08/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο ανταγωνιστικοί με… μαύρη εργασία

Μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον τουρισμό. Με δέκα αιτήματα προσήλθε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος «ξέχασε» την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
      Pin It

Μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον τουρισμό. Με δέκα αιτήματα προσήλθε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος «ξέχασε» την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

"μινι" υπουργικο συμβουλι ΜαξιμουΠοδαρικό με «μίνι» υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και θέμα τον τουρισμό, έγινε στο Μαξίμου, με την υπόσχεση – προσδοκία για καλύτερο «συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων». Στη σύσκεψη, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και φυσικά της αρμόδιας υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη, συμμετείχε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γ. Τσακίρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρέαδης, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του «με το χέρι απλωμένο», ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

 

Ωστόσο, η πάγια τακτική του ΣΕΤΕ να διεκδικεί, δικαίως σε πολλές περιπτώσεις, μεγαλύτερη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν ή να μπαίνει σε μια διαδικασία αυτοκριτικής, έχει ενοχλήσει τους παροικούντες το Μαξίμου.

 

Γιατί πήγε καλά το 2013

 

Οπως σημειώνουν, οι πολύ καλές επιδόσεις το 2013 (αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων που θα διαμορφωθούν πάνω από τα 12 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων και των εσόδων από την κρουαζιέρα) οφείλονται εν πολλοίς στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την αποπληρωμή παλαιών οφειλών προς τον μεγαλύτερο tour operator, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Το μήνυμα του υπουργείου Τουρισμού είναι σαφές και ζητάει από την… ιδιωτική πρωτοβουλία να πράξει το καθήκον της και κυρίως να τηρεί τους νόμους.

 

Ετσι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Ολγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία, τη “μαύρη” εργασία. Να δώσουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ελληνα εργαζόμενο στον τουρισμό», είπε η υπουργός. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα πάταξης της αδήλωτης – ανασφάλιστης εργασίας, προτίμησε να πει τα γνωστά περί σταθεροποίησης της ανεργίας το 2013, η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν υψηλότερη τους θερινούς μήνες του έτους σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012, οπότε είχαμε λιγότερους τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει βέβαιος ότι «η αύξηση του τουρισμού το 2014 θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά, της ανεργίας».

 

Προφανώς, πιστεύει τις εξαγγελίες του ΣΕΤΕ, ότι μέχρι το 2021 θα δημιουργηθούν 300.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον, καθώς, όπως δήλωσε ο Α. Ανδρέαδης, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο Τουρισμού, τότε θα «πιάσουμε» τα 24 εκατ. αφίξεις και τα 48 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα. Ειδικότερα, όσον αφορά τα αιτήματα, ο ΣΕΤΕ ζητάει:

 

1. Μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα στο 6,5% για επιβάτες και 13% για αυτοκίνητα. Μείωση του ΦΠΑ τελών μαρινών στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.

 

2. Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων ως εξής: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων ενός έτους, τρίτη επίσκεψη χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων τριών ετών. Ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο προς τον ΕΟΤ και τη Marketing Greece για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Βελτίωση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε σχέση με την κρουαζιέρα. Πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας για απλή, ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν.

 

3. Ανοιγμα από 1/4/14 έως 31/10/14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) από 08.00 έως 20.00. Από το 2015 μείωση του κόστους εισόδου για την περίοδο 1/11 μέχρι 31/3 με παράλληλη λελογισμένη αύξηση από 1/4 μέχρι 31/10. Πλήρης ανταποδοτικότητα της επιπλέον δαπάνης φύλαξης από τα επιπλέον έσοδα. Αναδιοργάνωση ΤΑΠΑ στο μοντέλο του British Heritage, με βάση τη σχετική μελέτη.

 

4. Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.

 

5. Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, π.χ. κινητροδότηση για αναβάθμιση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών ξενοδοχείων (boutique, authentic, luxury, LIRs, elderly care κ.λπ.), με στόχο την αύξηση των στοχευμένων προϊόντων και του ποσοστού 4* και 5* στο 55% του συνόλου, από 40% σήμερα (δηλαδή ώς το 2021 150.000 νέες κλίνες 4* και 5*, με παράλληλη αναβάθμιση 80.000 υφισταμένων). Επέκταση των κινήτρων για αναβάθμιση της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού. Ορθολογικό σχεδιασμό ΣΕΣ 2014-2020, με κατανομή πόρων 4 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, για τη στήριξη και κινητροδότηση των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. ευρώ.

 

6. Αμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ψήφιση το ταχύτερο του νόμου του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο έχει επεξεργαστεί το ΥΕΝ, ώστε να ισχύσει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

 

7. Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε επίπεδο πόλης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την άμεση δημιουργία ενός ημερολογίου «flagship» εκδηλώσεων και τουριστικών διαδρομών και τη συνολική αναβάθμισή τους ως τουριστικών προορισμών.

 

8. Μείωση των χρεώσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης και ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

9. Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).

 

10. Προτάσεις ΟΟΣΑ: Εμπεριέχουν θετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό αλλά και ορισμένες επικίνδυνες, εάν υιοθετηθούν απορρυθμίσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της ποιότητας. Προτείνεται να υιοθετηθούν εκείνες που διασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό, εφ’ όσον παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αδυναμίες των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, διαφυλάσσεται η ποιότητα.

 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζητήθηκε από τον ΣΕΤΕ να γίνει πιο συγκεκριμένος.

 

Scroll to top