Τα κόλπα με τα οποία κυβέρνηση και ΡΑΕ μεθοδεύουν το κούρεμα κατά 40% των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, μαζί με θηριώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές
Του Βασίλη Γεώργα
Επικοινωνιακό παιχνίδι με θηριώδεις αυξήσεις στο ρεύμα στήνουν, κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στις πλάτες εκατομμυρίων καταναλωτών, προκειμένου να καταφέρουν να «περάσουν» αβρόχοις ποσί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για γενικευμένο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά κατά τουλάχιστον 40%.
Παραμονή πρωτοχρονιάς (31.12.2014) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει αυξήσεις μέχρι και 157% στο «Τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ), με στόχο να βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014 για να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το στοίχημα της Βουλής
Το «κλειδί» για το εάν θα πληρώσουμε ή όχι αυτές τις αυξήσεις βρίσκεται στο αν το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για αναθεώρηση των συμβάσεων με τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πολύ μεγάλες μειώσεις στις αποδόσεις που απολαμβάνουν οι επενδυτές. Εξ ου και το γεγονός ότι η ΡΑΕ όρισε ως ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ την 1η Μαρτίου 2014, ανοίγοντας στην ουσία μια χρονοθυρίδα τριών μηνών στην κυβέρνηση να «κουρέψει» τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών, ώστε να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια και να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ προβλέπονται αυξήσεις από 1ης Μαρτίου:
● 86% για τους οικιακούς καταναλωτές, καθώς από 20,80 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται στα 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Πρακτικά η αύξηση αυτή συνεπάγεται μια επιπλέον επιβάρυνση 48 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Μετά την τελευταία αύξηση που έγινε τον Ιούνιο του 2013, το κόστος ήταν 62,4 ευρώ τον χρόνο, ενώ πλέον εκτινάσσεται στα 110,43 ευρώ ετησίως. Οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 694 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ το 2014.
● 157% για τους αγρότες που παίρνουν ρεύμα από τη χαμηλή και μέση τάση. Η χρέωση αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα σε 17,89 ευρώ για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης, και από τα 7,33 ευρώ/μεγαβατώρα σε 18,81 ευρώ για τις αγροτικές χρήσεις της χαμηλής τάσης. Εχει ενδιαφέρον ότι οι αυξήσεις για τους αγρότες είναι οι μεγαλύτερες ανάμεσα σε όλους τους καταναλωτές, ενώ είναι και η κατηγορία που θα υποστεί και τη μεγαλύτερη ζημιά εφόσον προχωρήσει το κούρεμα των εγγυημένων τιμών και στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
● 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης και 108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης, δηλαδή χιλιάδες μικρές βιοτεχνίες και καταστήματα που θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιο τέλος ΑΠΕ μετά τον Μάρτιο. Για τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται από τα 21,77 ευρώ/μεγαβατώρα στα 45,33 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από τα 8,87 ευρώ στα 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 794 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ.
● 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Στην περίπτωσή τους το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συνεπάγεται επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο που οι βιομήχανοι έχουν αποσπάσει υποσχέσεις από το Μαξίμου για μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.
Μεσοσταθμικά, η αύξηση που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) είναι 98%, καθώς από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.
Εκφράζονται φόβοι ότι αν τελικά περάσει στην κατανάλωση αυτή η αύξηση, το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στην κυβέρνηση, που διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου έχει δηλώσει επίσημα ότι «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ».