Κηρύχθηκε δραπέτης, αφού δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Παραλογισμός από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που σκέφτεται να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο των αδειών σε κατάδικους με βάση τους τρομονόμους, τη στιγμή που δεν έχει παραχωρηθεί καν το δικαίωμα αυτό στον Δ. Κουφοντίνα
→Το υπουργείο Δικαιοσύνης άφησε να διαρρεύσει ότι ζητήθηκε η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση των μελών του Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού, που χορήγησαν την άδεια εξόδου στον κρατούμενο. Αυτή η κίνηση του υπουργού φέρεται να έγινε ύστερα από συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Της Κατερίνας Κατή
Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που όλα αυτά τα χρόνια έδινε «πολιτικό παρών» σε τακτά χρονικά διαστήματα, πότε αρθρογραφώντας για θέματα της επικαιρότητας και πότε καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα της φυλακής, με πιο πρόσφατη την παρέμβασή του για τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, θεωρείται πλέον δραπέτης.
Παρά το γεγονός ότι η εννιαήμερη άδεια, η οποία του είχε χορηγηθεί απολύτως νόμιμα από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών, δεν είχε λήξει ακόμα, ο 55χρονος «Μανώλης της 17Ν» είναι από προχθές το βράδυ καταζητούμενος, καθώς δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όπως όφειλε να κάνει καθημερινά, τηρώντας τον όρο που του είχε επιβληθεί.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, διά στόματος υπουργού Δικαιοσύνης, προαναγγελλόταν η πρώτη σοβαρή «παράπλευρη απώλεια» από την απόφαση του Χριστόδουλου Ξηρού να επιλέξει -όπως φαίνεται- την ελευθερία από την επιστροφή του στη φυλακή.
Μετά τις υπερβολές που σημειώθηκαν κατά τη μεταγωγή του βαριά ασθενή αδερφού του, Σάββα, στο Νοσοκομείο της Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την εξαφάνιση του μεγάλου γιου της πολύτεκνης οικογένειας των Ξηρών, αλλά και τα έκτακτα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στον χώρο όπου θα νοσηλευθεί, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, άδραξε την ευκαιρία για να ανακοινώσει την περιστολή δικαιωμάτων που χρόνια τώρα ισχύουν -ακριβώς τα ίδια- για κάθε κρατούμενο αυτής της χώρας.
• «Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της. Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.
Αυτό σημαίνει ότι καταδικασθέντες με βάση τους περιβόητους τρομονόμους (που ψηφίστηκαν επ' αφορμή των δικών των φερομένων ως μελών της 17Ν), ακόμα και αν μέχρι σήμερα έπαιρναν όπως δικαιούντο άδειες χωρίς να έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, κινδυνεύουν πλέον να τύχουν για άλλη μια φορά «ειδικής μεταχείρισης» -αν και τα δικαστήρια δεν τους αναγνώρισαν πολιτικά κίνητρα και τους αντιμετώπισαν ως κοινούς ποινικούς- και να απολέσουν ένα μέτρο που είναι ευεργετικό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και το οποίο λειτουργεί υπέρ της ευταξίας μέσα στις ίδιες τις φυλακές.
Βέβαια, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» επικρατούν και υπό τις τωρινές συνθήκες στην εφαρμογή του θεσμού των αδειών, που ισχύει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην επιλεκτική εφαρμογή του είναι η άρνηση των υπευθύνων να χορηγήσουν άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, την οποία δικαιούταν να έχει πάρει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όπως όλοι οι κρατούμενοι που έχουν συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια έκτισης ποινής.
Και… πειθαρχική έρευνα
Τα παράλογα αλλά και εξαιρετικώς υποκριτικά δεν σταμάτησαν, όμως, με τη δήλωση Κεδίκογλου και την ανακοίνωση Αθανασίου.
Χθες το μεσημέρι, κι αφού η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού είχε πάρει σε δημοσιότητα διαστάσεις μεγαλύτερες και… από όλων των μνημονίων, που κατακρεούργησαν κεκτημένα ετών σε όλα τα επίπεδα της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας, από το υπουργείο Δικαιοσύνης άφησε να διαρρεύσει ότι ζητήθηκε η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση των μελών του Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού (τη διευθύντρια, την κοινωνική λειτουργό και την αναπληρώτρια εισαγγελέα), που χορήγησαν την άδεια εξόδου στον κρατούμενο.
Αυτή η κίνηση του υπουργού φέρεται να έγινε ύστερα από συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι η άδεια χορηγήθηκε νομίμως στον κρατούμενο, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες έξι, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού είναι για παραβίαση περιοριστικού όρου, ενώ η άδειά του λήγει αύριο.
