tt

09/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρές συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ αναζητείται και ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος μάλλον βρίσκεται στην Αμερική.
      Pin It

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ αναζητείται και ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος μάλλον βρίσκεται στην Αμερική

 

Της Κατερίνας Κατή

 

 

 

 

 

 

 

Ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστών επιχειρηματιών βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί τρία πρώην διευθυντικά στελέχη του Τ.Τ., μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός διευθυντής της τράπεζας Μάριος Βαρότσης.

 

Τα εντάλματα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 10, εκδόθηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σε βάρος εμπλεκομένων στο μεγάλο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για το οποίο διενεργούνταν έρευνα εδώ και πολύ καιρό από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου. Οι διώξεις συνολικά αφορούν περίπου 20 πρόσωπα.

 

Γνωστά ονόματα

 

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό (κατά πληροφορίες στην Αμερική), ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, για τους οποίους εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αλλά και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

 

Η μεγάλη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά ζημία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από επισφαλή δάνεια που δίνονταν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες, τα ίχνη των οποίων χάνονταν στη συνέχεια μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές offshore εταιρειών.

 

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απιστία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

 

Η μεγάλη έρευνα στηρίχτηκε και σε δύο πορίσματα του προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Η δικογραφία αφορά ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 ώς το 2011. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα της κ. Παπανδρέου, που αφορά πάνω από 10 διαφορετικές υποθέσεις δανειοδότησης σε επιχειρηματίες μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, έβγαλε ακόμα μεγαλύτερους «λαγούς» από την προηγηθείσα έρευνα Νικολούδη.

 

Στο σχετικό πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος αναδεικνύεται ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του, που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.

 

Ακόμα, το πόρισμα-πιλότος της Αρχής αναφέρεται σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά ακόμη τρεις εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας τού Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.

 

Το πόρισμα για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας, για το έγκλημα της απιστίας, και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».

 

Η έρευνα έφερε στο φως στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν, καθώς «τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξ αρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξ αρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας».

 

Στην τσέπη των μετόχων!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους της, αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες καθώς «είχαν αρνητική καθαρή θέση» (-99.000 ευρώ).

 

«Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων -αναφέρεται για συγκεκριμένο σκέλος του σκανδάλου- αλλά και των παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας, από τη μία, και του επιχειρηματία και της συζύγου του, από την άλλη, ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημία της περιουσίας της η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».

 

Scroll to top