foroi

08/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΟΥΣ «ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Δέσμευση καταθέσεων και μπλόκο σε αγοραπωλησίες

Ερμηνευτική εγκλύκλιος με δεσμεύσεις και μπλόκο σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
      Pin It

Ερμηνευτική εγκύκλιος για όσους βρεθούν να αποκρύπτουν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή να κάνουν χρήση πλαστών-εικονικών τιμολογίων αξίας άνω των 300.000 ευρώ

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

«Τρομο-νόμο» επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, μήπως μπορέσει και εισπράξει τους κλεμμένους φόρους από τα κρυμμένα εισοδήματα των «μεγαλοκαρχαριών». Οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να δεσμεύουν το 50% των τραπεζικών καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων ή το 100% των παρακαταθηκών, εφόσον πρόκειται για τιμαλφή και μετοχές, σε επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Επιπρόσθετα θα «μπλοκάρεται» κάθε ενέργεια μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου από την πλευρά του φορολογουμένου για να μπορέσουν να εισπραχθούν οι φόροι που δεν αποδόθηκαν.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς γίνεται ευνοϊκότερο για όσους παραβάτες συμμορφωθούν και αποφασίσουν να εντάξουν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές τους ή εξοφλήσουν άμεσα το 40% των οφειλών τους. Στην περίπτωση αυτή θα αίρεται πλέον η δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων.

 

Αυτά προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος του νέου νόμου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβάλλοντας τα… νύχια που θα δείχνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών σε όσους φοροδιαφεύγουν, που για την ώρα περιορίζονται στη «μαρίδα» των οφειλετών. Εφεξής, όταν οι αρχές έπειτα από έλεγχο διαπιστώσουν απόκρυψη ΦΠΑ συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ ή χρήση πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, τότε:

 

1. Η φορολογική διοίκηση θα απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (συμφωνητικά, βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά).

 

2. Θα δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη.

 

3. Θα δεσμεύονται στο σύνολό τους το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων ως και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες του παραβάτη. Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν θα εφαρμόζονται:

 

• Για τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που κατατίθενται στους λογαριασμούς των παραβατών.

 

• Για τα ποσά με τα οποία χρεώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των παραβατών με σκοπό να αποπληρωθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

• Για τα ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή ελληνικού Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των παραβατών.

 

• Για τα ποσά των αποδοχών των εργαζομένων που καταβάλλονται από τους παραβάτες με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών τους και αντίστοιχη πίστωση των συνδεδεμένων με αυτούς λογαριασμών των δικαιούχων μισθωτών.

 

• Για τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από τους παραβάτες με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών τους και αντίστοιχη πίστωση των συνδεδεμένων με αυτούς λογαριασμών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

 

Τα μέτρα του νέου νόμου θα επιβάλλονται σε ανώνυμες εταιρείες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, συνεταιρισμούς, σε προέδρους, διοικητές, γενικούς διευθυντές.

 

«Καπέλο» 8,76%

 

Οι φορολογούμενοι που καθυστερούν να εξοφλούν τους φόρους τους θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Το «καπέλο» αυτό είναι επιπλέον του προστίμου που ξεκινά από το 10% και θα φτάνει έως το 30% της οφειλής. Αντιθέτως, όταν το Δημόσιο θα καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα πληρώνει πολύ χαμηλότερο τόκο, 6%, εφόσον πρόκειται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Η διάκριση που κάνει η φορολογική δικαιοσύνη απορρέει από σχετική απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία καθορίζεται το επιτόκιο υπερημερίας που θα πληρώνει το Δημόσιο όταν καθυστερεί τις επιστροφές φόρων σε ιδιώτες. Αυτό θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

 

«Μέχρι τώρα το επιτόκιο ήταν μηδέν και το Δημόσιο δεν πλήρωνε τίποτε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπεραμυνόμενος της απόφασης, για να προσθέσει ότι «η διαφορά επιτοκίου αντανακλά και τη διαφορά ρίσκου αφού, σε αντίθεση με πολλούς ιδιώτες, το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει πλέον στην ώρα του!»…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

■ Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

 

Νέες αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης του φόρου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν καλά καλά ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της ελάχιστης πληρωμής.

 

Αυτό των 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Οπως έγινε γνωστό σε ημερίδα ενημέρωσης των εφοριακών, προωθείται διάταξη η οποία προβλέπει ότι η δήλωση ΦΠΑ θα παραλαμβάνεται χωρίς να γίνεται απαιτητό το ελάχιστο ποσό των 10 ευρώ. Με την εν λόγω διάταξη το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να επανέλθει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στις 26 του κάθε μήνα αντί της 20ής. Στην ίδια ημερίδα δόθηκαν και οι εξής οδηγίες:

 

■ Η παραγραφή για την επιστροφή ΦΠΑ πλέον είναι στα 5 έτη αντί των 3.

 

■ Το ποσό της κάθε δόσης, εάν δεν καταβληθεί εγκαίρως, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο από την επομένη της λήξης της προθεσμίας καταβολής. Εάν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου, επιβάλλεται το πρόστιμο ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης:

 

- 10%: πάνω από 2 μήνες.

- 20%: πάνω από 1 έτος.

- 30%: πάνω από 2 έτη.

 

Scroll to top