Πολυγραφότατος
Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του Σάββα, στις 29 Ιουνίου του 2002, στον Πειραιά. Η προσαγωγή του είχε γίνει από τον «Ευαγγελισμό», όπου βρισκόταν προκειμένου να επισκεφθεί τον πολυτραυματία αδελφό του.
Αν και αρχικά είχε βγει δημόσια και είχε μιλήσει για πλεκτάνη, στη συνέχεια υπέγραψε ομολογία συμμετοχής του στην 17Ν και στην πολυσέλιδη απολογία του είχε αναφερθεί και στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, αλλά και σε πρόσωπα τα οποία εμφάνιζε ως μέλη.
Στη φυλακή ανακάλεσε και κατήγγειλε ότι εκβιάστηκε από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, «οι οποίοι είχαν στα χέρια τους τον Σάββα», και εγκάλεσε τις διωκτικές αρχές για τις μεθόδους τους αλλά και τις συνθήκες κράτησης στα υπόγεια ειδικά κελιά των φυλακών Κορυδαλλού.
Στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν κράτησε σταθερή στάση, αρνούμενος τις κατηγορίες αλλά και παρεμβαίνοντας με πολιτικά κείμενα κατά την αποδεικτική διαδικασία, την οποία χλεύασε πολλές φορές.
Καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση και τελευταία κρατούνταν σε πτέρυγα των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε μεταφερθεί από τα ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών.
Ολα αυτά τα χρόνια αρθρογραφούσε τακτικά σε έντυπα και σε ιστολόγια, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Αύγουστο γραπτή προκήρυξή του προς την «Εφ.Συν.», με την οποία κατήγγειλε συγκεκριμένο δικηγόρο, που τον είχε επισκεφθεί στον Κορυδαλλό ως εκπρόσωπος του… Βαρδή Βαρδινογιάννη, για να ρωτήσει ποιος είχε δώσει την εντολή για την επίθεση εναντίον του επιχειρηματία με τρεις ρουκέτες στις 20/11/1990 (όλη η επιστολή στη σελίδα 42).
Ενα μήνα μετά, με κείμενό του χαρακτήριζε «κίνηση πανικού» τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή και υποστήριζε πως ο φασισμός μπορεί να χτυπηθεί μόνο με μάχη στον δρόμο.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις αποτελούν μια κίνηση πανικού του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Αφού εξέθρεψαν τα ναζιστικά αποβράσματα τόσον με την καταστροφική πολιτική τους, αλλά και ανοιχτά με το προκλητικό αβαντάρισμα των ΜΜΕ και των “δημοσκοπήσεων”, ξαφνικά διαπιστώνουν με τρόμο ότι πλέον απειλείται η δική τους υπόσταση και σπεύδουν να το περιμαζέψουν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (και λοιποί κολαούζοι) είναι και παραμένουν ο πραγματικός κίνδυνος για τον λαό, είναι και παραμένουν η μεγαλύτερη εγκληματική συμμορία της χώρας. Με τη σημερινή πρακτική του το σάπιο πολιτικό κατεστημένο, προσπαθώντας να σώσει το τομάρι του, εκτρέφει και γιγαντώνει ένα αστυνομικό–δικαστικό κράτος, που θα κινείται κατά βουλάς του, με απλά λόγια “ράβει ράμματα και για τη δική μας γούνα”».
Η συνάντηση με τον Εφραίμ
Τον Φεβρουάριο του 2012 διαστάσεις είχε λάβει η τυχαία συνάντησή του στους διαδρόμους των φυλακών Κορυδαλλού με τον ηγούμενο-πρωταγωνιστή του σκανδάλου του Βατοπεδίου, Εφραίμ.
Ο ηγούμενος φέρεται να του έτεινε την… χείρα προς ασπασμό, «με τουπέ εξουσίας», όπως είχε πει ο Χριστόδουλος Ξηρός, γιος του παπα-Τριαντάφυλλου με τα έντεκα παιδιά.
Η αντίδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν να απαγορεύσει στον Εφραίμ να του απευθύνει τον λόγο, εξηγώντας του ότι «είμαστε σε αντίπαλες παρατάξεις».
■ Υπενθυμίζεται ότι ο μικρότερος αδερφός από τους τρεις καταδικασμένους Ξηρούς, ο Βασίλης, έχει αποφυλακισθεί από τον Ιούλιο του 2011 έχοντας εκτίσει τα 3/5 της συνολικής κάθειρξης 25 ετών που του είχε επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ρόλο στην αποφυλάκισή του διαδραμάτισε το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2002, μέχρι την αποφυλάκισή του, υπήρξε τυπικός και συνεπής στις πενθήμερες άδειες που έλαβε, ενώ «έγραψε» πολλές ώρες σε μεροκάματα κατορθώνοντας να πάρει το αποφυλακιστήριο ταχύτερα, αφού μία ημέρα εργασίας μετράει για δύο ημέρες ποινής.