Από τον Ροΐδη στη σημερινή κρίση
Τι συμβαίνει όταν ένας νέος άντρας από τους «αγανακτισμένους» του 2013 ανακαλύπτει την αποκαλυπτική περιγραφή των διαπλεκόμενων γεγονότων του 1895 στο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη; Η παράσταση «Η Αρχή – Αθήνα 1895 – Υλικό Ροΐδης» βασισμένη στο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Το παράπονο του νεκροθάπτου» παρουσιάζεται έως 27 Φεβρουαρίου (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15) στο θέατρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210-6460748). Η παράσταση μέσα από την περίτεχνη και διεισδυτική ειρωνεία του έργου του Εμμανουήλ Ροΐδη παρουσιάζει την αρχή της καταστροφής που βιώνουμε σήμερα, τη βίαιη διάλυση του ελληνικού μικρόκοσμου που αναπτυσσόταν ομαλά με τους δικούς του κανόνες σε νησιά και πόλεις για το χτίσιμο ενός διεφθαρμένου πελατειακού κράτους στοιβαγμένου σε μια υδροκέφαλη πρωτεύουσα. Μέσα από την επαφή ενός σύγχρονου νέου με το αυτούσιο κείμενο του Ροΐδη αποκαλύπτεται σαν χείμαρρος η αρχή των σημερινών δεινών. Με χιούμορ, σαρκασμό χωρίς μελοδραματισμούς και επαναστατικά κατεστημένα, όπως ακριβώς απαιτεί η εποχή. Ερμηνεία: Βασίλης Ζαϊφίδης. Σκηνοθεσία, εικαστική εγκατάσταση, συμπληρωματικά κείμενα: Μάνθος Σαντοριναίος. Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος. Μουσική επιμέλεια: Ευγένιος Αρβανιτάκης. Επιμέλεια κοστουμιών: Αννα Σαντοριναίου. Γραφιστικά: Αννα Μελή. Συμμετοχή: Θωμάς Μάνθιος. Τιμή εισιτηρίων 10 ευρώ. Φοιτητικά/ Ανέργων/ Ατέλειες: 5 ευρώ.
………………………………..
Ο Εμπειρίκος εμπνέει
Εκθεση της εικαστικού Ελενας Ναβροζίδου με τίτλο « Ἐν ἡδονῇ ζωή» φιλοξενείται στο Comme il FauX Bar (πλατεία Καρύτση 6) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Είναι μια εγκατάσταση με ζωγραφική, λάδι σε καμβά και λουλούδια, εμπνευσμένα από την ερωτική ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου. Παράλληλα παρουσιάζονται τα «μάτια» του Κώστα Βιτάλη που «ἐποφθαλμιοῦν» και «ἡδονοβλέπουν» τα έργα της ζωγράφου. Επιζωγραφισμένα φυσικά αντικείμενα -πέτρα, κόκαλα, ξύλα- με μολύβια και τέμπερες.
………………………………………………………
Γασπαράτος στο Δημοτικό Πειραιά
Ενας καλός και βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς, με σημαντική παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Σταύρος Γασπαράτος, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ.: 210-4143310–320) με την παράσταση «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα | Seven», σε χορογραφία-σκηνοθεσία της Αγγελικής Στελλάτου και σύλληψη-μουσική του ίδιου του συνθέτη.
Η λαγνεία, η οκνηρία, η αλαζονεία, η λαιμαργία, η απληστία, η οργή, ο φθόνος είναι μερικά μόνο από τα θέματα που επεξεργάζεται ο μουσικός στην παράσταση. Συνδυάζοντας την κλασική φόρμα σύνθεσης με τον πειραματικό ηλεκτρονικό ήχο ο Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει μια μουσική σύνθεση που συνδυάζει την κλασική φόρμα με το πειραματικό ηλεκτρονικό ύφος, με ένα σύνολο μουσικών, video προβολές και surround ήχο. Εγχορδα, βιμπράφωνο, κλασικά κρουστά, σοπράνο σαξόφωνο, πιάνο και electronics ενορχηστρώνουν μια ιδιαίτερη μουσική αφήγηση, μέσα από την οποία ο συνθέτης εξελίσσει συνεχώς το μουσικό του ιδίωμα. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ – 10 ευρώ φοιτητικό, ΑμεΑ, άνεργοι.
