Ενα διήμερο χαλάρωσης θα προσφέρει η Αθήνα στους αξιωματούχους της Ευρ. Επιτροπής που θα έρθουν για την προεδρία, ενώ θα σκέφτονται πώς θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της καριέρας τους και τους παχυλούς μισθούς τους
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Ενα διήμερο ευρω-πανηγύρι αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, με αφορμή την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο, βρίσκονται στην πρωτεύουσα και, όπως συνηθίζεται σε κάθε ανάληψη νέας προεδρίας, θα έχουν συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης.
Επαφές για τους τύπους
Ο κάθε επίτροπος θα συζητήσει διμερώς με τον αρμόδιο υπουργό τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειές τους για την προώθηση κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας των προτεραιοτήτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Βέβαια, όλα αυτά είναι σχετικά. Επί της ουσίας, το διήμερο προσφέρεται περισσότερο για γενική χαλάρωση παρά για εργασία… Των συναντήσεων των επιτρόπων με μέλη της κυβέρνησης θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον απερχόμενο πρόεδρο Ζ. Μπαρόζο. Αν και το μυαλό του Πορτογάλου βρίσκεται περισσότερο στο τι θα κάνει μετά τη λήξη της θητείας του, παρά στα προβλήματα της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας…
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε έναρξη προεδρίας, περισσότεροι από 35 ξένοι δημοσιογράφοι. Θα έχουν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο, φαγητό, ξεναγήσεις και φυσικά αεροπορικά εισιτήρια. Είπαμε, «σπαρτιάτικη προεδρία» αλλά όχι σε επίπεδο μιζέριας…
Η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει μία ιδιαίτερη πολιτική διάσταση στην επίσκεψη των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα για επικοινωνιακούς λόγους. Και είναι καταληπτό. Για να πούμε, όμως, τα πράγματα όπως έχουν, πρόκειται για μια ευρω-εθιμοτυπική συνάντηση ρουτίνας. Μάλιστα αρκετά υποβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Για τους περισσότερους επιτρόπους είναι το «κύκνειο» άσμα τους. Οι περισσότεροι αναζητούν, όπως ο Ζ. Μπαρόζο, άλλη θέση εργασίας στη χώρα τους και λίγοι αισιοδοξούν ότι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες. Ορισμένοι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σε μια ευρω-λίστα. Η διαφορά μεταξύ 16.000-18.000 ευρώ τον μήνα που παίρνει ένας ευρωβουλευτής και 25.000-30.000 ευρώ που παίρνει λίγο-πολύ ένας επίτροπος δεν θα ξινίσει τα μούτρα κανενός… Το αντίθετο…
Συνεπώς, το μόνο που σκέφτονται σήμερα οι επίτροποι είναι πού και πώς θα συνεχίσουν την καριέρα τους το 2015, εξασφαλίζοντας τον υπερ-παχυλό μισθό τους. Τα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, και ιδίως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και γενικά του ευρωπαϊκού Νότου, δεν ήταν ποτέ πρώτη τους προτεραιότητα. Αλλωστε, σπάνια έδειξαν κάποια ευαισθησία στη μέχρι τώρα θητεία τους. Ηταν σχεδόν όλοι τους επιλεγμένοι για την προστασία του νεοφιλελευθερισμού στην Ε.Ε. Και επέδειξαν τυφλή υπακοή…
Της… υποβάθμισης
Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποχώρηση του Ζ. Ντελόρ, προς όφελος των κυβερνήσεων (βλέπε Συμβούλιο Υπουργών), κυρίως των μεγάλων χωρών. Ο πολιτικός ρόλος της Κομισιόν είναι σήμερα ασήμαντος και περιορίζεται στη διαχείριση των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Οπως άλλωστε και ο ρόλος τής κάθε προεδρίας κράτους-μέλους… Μόνο διαχείριση, κανένας πολιτικός χειρισμός και καμία πρωτοβουλία…Τα υπόλοιπα είναι για τα ευρω-πανηγύρια…