) χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς, γιατί και ποιον θα παρέπεμπαν για ποινικές ευθύνες στην προανακριτική επιτροπή. Γιατί στο μεταξύ, κι ενώ εξελισσόταν το διαδικαστικό θρίλερ, ο πρόεδρος της Βουλής εκφώνησε την άφιξη της συμπληρωματικής δικογραφίας που απέστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας το πρωί της ίδιας ημέρας. Το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ. για αναβολή της ψηφοφορίας προκειμένου οι βουλευτές να λάβουν γνώση των 120 σελίδων, απορρίφθηκε.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς απουσίαζε καθ΄ολη τη διάρκεια της διαδικασίας και εμφανίστηκε μόνο μετά τα μεσάνυχτα για να ψηφίσει, και μόνο στην κάλπη της παραπομπής του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εκ των προτεινόμενων προς διερεύνηση προσώπων, δεν τοποθετήθηκε τελικά, ούτε έκανε χρήση του Κανονισμού της Βουλής για να υποβάλει γραπτό υπόμνημα. Συμμετείχε στην ψηφοφορία, προσερχόμενος στην κάλπη μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έμειναν «πιστοί» στην πρόταση της συγκυβέρνησης, ψηφίζοντας μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υπολογίζονταν στους 37, με την πλειοψηφία να προσέρχεται και στις τέσσερις κάλπες. Πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι κ. Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης, Κεδίκογλου, Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Κακλαμάνης, Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

 

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εναντιώθηκε στον αρχηγό της, εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη. Την κυβερνητική υπόδειξη ακολούθησαν οι Ανδρ. Λοβέρδος και Κ. Σκανδαλίδης ψηφίζοντας «μονοκούκι». Η ΔΗΜΑΡ προσήλθε συντεταγμένη και στις τέσσερις κάλπες, ωστόσο η άτυπη «γραμμή» ήταν «παρών» ή « όχι» για τους Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμο.

 

Οταν ξεκίνησε η συζήτηση, η συγκυβέρνηση εμφανίστηκε να υιοθετεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο, υπολογίζοντας το μέγεθος της επικοινωνιακής βλάβης που καταγράφηκε από τον χθεσινό Τύπο.

 

Με τη φράση «σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτουμε τη σκευωρία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τους όρους της διεξαγωγής της κρίσιμης διαδικασίας προσχωρώντας τύποις στην απαίτηση των αντιπολιτευτικών κομμάτων για την τήρηση της ορθής κοινοβουλευτικής πρακτικής.

 

Μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας οι βουλευτές είχαν μείνει με την εντύπωση ότι στο κάθε ψηφοδέλτιο θα ψήφιζαν αδικήματα και όχι προτάσεις. Με το που διανεμήθηκαν τα ψηφοδέλτια, οι περισσότεροι εξεπλάγησαν και ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. να διευκρινίζουν πως οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά αδίκημα και όχι κατά πρόταση κόμματος.

 

Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη με ηγετικό στέλεχος να υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.» πως οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν αδικήματα και όχι προτάσεις. Η συνεδρίαση διακόπηκε και ακολούθησε σύσκεψη του προέδρου της Βουλής με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως υπέπεσε σε γκάφα, αφού, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης από καθέδρας, ο κ. Τσίπρας είχε δει το ψηφοδέλτιο και το είχε αποδεχτεί.

 

Λίγη ώρα αργότερα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ. ξεκαθάρισαν στην αίθουσα της Ολομέλειας πως διαφωνούν με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αλλά ότι θα συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

 

 

 

 

 

Scroll to top