10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δανεικά και αγύριστα εκατομμύρια ευρώ

Προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ η ζημιά. Η εισαγγελέας διαφθοράς εξέδωσε 7 εντάλματα σύλληψης και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 30 ατόμων.
      Pin It

Προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ η ζημιά. Η εισαγγελέας διαφθοράς εξέδωσε 7 εντάλματα σύλληψης και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 30 ατόμων

 

7 μήνες κράτησε η έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου

 

Tης Κατερίνας Κατή

 

Τα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενέκριναν με το… αζημίωτο χωρίς εγγυήσεις τα δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ, οι επιχειρηματίες τα εισέπρατταν «για… επέκταση των σκοπών της εταιρείας τους» και στη συνέχεια τα λεφτά εξαφανίζονταν στον «παράδεισο» των… offshore, χωρίς μάλιστα να έχει επιστραφεί στο Τ.Τ. ούτε… ένα ευρώ!

 

Ενδεικτικό στοιχείο της ασύλληπτης ασυδοσίας των υπευθύνων από πλευράς Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση χορήγησης δανείου στον εκ των κατηγορουμένων, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (προφυλακισμένο ήδη για το σκάνδαλο της Proton), υπήρξε ακόμη και ρητή ρήτρα μη… παρακολούθησης της χρήσης του.

 

Η ζημιά που υπέστη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη από το 2007 μέχρι και το 2012, προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αυτό είναι το «διά ταύτα» της ενδελεχούς έρευνας που διενεργούσε τους τελευταίους επτά μήνες η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, και οδήγησε στην έκδοση των εφτά ενταλμάτων σύλληψης, στην άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σε βάρος 30 προσώπων για πέντε βαρύτατα κακουργήματα που επισύρουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και στη δέσμευση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών.

 

Εντάλματα σύλληψης

 

Τα εντάλματα σύλληψης, η εκτέλεση των οποίων ξεκίνησε από προχθές το βράδυ, αφορούν τους:

 

Δημήτρη Κοντομηνά, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, ο οποίος συνελήφθη στο… νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Εκεί, δέχτηκε χθες την επίσκεψη του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη, που ανέλαβε την υπόθεση, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Στο μεταξύ είναι υπό φρούρηση. Μάλιστα ιατροδικαστής, που όρισε ο ανακριτής, ζήτησε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει εκεί η διάγνωση της πάθησης που τον οδήγησε σε εισαγωγή την περασμένη Τρίτη.

 

Οπως προκύπτει πάντως από την πορισματική αναφορά της κ. Παπανδρέου, ο γνωστός επιχειρηματίας είναι ίσως ο βαρύτερα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Τ.Τ. Από την πλευρά του ο κ. Κοντομηνάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει κανένα ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθώς τα δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξυπηρετούνται μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γνωστών επιχειρηματιών».

 

Αγγελο Φιλιππίδη, πρώην διοικητή του Τ.Τ. και πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και διεμήνυσε στον ανακριτή, μέσω του συνηγόρου του Αθανάσιου Βαρλάμη ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του για να παρουσιαστεί στην ανάκριση. Ακόμα ο κ. Βαρλάμης δήλωσε ότι θεωρεί την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κ. Φιλιππίδη «απαράδεκτη καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις».

 

Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Τ.Τ., ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο εξωτερικού, για τον οποίο εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης.

 

Τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, επίσης κάτοικο εξωτερικού. Θα εκδοθεί και γι’ αυτήν διεθνές ένταλμα σύλληψης.

 

Χαράλαμπο Γιαγκούδη, υψηλόβαθμο υπάλληλο του Τ.Τ.

 

Το στέλεχος του Τ.Τ., Φωτεινή Κρέστα.

 

5 κακουργήματα

 

Οι πράξεις για τις οποίες ασκήθηκε η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν:

 

● Απάτη κατά του Δημοσίου, από κοινού, υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι επιβαρυντικές περιστάσεις αφορούν τις ειδικότερες συνθήκες της εγκληματικής δράσης με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης και η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

 

● Απιστία από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ.