………………………………………..
Παιχνίδια με ιστορία
Παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Ξύλινα, ρωσικά, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια της πεντάρας, αλογάκια, κούκλες όλων των ειδών, λούτρινα και φυσικά μινιατούρες συνθέτουν έναν κόσμο τόσο μικρό και παιχνιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα τόσο μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας. Η εκθεση παλαιού παιχνιδιού «ΠαίΖΩ» από την ιδιωτική συλλογή της Νίνας Καρακώστα – Γαβριλάκη παρουσιάζεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, κτίριο «Δεξαμενές Καθαρισμού» (Πειραιώς 100, Γκάζι). Συνοδεύεται από το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με τίτλο «παίΖΟΥΜΕ;», που απευθύνεται σε σχολικές και άλλες οργανωμένες ομάδες παιδιών ηλικίας από 4 έως 7 ετών. Κρατήσεις στο τηλέφωνο (Δευτέρα – Παρασκευή): 210-3475535. Κόστος: 2€. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 – 15.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 18.00.
…………………………………………………..
Τέχνη και χρόνος
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο» με έργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Διονύσιος Καββαθάς θα δώσει σήμερα (19.30) μια ομιλία σχετικά με τις φιλοσοφικές θεωρήσεις του χρόνου και της μνήμης. Ο τίτλος της είναι «Χρόνος – Μνήμη – Τέχνη: Αλλοτε και σήμερα». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 12/1. Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης Αλεξάνδρα Κοροξενίδη.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 17.00-21.00, Σάββατο & Κυριακή 12.00-18.00. (Φωκίωνος Νέγρη 16, τηλ.: 210-8824681).
…………………………………………
Τα άτακτα παιδιά
Η αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο: «Τα άτακτα παιδιά». Συμμετέχουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Αντζυ Καρατζά, Μιχάλης Μανουσάκης, Σταύρος Μπονάτσος. Εργα μικρών διαστάσεων, χρωματιστά και ασπρόμαυρα, ζωγραφικά και ανάγλυφα, εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο, διατάσσονται σε μια ευθεία γραμμή. Μπαίνουν στη σειρά περιμένοντας την «τιμωρία» που τους αρμόζει σαν άτακτα παιδιά… Μέχρι τις 18 του μήνα (Βαλαωρίτη 9).
………………………………………..
«Πελεκάνος» στο Beton7
Το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Πελεκάνος» παίζεται στο Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός – τηλ.: 210-7512625) σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου, μετάφραση Γιάννη Ράμου, μουσική Μάνου Αντωνιάδη, κοστούμια-φωτισμούς Ευδοκίας Βεροπούλου. Το έργο αφορά την αλληλουχία συγκρούσεων που προκαλεί ο γάμος της κόρης και ο θάνατος του πατέρα μιας οικογένειας. Η μητέρα έχει υπάρξει ιδιαίτερα αυταρχική, στερώντας από τα παιδιά της όχι μόνο το μητρικό γάλα, αλλά και την αξιοπρεπή διατροφή και θέρμανση. Η κόρη της παντρεύεται έναν άντρα, ο οποίος έχοντας μοναδικό στόχο να κερδίσει την οικογενειακή περιουσία αποπλανεί τη μητέρα και την απομακρύνει από τον πατέρα, ο οποίος πεθαίνει μέσα σε πλήρη απόγνωση και μοναξιά. Μετά τον θάνατό του η κόρη και ο σύζυγός της επιστρέφουν βιαστικά από το ταξίδι του μέλιτος, για να συγκατοικήσουν στο σπίτι με τη χήρα μητέρα και τον γιο της οικογένειας. Μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων θα οδηγήσει τα δύο παιδιά να εναντιωθούν στη μητέρα και να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ελευθερία. Παίζουν: Μαίρη Νάνου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Μαριάννα Λιανού, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Ηλίας Μπαγεώργος. Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00.