08/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπόδια στο success story της προεδρίας

Το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δέχτηκε ευθέως βέλη από την υπόθεση με τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία.
      Pin It

Το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δέχτηκε ευθέως βέλη από την υπόθεση με τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό, αξιοποιώντας την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, δεν φτάνει για να καλύψει τις αδυναμίες και την κόπωση του κυβερνητικού σχήματος. Η χθεσινή ημέρα του πρωθυπουργού αποτυπώνει ανάγλυφα το κυβερνητικό πρόβλημα: Το πρωί άρχισε με τη σύσκεψη για τον τουρισμό, η οποία αναλώθηκε στον απολογισμό του 2013 και τον γενικό προγραμματισμό της νέας τουριστικής σεζόν, σε μια εναγώνια προσπάθεια αναθέρμανσης του success story. Η συνέχεια ήταν χειρότερη. Η εξαφάνιση του Χρ. Ξηρού, αφενός, και το αλαλούμ στην Υγεία, αφετέρου, προκάλεσαν νέες σκιές στην κυβερνητική εικόνα και στις σχέσεις των δύο εταίρων.

 

1. Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, λίγη ώρα μετά την έναρξη της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση όσο αφορά το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδινε στον υπουργό την τελική έγκριση για την εφαρμογή του μέτρου και ο κ. Γεωργιάδης επέμενε μέχρι και χθες να το χαρακτηρίζει δίκαιο, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι είχε ψηφιστεί το 2012 από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπό άλλες συνθήκες, ο υπουργός θα είχε δει την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας ήταν σε συνεχή συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις χθεσινές εμφανίσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οι βουλευτές της Ν.Δ. υποστήριζαν την επιλογή Γεωργιάδη (ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου μιλούσε στον ΣΚΑΪ για βελτίωση του μέτρου με την εξαίρεση των ανέργων), ενώ οι συνάδελφοί τους από το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν ευθέως την ανάκληση του μέτρου χωρίς ισοδύναμα ή άλλες επιβαρύνσεις στον τομέα της υγείας.

 

Ο κ. Σαμαράς που, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, ήθελε η σύσκεψη να εστιαστεί στα θέματα προγραμματισμού της ευρωπαϊκής προεδρίας και προετοιμασίας εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας και γι’ αυτό παρέπεμψε το θέμα του εισιτηρίου στη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προγραμματίστηκε την ίδια ώρα, τελικά υποχώρησε μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί κυβερνητική αστάθεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου πρυτάνευσε η εκτίμηση πως ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να μεταπείσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για τον δίκαιο χαρακτήρα του μέτρου, ωστόσο το πρόβλημα τώρα δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στις τάξεις της Ν.Δ., καθώς η ευκολία με την οποία βρέθηκε λύση με την αύξηση του φόρου στον καπνό προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό. Η παρατήρηση βουλευτών της Ν.Δ. ότι από σήμερα οι ασθενείς θα δίνουν ένα ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία είναι ενδεικτική της δυσφορίας που υπάρχει για τους χειρισμούς του κ. Γεωργιάδη.

 

2. Σε ψυχρολουσία για την κυβέρνηση εξελίχθηκε και η υπόθεση του Χρ. Ξηρού που είχε άδεια από τις φυλακές αλλά δεν έδωσε το «παρών» και ο συνήγορός του Φρ. Ραγκούσης μίλησε για «πολιτική απόφαση συνεπή με την επαναστατική του δράση». Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου, κλήθηκαν εσπευσμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ωστόσο οι εξαγγελίες νέων μέτρων για τους φυλακισμένους που σχετίζονται με υποθέσεις τρομοκρατίας δεν στάθηκαν αρκετές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι», ενώ η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε να εκτιμήσει ότι «ενδέχεται να ετοιμάζεται μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα». Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους δύο υπουργούς άμεσα αποτελέσματα για να αποκατασταθεί το κύρος της κυβέρνησης στα μάτια των ψηφοφόρων που θεωρούσαν ότι, αν μη τι άλλο, εγγυάται τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

 

3. Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει σήμερα να ρεφάρει, με την πανηγυρική ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Το μεσημέρι θα μιλήσει στο Ζάππειο στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Μπαρόζο έσπευσε να προκαταλάβει την επιτυχία της προεδρίας σημειώνοντας ότι ξεκινά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη εισέρχεται σε προεκλογικό κλίμα. Εντούτοις, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φρόντισε να ρίξει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το 2014, και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ κινήθηκε σε ανάλογο ύφος λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέες απαιτήσεις από την τρόικα, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να περιμένει την κατανόηση των εταίρων εν όψει των ευρωεκλογών. Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Β. Σταϊνμάγερ και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγ. Βενιζέλο. H εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία έχει επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, με την ανάληψη της προεδρίας και είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη «FAZ» υπήρξαν αντιδράσεις και από τη γερμανική κυβέρνηση.

 

Scroll to top