 

● Αμεση συνέργεια στην απιστία.

 

● Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), κατ’ επάγγελμα.

 

● Αμεση συνέργεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ. 1β του άρ. 45 του Ν. 3168/08 για το ξέπλυμα (σ.σ. επιβάρυνση της ποινής όταν ο συνεργός στην πράξη είναι υπάλληλος τράπεζας).

 

Από δημοσιεύματα

 

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε ύστερα από παραγγελία προς την κ. Παπανδρέου της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στις 3/6/13, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

 

Για την υπόθεση έχουν εκδοθεί πέντε πορίσματα από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος (ΔΕΠΣ), ενώ η έρευνα της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του Τ.Τ. από το 2007 ώς και το 2012, εντοπίζοντας περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού σε σειρά εταιρειών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας ζημιώνοντας την περιουσία του Τ.Τ. και του Δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ώς και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί. «Δεν έχουν επιστραφεί από τα συγκεκριμένα δάνεια ούτε ένα ευρώ», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της η κ. Παπανδρέου εντόπισε και περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε offshore εταιρείες και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της (σχετικά διαγράμματα και πίνακας).

 

Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία εντάσσεται μόνο το ένα από τα δύο σχετικά πορίσματα του πρόεδρου της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφορά τους Γριβέα και Βάτσικα.

 

Προκαταρκτική εξέταση

 

Το δεύτερο πόρισμα είναι ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης (αφορά τον επιχειρηματία κ. Ελληνα, του οποίου τα δάνεια εξυπηρετούνται).

 

Εξαιρετική δουλειά φέρεται να έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει συντάξει πέντε πορίσματα για τα προβληματικά δάνεια (έπειτα από συνολική έρευνα στο Τ.Τ.) του μεγάλου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2010 και από το πρώτο ήδη πόρισμα θεμελωνιόταν το αδίκημα της απιστίας από τα κακά δάνεια, που φέρεται να είναι εφτά, από τα οποία δεν έχει αποπληρωθεί κανένα.

 

Σ’ αυτά τα δάνεια εντάσσονται:

 

● Δύο δάνεια του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.

 

● Δάνειο προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

 

● Δάνειο προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, κατά παράβαση της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας, προς δημιουργία πλούτου των επιχειρηματιών και όχι για επενδύσεις. Κανένα δάνειο δεν πήγε στους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε, ενώ στα περισσότερα αναφερόταν ότι θα χρησιμοποιούνταν αορίστως «για επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας».

 

Η κ. Παπανδρέου φέρεται εν προκειμένω να έχει θεμελιώσει την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατά Λαυρεντιάδη και Κοντομηνά, αδίκημα που θεμελίωνε σε βάρος Γριβέα-Βάτσικα το πόρισμα της αρχής.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ζημιώθηκε 100 εκατ. ευρώ το Τ.Τ. από εξαγορά εταιρείας καρτών του Κοντομηνά

 

Το κακούργημα της απάτης δεν έχει σχέση με δανεισμό και φαίνεται πως αφορά μία περίπτωση, στην οποία εμπλέκονται Κοντομηνάς-Φιλιππίδης.

 

Αφορά εξαγορά από το Τ.Τ. εταιρείας πιστωτικών καρτών. Την επιλογή και την υλοποίηση είχε αναλάβει προσωπικά ο τότε πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης που επέλεξε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και καθόρισε την όλη διαδικασία.

 

Η Εισαγγελία Διαφθοράς θεωρεί ότι το Τ.Τ. (τα μέλη του Δ.Σ.) εξαπατήθηκε για την αγορά του προϊόντος και η ζημία που του προκλήθηκε ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για απάτη πολυδαίδαλη που άνοιξε την κερκόπορτα ώστε να ζημιωθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε πολλά επίπεδα.

 

Σημειώνεται ότι οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις ακινήτων, που όμως είναι τέτοιες ώστε να μην αποτρέπουν τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ έχουν εντοπιστεί και δεσμευθεί τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

Scroll to top