02/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρηστικά αντικείμενα με ονομασία προέλευσης

Η τέχνη ομορφαίνει την καθημερινότητα όλων μας

Πανέτοιμος και προκλητικός είναι και ο τέταρτος κύκλος της πετυχημένης σειράς IanosArt, που λάνσαρε από το 2011 η «Μικρή Αρκτος» με την εικαστική επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού. Σημαντικοί και ανερχόμενοι εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα που γίνονται ανάρπαστα.
      Pin It

Πανέτοιμος και προκλητικός είναι και ο τέταρτος κύκλος της πετυχημένης σειράς IanosArt, που λάνσαρε από το 2011 η «Μικρή Αρκτος» με την εικαστική επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού. Σημαντικοί και ανερχόμενοι εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα που γίνονται ανάρπαστα

 

Της Νόρας Ράλλη

 

Εδώ και λίγες ημέρες παρουσιάζεται στον χώρο του Art Shop των βιβλιοπωλείων IANOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο τέταρτος κύκλος της επιτυχημένης σειράς IanosArt. Την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης της σειράς έχει η «Μικρή Αρκτος», ενώ την εικαστική επιμέλεια η Ιρις Κρητικού.

 

Η σειρά περιλαμβάνει αντικείμενα τέχνης, αλλά και καθημερινής χρήσης: διακοσμητικά ή χρηστικά πιάτα, ποτήρια, φλιτζάνια, σημειωματάρια, κουτιά, βιβλιοστάτες, τσάντες, ακόμη και αρωματικούς σελιδοδείκτες και πολλές ακόμη αναπάντεχες προτάσεις που ομορφαίνουν, καθιστώντας πολύτιμη και συλλεκτική την καθημερινότητά μας.

 

Η ιδέα αυτή, που εφαρμόζεται ήδη από το 2011, αποτελεί την εξέλιξη μιας γόνιμης συνεργασίας του «Ιανού» με τη «Μικρή Αρκτο» και την Ιριδα Κρητικού, με στόχο τον σχεδιασμό και την παραγωγή -σε περιορισμένο αριθμό, αλλά προσιτών σε όλους- συλλεκτικών χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, φιλοτεχνημένων από διακεκριμένους και ανερχόμενους Ελληνες εικαστικούς. Αυτό, πέραν του ότι φέρνει τα έργα τέχνης στο σπίτι μας, κάνει γνωστούς στο κοινό νέους, διακεκριμένους καλλιτέχνες με τον πιο εύκολο τρόπο.

 

Κριτήριο επιλογής του εναλλασσόμενου κάθε φορά μικρού συνόλου καλλιτεχνών, πέρα από την εγνωσμένη εικαστική αξία των έργων τους, είναι να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές αισθητικές τάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ευρεία δυνατότητα επιλογής από κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Σε αυτόν τον κύκλο της σειράς συμμετέχουν με ποικίλες εφαρμογές των έργων τους η Δάφνη Αγγελίδου, η Μαριλίτσα Βλαχάκη και ο Μηνάς Καμπιτάκης (του οποίου και το έργο λατρέψαμε), ενώ ο Γιώργος Ρόρρης υπογράφει δύο συλλεκτικά αντικείμενα. Παράλληλα, εξακολουθούν να κυκλοφορούν επιλεγμένα δημοφιλή αντικείμενα από τις τρεις προηγούμενες σειρές που υπογράφουν σημαντικοί Ελληνες εικαστικοί, όπως οι Στέφανος Δασκαλάκης, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Γιώργος Χαδούλης και Πάβλος Χαμπίδης καθώς και οι νεότεροι Μανώλης Αναστασάκος, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Kalos&Klio, Ελενα Παπαδημητρίου και Δημήτρης Ταξής, ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί οι αριθμημένες εκδόσεις συλλεκτικών πιάτων του Νίκου Στεφάνου και της Μαρίας Φιλοπούλου.

 

Στο πλαίσιο της IanosArt έχει επίσης δημιουργηθεί και παιδική σειρά με αντικείμενα σχεδιασμένα από τις: Ειρήνη Ηλιοπούλου, Αναστασία Δάλμα και Μαρίνα Στελλάτου: μουσικά κουτιά, χειροποίητες κούκλες, παζλ και άλλα παιχνίδια, φιλοτεχνημένα με έργα ζωγραφικής, δημιουργούν μια εικαστική πρόταση που απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά.

 

Παράλληλα ώς τις 11 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Τέχνης του Ιανού (Σταδίου 24), θα παρουσιάζονται δύο θεματικά αφιερώματα που συμβολικά φέρουν τους τίτλους «Οδός Σταδίου» & «Πλατεία Αριστοτέλους». Οι εύγλωττοι ως προς το περιεχόμενο και συμβολικοί και για τον ίδιο τον «Ιανό» τίτλοι επιλέχθηκαν γιατί εμπερικλείουν δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, οπτικές γωνίες, πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις δύο εκ των πλέον ιστορικών σημείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης: νεοκλασικά κτίρια και πνευματικά ιδρύματα, μουσεία και ηρωικοί ανδριάντες, πλατείες και καφενεία, ιστορικοί κινηματογράφοι, βιβλιοπωλεία και καταστήματα (ανοιχτά και κλειστά…), αλλά και ανεξίτηλα σημάδια ανθρώπων καθώς και ιστορικών γεγονότων.

 

«Αυτό που θέλαμε ήταν να υπογραμμιστεί η σημασία και το αναντικατάστατο του οργανικού αστικού ιστού. Κι εμείς, θεωρώντας με τη σειρά μας το ιστορικό κέντρο κληρονομιά και κοινό τόπο και αναφορά όλων μας, θα θέλαμε να μοιραστούμε το βλέμμα μας με τους επισκέπτες του χώρου» λένε οι υπεύθυνοι (ομάδα Ιανός, Μικρή Άρκτος και Ίριδα Κρητικού). Στην έκθεση συμμετέχουν ζωγράφοι και φωτογράφοι.

 

[email protected]

 

Scroll to top