07/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι Γερμανοί «αδειάζουν» τον Αντώνη

Κυβερνητικά στελέχη κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την αισιοδοξία περί εξόδου στις αγορές το ’14 και παρομοιάζουν την Ελλάδα με τριτοκοσμική χώρα, καθώς δεν διαθέτει Κτηματολόγιο και μηχανισμό είσπραξης των φόρων.
      Pin It

Κυβερνητικά στελέχη κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την αισιοδοξία περί εξόδου στις αγορές το ’14 και παρομοιάζουν την Ελλάδα με τριτοκοσμική χώρα, καθώς δεν διαθέτει Κτηματολόγιο και μηχανισμό είσπραξης των φόρων

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Ομοβροντία κατά της ελληνικής προόδου, με έντονα απαισιόδοξο χρώμα, είχαμε τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, με δηλώσεις και δημοσιεύματα που συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2014.

 

Στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με δηλώσεις τους, αρνούνται να επιβεβαιώσουν την άποψη του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στο έτος, ενώ το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» συγκρίνει την Ελλάδα με τριτοκοσμικές χώρες, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της είσπραξης φόρων.

 

Σε ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα της Κολωνίας στον υφυπουργό Οικονομικών, Μίκαελ Μάιστερ, στενό συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2014, ο Μάιστερ υποστήριξε πως με την Ελλάδα έχει γίνει συμφωνία να εξεταστεί η περίπτωσή της την άνοιξη του 2014 και, εάν είναι απαραίτητο, «τότε να παρθούν νέα μέτρα για τη στήριξή της».

 

«Οσο δεν έχουμε την εκτίμηση της τρόικας, δεν μπορούμε να πούμε το τι θα γίνει με την Ελλάδα», υποστήριξε ο Μάιστερ.

 

Σκληροί και οι Σοσιαλδημοκράτες

 

Ακόμη πιο σκληρές υπήρξαν οι δηλώσεις που έκανε ο οικονομολόγος των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του η Ελλάδα δεν πρόκειται μέσα στο έτος να βγει στις αγορές.

 

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές το 2014. Εγώ, προσωπικά, δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα, απλώς γιατί το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό. Για τον λόγο αυτό και πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας το 2014, για να δούμε το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας».

 

Τόνισε επίσης πως πρέπει να ελεγχθεί το αν η Ελλάδα είναι ικανή να εισπράττει φόρους, όπως κάνουν άλλα κράτη, ενώ υπογράμμισε ότι τα επιτόκια του ιδιωτικού δανεισμού στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

 

Την ίδια ώρα, το περιοδικό «Σπίγκελ», σε τρισέλιδο ρεπορτάζ του φτάνει στο σημείο να συγκρίνει το ελληνικό πρόβλημα με τριτοκοσμικές χώρες, γράφοντας «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στο τιμόνι των ευρωπαϊκών υποθέσεων, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε μια χώρα δίχως κράτος. Η Ελλάδα, πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ή αναπτυσσόμενη χώρα; Ακόμη ένα αποτυχημένο κράτος, όπως το Πακιστάν και σύντομα το Αφγανιστάν;».

 

Η κριτική του γερμανικού «Σπίγκελ» επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης φόρων στην Ελλάδα, στη χώρα μας ακόμη συζητιούνται μεταρρυθμίσεις που σε άλλα κράτη έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, ενώ χαρακτηριστική είναι και η έλλειψη Κτηματολογίου.

 

Το «Σπίγκελ» χαρακτηρίζει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «κατά φαντασία θεραπευμένο», λέει πως «η υπόσχεση του πρωθυπουργού Σαμαρά περί προεδρίας της ελπίδας και ένας θετικός απολογισμός είναι μάλλον ένα προκάλυμμα για την επόμενη απαίτηση, τη φορά αυτή για ένα νέο κούρεμα του χρέους, που θα πλήξει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς».

 

Το «Σπίγκελ» σημειώνει πως οι Βρυξέλλες είναι εκνευρισμένες με τη νοοτροπία του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, από την έλλειψη του πολιτικού διαλόγου στη χώρα, την απουσία διάθεσης συμβιβασμού και συναίνεσης, όπως έγινε σε άλλες υπό κρίση χώρες, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δέχεται επιθέσεις από την άκρα Δεξιά, αλλά και την άκρα Αριστερά.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τους φτύνουν κι αυτοί νομίζουν πως βρέχει

 

Η αλαζονεία των γερμανικών ΜΜΕ απέναντι στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό, με απαξιωτικές αναφορές για Σαμαρά και Βενιζέλο, έρχεται και «δένει» με τη δική τους αδιαφορία, που έχει άρωμα υποτέλειας

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Η αλαζονεία που εκφράζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και η επιθετική, έως και προσβλητική, στάση που τηρούν για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό είναι η άλλη όψη της αναισθησίας που δείχνουν οι εκπρόσωποι του κλασικού δικομματισμού (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) απέναντι σ’ αυτές τις εξευτελιστικές συμπεριφορές, οι οποίες παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές εξάρτησης.

 

Το περιοδικό «Σπίγκελ» βάζει ειρωνική λεζάντα στη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος», ενώ ο Γερμανός δημοσιογράφος Μίκαελ Μάρτενς, σε συνέντευξη που παίρνει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», μιλά με ακραία περιφρόνηση για τους Ελληνες πολιτικούς, δείχνοντας σαφή προτίμηση σε μια τεχνοκρατική διαχείριση τύπου Παπαδήμου, τον οποίο και κατονομάζει ρητώς. Επικαλείται μάλιστα δήλωσή του, πριν από δέκα χρόνια, πως «εάν κανείς εμπιστευθεί τη σταθερότητα του ευρώ σε πολιτικούς, είναι σαν να δίνει σε έναν δυνάμει αλκοολικό το κλειδί από το ερμάρι όπου βρίσκονται τα ποτά». Παράλληλα ζητά την πλήρη ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών από κάθε δημοκρατικό έλεγχο.

 

Ο κυνισμός, η αλαζονεία, η προκλητικότητα και η αντιδημοκρατική αντίληψη των γερμανικών ΜΜΕ είναι η άλλη όψη της υπεροχής που αισθάνεται το κεφάλαιο και κυρίως ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας απέναντι στους εταίρους-ανταγωνιστές του και της βαθιάς περιφρόνησης προς κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας εν όψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εξελίξεων είναι εάν οι λαοί θα επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η αλαζονεία, που βυθίζει στο χάος και στην αβεβαιότητα την Ευρώπη.

 

Scroll to top