Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Ποδαρικό στο 2014 πρόλαβε να κάνει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η ΝΕΡΙΤ Α.Ε., ανακοινώνοντας την εφαρμογή του καινούργιου ανταποδοτικού τέλους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη για το 2014 που απέστειλε το γραφείο του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, το νέο ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ ανέρχεται στο ποσό των τριών ευρώ τον μήνα (36 ευρώ τον χρόνο). Πρόκειται για το «αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013». Αυτή ήταν η εισήγηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, ισχύει από 1.1.2014 και θα «εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος», όπως γινόταν δηλαδή και επί ΕΡΤ. Να σημειωθεί ότι η αναστολή του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ είχε πραγματοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των Γιάννη Στουρνάρα (υπουργός Οικονομικών) και Σίμου Κεδίκογλου (υφυπουργός στον πρωθυπουργό) με εφαρμογή από την 11η Ιουνίου 2013, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση για λουκέτο και μαύρο στην ΕΡΤ.

 

Μέχρι στιγμής βέβαια η ΝΕΡΙΤ δεν έχει εκπέμψει, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο με εκπομπές από τη Δημόσια Τηλεόραση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Στην ανακοίνωση πάντως επισημαίνεται ότι το «ανταποδοτικό τέλος είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ (4,24 ευρώ μηνιαίως ή αλλιώς 50,88 ευρώ ετησίως). Σε αυτό το ύψος έφτασε το ανταποδοτικό τέλος επί κυβερνήσεων Καραμανλή (2004-2009) καθώς είχε αποφασιστεί (2005-2006) αύξηση κατά 30% που σήμανε αυτόματα αύξηση εσόδων για την ΕΡΤ κατά 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η ΕΡΤ προσέφερε τρία τηλεοπτικά προγράμματα, ένα δορυφορικό, επτά ραδιοφωνικά, βραχέα, ενώ διέθετε 19 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, ιστοσελίδα, Αρχείο-Μουσείο, δύο μουσικά σύνολα, χορωδίες κ.ά. Η ΝΕΡΙΤ ακόμα και όταν ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά θα έχει δύο τηλεοπτικά κανάλια, αργότερα θα γίνει το δορυφορικό, τουλάχιστον τρεις ραδιοσταθμούς, ιστοσελίδα, προσεχώς αρχείο, μία ορχήστρα και μία χορωδία. Προφανώς πολύ λιγότερες λειτουργίες τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

 

Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκατ. ευρώ καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Κι επειδή τα νούμερα είναι λίγο μεγαλύτερα προφανώς αναμένονται και έσοδα από διαφημίσεις κ.ά. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το 2012 το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 300 εκατ. ευρώ», αλλά υπήρχαν και περίπου άλλα 15-20 εκατ. ευρώ από διαφημιστικά έσοδα. Επίσης η ΕΡΤ απέδιδε στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 80 με 85 εκατ. ευρώ σε φόρους μισθωτών υπηρεσιών, κρατήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.ά., ενώ τελευταία απέδιδε και περίπου 65-70 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Τώρα, στη ΝΕΡΙΤ, φόροι και κρατήσεις ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνονται στο κόστος λειτουργίας της, δηλαδή στα 101 εκατ. ευρώ συν τα έσοδα από διαφημίσεις.

 

[email protected]

 

Scroll to top