→Πώς είδαν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας οι απεσταλμένοι των μεγάλων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Μεγάλες αναφορές στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα έκαναν τα μεγάλα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα, με απεσταλμένους τους στην Αθήνα. Πάντως, αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή έναρξης της προεδρίας, με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταγκεσπίγκελ», το οποίο χαρακτηρίζει την απουσία αυτή «πολιτικό αυτογκόλ».
Τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δικτύων υπήρξαν πολύ πιο μετριοπαθή από εκείνα των έντυπων μέσων, όπως του «Σπίγκελ» ή του «Φόκους» και χαρακτηριστικά ήταν τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ARD, στις Βρυξέλλες, που βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα.
Οπως ανέφερε ο Κρίστιαν Φελτ, η προεδρία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να αποδείξει ότι είναι ένας ικανός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μια αδύναμη και προβληματική χώρα, όπως φαίνεται όταν τη βλέπει κανείς από το εξωτερικό, και αυτό θα ενισχύσει τόσο την ίδια όσο και την κυβέρνηση.
Εσπευσε βέβαια να τονίσει πως η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση της προεδρίας για να αποκομίσει οφέλη σε ό,τι αφορά το χρέος της. Οι δυνατότητες για το ενδεχόμενο αυτό είναι ελάχιστες, εξάλλου είναι πιθανό να λάβει περαιτέρω ενίσχυση, όπως έχει πει και ο κ. Σόιμπλε.
Ποια είναι η μορφή που θα έχει η ενίσχυση αυτή δεν μπορούμε να πούμε από τώρα, αναφέρει ο Φελτ. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν πρόκειται να λυθούν κατά την προεδρία της. Ο πιο έμπειρος ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, ο Ούντο Βαν Κάπεν, του ZDF, στο δικό του ρεπορτάζ μετέδωσε ότι υπάρχουν αχτίδες φωτός στον ορίζοντα για την Ελλάδα και παράλληλα εκτίμησε πως «ήδη πριν από τις ευρωεκλογές θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Εξάλλου, σε ανταπόκρισή του το οικονομικό περιοδικό «Βιρτσαφτσβόχε» αναφέρει πως υπάρχουν «πολλές αμφιβολίες για την ανάρρωση της Ελλάδας» και ότι παρά την αισιοδοξία του Ελληνα πρωθυπουργού, τόσο οι πολίτες όσο και οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές μέσα στο 2014. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με σειρά ανταποκρίσεων από την Αθήνα, αναφέρεται σε εκτιμήσεις οικονομολόγων που αμφισβητούν την υπερβολική αισιοδοξία των Αθηνών για έξοδο στις αγορές.
Τρίτη βοήθεια ή κούρεμα
Ο εκπρόσωπος δε του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Αλεξάντερ Γκολάν, δήλωσε πως μόνον με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ή κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «και πάλι δεν θα επιλυόταν το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς η ύπαρξη ενός πολύ ισχυρού νομίσματος οδηγεί τη χώρα σε αποβιομηχανοποίηση και μαζική φτώχεια».
Πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φ.Β. Σταϊνμάγερ, στην Αθήνα, λέγοντας πως το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς που επισκέπτεται ο υπουργός δείχνει πόσο μεγάλη σημασία για τη Γερμανία έχει η Ελλάδα και προσθέτει: «Ο Σταϊνμάγερ προτίθεται να ρυθμίσει και πάλι τη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική. Στις χώρες του Νότου, η Ε.Ε. πρέπει και πάλι να γίνει φορέας ελπίδας και η Γερμανία να εμφανίζεται λιγότερο ως ο “εξυπνάκιας” της Ευρώπης. Η ανακοίνωση του Σταϊνμάγερ για την επίσκεψή του στην Ελλάδα μπορεί επίσης να γίνει για πολλούς κατανοητή και ως κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ. Το ότι ο Σταϊνμάγιερ επισκέπτεται την Αθήνα 23 ημέρες μετά την ορκωμοσία του είναι ένα ρεκόρ και ένα σημαντικό σημάδι».