07/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτω τα χέρια από την… τρόικα

Ο Σαμαράς ζήτησε και ο Σουλτς αποδέχτηκε την αναβολή της επίσκεψης της 10μελούς ομάδας ευρωβουλευτών Troika Report στη χώρα μας, η οποία πήγε στις υπόλοιπες «μνημονιακές» χώρες για να διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας σ’ αυτές.
      Pin It

Ο Σαμαράς ζήτησε και ο Σουλτς αποδέχτηκε την αναβολή της επίσκεψης της 10μελούς ομάδας ευρωβουλευτών Troika Report στη χώρα μας, η οποία πήγε στις υπόλοιπες «μνημονιακές» χώρες για να διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας σ’ αυτές

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Αντωνης Σαμαρας, Μαρτιν Σουλτς

Την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας αποφάσισαν οι Αντώνης Σαμαράς και Μάρτιν Σουλτς, δίνοντας, λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, τα πρώτα χαρακτηριστικά δείγματα γραφής της. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε επικοινωνία που είχε την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης και των συναντήσεων στην Αθήνα της δεκαμελούς επιτροπής, της Troika Report, με το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του Ελληνα πρωθυπουργού να παραμένει άγνωστο. Το σχετικό email εστάλη προχθές το βράδυ στα μέλη της επιτροπής, όπως φαίνεται από την παρακείμενη φωτογραφία.

 

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς έλαβε το τηλεφώνημα από τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό να ζητά επισταμένως την αναβολή της άφιξης της επιτροπής την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η πανηγυρική έναρξη της προεδρίας στο Ζάππειο με παρόντες τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Ζοζέ Μπαρόζο και το σύνολο των Ευρωπαίων επιτρόπων. Ενδεικτικό της ενδοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι χθες επίσημη δικαιολογία για την απόφαση, με ορισμένους συνεργάτες του να αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε βεβαρημένο πρόγραμμα, και άλλους να τηρούν «σιγήν ιχθύος».

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ενδεικτικό της αντίληψης της ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι οι δέκα ευρωβουλευτές επισκέπτονται σήμερα την Πορτογαλία, ενώ επόμενοι «σταθμοί» ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος. Τελικά η ελληνική ηγεσία επέλεξε να αποκλείσει τη χώρα μας και δεν θα υπάρξει συνάντηση των ευρωβουλευτών, ούτε καν με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

 

Η αναβολή, άγνωστο για πότε, της επίσκεψης της Troika Report στην Αθήνα δημιουργεί πάντως και ουσιαστικά προβλήματα στις εργασίες της επιτροπής που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συζητηθεί στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής, με τις παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις με τις ηγεσίες των μνημονιακών χωρών. Ωστόσο, πλέον, η έκθεση καθίσταται αντικειμενικά «λειψή», αφού δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστες αναφορές στα της Ελλάδας.

 

«Ο Σουλτς και ο Σαμαράς δεν ήθελαν να χαλάσει η φιέστα στην Αθήνα» έλεγαν χθες ξένοι ευρωβουλευτές, ενώ ορισμένοι χαρακτήριζαν «σκάνδαλο» την απόφαση αυτή. Ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η επίσκεψη της επιτροπής «θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα», αφού «θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μάς έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης». Ο Νίκος Χουντής κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως «ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού».

 

Η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, μίλησε για «πραγματική ντροπή», σημείωσε ότι «είναι μια κακή αρχή για την εξάμηνη ελληνική προεδρία» και γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον Μάρτιν Σουλτς.

 

Για το θέμα ξέσπασε κεντρική κόντρα μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να χαρακτηρίζει «πανικόβλητη» την κυβέρνηση. «Τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του Μνημονίου» σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι την κυβέρνηση «την κυριεύει ο φόβος μπροστά στον καταλογισμό και των δικών της ευθυνών».

 

Ο Σίμος Κεδίκογλου όχι μόνο δεν απάντησε επί της ουσίας, αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμησης της χώρας». «Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο! Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά…» κατέληξε.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην «Εφ.Συν.»

 

Ο Γερμανός σκιώδης εισηγητής από την πλευρά της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γιούργκεν Κλούτε, προχώρησε στην εξής δήλωση στην «Εφ.Συν.»:

 

«Η αναβολή συνιστά χτύπημα στην αξιοπιστία των ερευνητικών εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το ότι ο Μάρτιν Σουλτς ενέδωσε στην πίεση, ενάντια στη διαδικασία των ερευνών. Ολες αυτές οι αντιδράσεις αποδεικνύουν ότι οι έρευνες της επιτροπής πρέπει να είναι η αρχή για περαιτέρω έρευνες, για να αποκαλυφθεί ο ρόλος της τρόικας στις χώρες της κρίσης».

 

 

Scroll to top