Το υπ. Περιβάλλοντος επικαλείται μελέτη του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία τα καυσόξυλα βλάπτουν το περιβάλλον και την τσέπη
Του Βασίλη Γεώργα
Να σβήσουν τα τζάκια και να ανοίξουν τα κλιματιστικά συστήνει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όχι μόνο για να περιοριστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που είναι εντονότερο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Τρίπολη, αλλά και για να ζεσταθούν μέχρι και 60%-70% φτηνότερα.
Την ίδια στιγμή, στους δήμους όλης της χώρας άποροι πολίτες που στα σπίτια τους δεν έχουν ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών συνωστίζονται στις ειδικές επιτροπές για να γίνει επανασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Επανασυνδέσεις
Εκτιμάται ότι καθημερινά υποβάλλονται 120 αιτήσεις κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά από όταν άρχισε να ισχύει το έκτακτο μέτρο των επανασυνδέσεων έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 5.120 νοικοκυριά.
Σε ρόλο ενεργειακού συμβούλου, τώρα που το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει χτυπήσει κόκκινο μαζί με την ενεργειακή φτώχεια των Ελλήνων, το ΥΠΕΚΑ «προμοτάρει» με κάθε τρόπο τη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων, υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι πολύ πιο οικονομικά και αποδοτικά από ό,τι τα καυσόξυλα, τα οποία στοιχίζουν περίπου 200 ευρώ ο τόνος. Σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου, την οποία επικαλείται, η θέρμανση με τζάκι κοστίζει περίπου 0,80 λεπτά έως 1 ευρώ την ώρα (20 κιλά ξύλα την ημέρα για πέντε ώρες καύσης), ενώ αντίθετα ένα σύγχρονο κλιματιστικό υπολογίζεται ότι κοστίζει 15-20 λεπτά την ώρα. Τις λιγοστές ημέρες δε με αιθαλομίχλη, που θα ισχύει η έκπτωση 70% στην τιμή της κιλοβατώρας, η χρήση κλιματιστικών θα είναι ακόμη φτηνότερη, δεδομένου ότι ουσιαστικά κάποιος θα μπορεί να κάνει δωρεάν χρήση για περίπου 5 ώρες την ημέρα.
Αντίστοιχα, η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα.
«Ασπιρίνες»
Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης δύσκολα πάντως θα αντιμετωπιστεί με μέτρα όπως αυτό της έκπτωσης στο ρεύμα για τις 10-15 ημέρες τον χρόνο, όποτε δηλαδή το φαινόμενο της αιθαλομίχλης γνωρίζει έξαρση. Το οικονομικό όφελος είναι άλλωστε πολύ μικρό, καθώς υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 10-15 ευρώ ετησίως για τα 2-3 εκατ. νοικοκυριά που υποτίθεται πως αφορά σε όλη την Ελλάδα.
Υπολογίζεται πως ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα μπορεί ουσιαστικά να κάψει δωρεάν μέσα στον χειμώνα μόλις τις 70-80 κιλοβατώρες.