Πρόβα για τις επικείμενες εκλογές έκανε ο πρωθυπουργός, ανασύροντας και πάλι το πολυφορεμένο δίλημμα: Θέλουν οι Ελληνες ή όχι την Ευρώπη…
→Ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Tην αυλαία της προεκλογικής περιόδου άνοιξε ο Αντ. Σαμαράς στην εναρκτήρια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Μ. Μπαρόζο. Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου δεν κατάφερε να κρύψει την αγωνία της κυβέρνησης εν όψει των ευρωεκλογών, αν και στην εισαγωγική του ομιλία προσπάθησε να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας και σταθερότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την Ε.Ε.» είπε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις προτεραιότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου, που είναι «η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της συνοχής και κυρίως της κοινωνικής συνοχής. Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση».
Τέσσερις λόγοι
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τέσσερις λόγους στην προσπάθειά του να πείσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έξοδο από την κρίση:
● Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο πριν από την πρόβλεψη του προγράμματος σταθερότητας,
● Την ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, την ταχύτερη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο όπως είπε, επικαλούμενος και τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,
● Την υποχώρηση των spreads στην περιοχή των 7,5 μονάδων, που όπως είπε αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
● Την πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου που βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 35 μηνών.
Στο ερώτημα όμως που του ετέθη από τους «Financial Times» αναφορικά με την άνοδο που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο να κερδίσει τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός πέρασε κατευθείαν στο εκλογικό δίλημμα που σχεδιάζει να θέσει η κυβέρνηση. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την Ευρώπη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνες θα ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης. Παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «το κόμμα αυτό και ο αρχηγός του (δεν ανέφερε καν την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ και το όνομα του Αλ. Τσίπρα) δεν θέλουν την Ευρώπη και επέλεξαν να μην έρθουν καν σήμερα εδώ».
Προς δύο πλευρές
Και ο κ. Σαμαράς κλιμάκωσε την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Οποιος έχει ενδιαφέρον για την Ευρώπη θα ήθελε να έρθει σήμερα εδώ. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Εχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Εχω όμως εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».
Σε αυτόν τον σχεδιασμό πόλωσης στον άξονα Δεξιάς -Αριστεράς εντάσσεται και η παράλληλη επίθεση κυβέρνησης και Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία, με αφορμή την εξαφάνιση του Χρ. Ξηρού αλλά και το άρθρο του Τ. Νέγκρι στη «Repubblica» υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σελ. 6-7).
Ως προς τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δήλωσε πως ελπίζει ότι θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2016 και πρόσθεσε ότι «υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί». Με την αποστροφή του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα προς την Ε.Ε. να χαλαρώσει το πλαίσιο της επιτήρησης, ώστε η κυβέρνηση να πάει στις διπλές εκλογές του Μαΐου, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, χωρίς άλλους κλυδωνισμούς και να φέρει εκλογικό αποτέλεσμα διαχειρίσιμο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα μηνύματα που πήρε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να λάβει εξάμηνο μορατόριουμ ήταν μέχρι τώρα αρνητικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της αναφορά για την Ελλάδα κατέβασε τον πήχη που είχε θέσει η Αθήνα για έξοδο στις αγορές το 2014, εκτιμώντας ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει το 2015. Και ο ESM όμως έβαλε φρένο στη συζήτηση που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές, για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε μία προσπάθεια τακτικής αναδίπλωσης, προσδιόρισε την έκδοση ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ως προς το ζήτημα του χρέους όλα όπως φαίνεται θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω διάθεση της τρόικας και τη στάση που θα επιδείξουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup στις 5 Μαΐου, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
Προς αδιέξοδο…
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα καθιστά δύσκολη έως αδύνατη κάθε διορθωτική κίνηση, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Στην εναγώνια προσπάθεια που κάνει ο κ. Σαμαράς εν όψει και της νέας επίσκεψης της τρόικας όπου θα διαφανεί η πορεία του προγράμματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Μ. Μπαρόζο παρείχε αμέριστη υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση καλώντας μάλιστα τον ελληνικό λαό «να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια, προσπάθεια που ανοίγει τώρα ένα καλύτερο μέλλον», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και προέβλεψε ότι το 2014 η χώρα μας θα βγει από την ύφεση. Ο κ. Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην αρνητική στάση που είχαν τηρήσει στο παρελθόν ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είπε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με τον ίδιο έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε και στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, επηρέασαν και αυτές αρνητικά τις αγορές. Αναφερόμενος πάντως στις εκλογές του Μαΐου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τριπλές εκλογές, αλλά έσπευσε να το διορθώσει λέγοντας ότι ήταν lapsus linguae.