Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, μια απόπειρα ανάγνωσης της σημερινής πραγματικότητας από τον σπουδαίο κοινωνιολόγο και καθηγητή, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Το καινούργιο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά (μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο) Μορφές συνέχειας, και ασυνέχειας. Από την ιστορική εθνεγερσία στην οικουμενική δυσφορία. Τα κείμενα αυτού του τόμου αποτελούν απόπειρες ανάγνωσης της σημερινής πραγματικότητας. Δεν εμπεριέχουν προτάσεις, ούτε προδιαγράφουν στρατηγικές, αλλά επισημαίνουν μια σειρά αδιεξόδων τα οποία μπορούν να αρθούν μόνο μέσα από ριζικές αναθεωρήσεις των τρόπων με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τους άλλους, την κοινωνία, τον κόσμο.
Ο τόμος ξεκινάει με μια μια προσωπική κατάθεση του συγγραφέα: το αυτοβιβογραφικό κείμενο «Από την Ελληνική Τραγωδία στην παγκοσμιοποιημένη δυσφορία». Ακολουθούν δύο κείμενα που αναφέρονται στις θεματικές ιστορικές «ιδιαιτερότητες» που χαρακτηρίζουν την ανάδυση της ιδέας της νεότερης Ελλάδας και, στη συνέχεια, τους όρους υπό τους οποίους η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η ειρωνεία των συμβολικών αμοιβαιοτήτων» και «Η ελληνική κοινωνία μπροστά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ενώ τα τρία τελευταία κείμενα έχουν ως αντικείμενο τις τρέχουσες μεταλλαγές στην πρόσληψη και λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους πάνω στη βάση των επεξεργασιών του Νίκου Πουλαντζά, τις νέες μορφές πολιτικής διαφθοράς που, παντού πια, φαίνεται να κατακλύζουν το δημόσιο χώρο και τα νέα πρότυπα συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο κανείς δε φαίνεται πια να είναι δυνατόν να ξεφύγει: τα κείμενα με τίτλο «Με τη σκέψη στο έργο του Νίκου Πουλαντζά», «Περί πολιτικής διαφθοράς», που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Τάκη Καφετζή, και «Η απορύθμιση της ηθικής».
Περισσότερα εδώ
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς – Βιογραφικό
O Kωνσταντίνος Tσουκαλάς είναι ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Heidelberg, Μονάχου, Παρισιού και Yale. To 1974 ανακηρύσσεται Διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισίων.
Από το 1961 έως το 1998 ασκεί δικηγορία στην Αθήνα. Απασχολήθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αθηνών (1963-1967) και στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (1968). Κατά τα έτη 1968-1985 υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων και από το 1985 και έκτοτε είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα από το 1981 έως το 1989 άσκησε καθήκοντα επιστημονικού Διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Το 1993 ορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚΕ, θέση που διατηρεί έως το 1995. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Παρισίων, Princeton, Nέας Υόρκης, της Πόλεως του Μεξικού, καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κοινωνική Ανάπτυξη (1994-1996) και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. του εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και μέλος του ερευνητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης. Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις και βιβλία. Αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Info:
Από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: «Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας – Από τη μακρά εφηβεία στη βίαια ενηλικίωση» (2012), «Η πολιτική σήμερα – Ο Νίκος Πουλατζάς και η επικαιρότητα του έργου του» (2001), «Η εξουσία ως λαός και ως έθνος – Περιπέτειες σημασιών» (1999), «Κοινωνική αναπτυξη και κράτος – Η συγκρότηση του δημοσίου χώρου στην Ελλάδα» (1999), «Εξάρτηση και αναπαραγωγή» (1992), «Είδωλα πολιτισμού – Ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα στη σύγχρονη πολιτεία» (1991), «Κράτος, κοινωνία, εργασία στη μεταπολεμική Ελλάδα» (1987), «Η Ελλάδα τη δεκαετία 1940-50. Ένα έθνος σε κρίση» (συλλογικό έργο, 1984).
Επίσης, βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Πλέθρον, Λιβάνη.
Επιμέλεια κειμένου: Νόρα Ράλλη – [email protected]