10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΓΑ: αλαλούμ με τις διαθεσιμότητες

Εθεσαν εργαζόμενη σε κινητικότητα ενώ βρισκόταν σε άδεια τοκετού, θεωρήθηκε πλεονάζον προσωπικό εργαζόμενος με ειδικότητα νυχτοφύλακα γιατί αποφασίστηκε η ανάθεση της νυχτερινής φύλαξης του κεντρικού κτιρίου σε ιδιωτική εταιρεία.
     
Pin It

Εθεσαν εργαζόμενη σε κινητικότητα ενώ βρισκόταν σε άδεια τοκετού, θεωρήθηκε πλεονάζον προσωπικό εργαζόμενος με ειδικότητα νυχτοφύλακα γιατί αποφασίστηκε η ανάθεση της νυχτερινής φύλαξης του κεντρικού κτιρίου σε ιδιωτική εταιρεία

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

AASeΗ ένταξη των εργαζομένων στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε καθεστώς διαθεσιμότητας αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων από τη θέση εργασίας τους μέσω του κυβερνητικού προγράμματος «κινητικότητας» πραγματοποιείται με μοναδικό στόχο να «βγουν» τα νούμερα των σχετικών «μνημονιακών υποχρεώσεων», στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας πρόχειρης και ανάλγητης διαδικασίας «αξιολόγησης».

 

Παρά το γεγονός ότι η αναλογία των υπαλλήλων του ΟΓΑ προς τους εξυπηρετούμενους πολίτες διαμορφώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων, περίπου στην αναλογία 1 προς 6.000, παρά την κατά 30% μείωση του τακτικού προσωπικού στον Οργανισμό ως αποτέλεσμα των συνταξιοδοτήσεων και του περιορισμού των προσλήψεων, αλλά και την αύξηση του όγκου εργασίας με την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου που διέπει τις παραγωγικές δραστηριότητες-λειτουργίες του ΟΓΑ, συνολικά 20 εργαζόμενοι στον ΟΓΑ κρίθηκαν «πλεονάζοντες». Εν τέλει, 15 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους δικαιούνταν να εξαιρεθούν.

 

Προχειρότητα και αναλγησία

 

Σε έγγραφό του προς την Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών του ΟΓΑ, ο διοικητής του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης, αν και παρουσιάζει τις κατηγορίες των υπαλλήλων που… πλεονάζουν, επιβεβαιώνει πως «ο ΟΓΑ ουσιαστικά δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό σε αριθμό υπαλλήλων. Κρίνουμε όμως ότι οι ως άνω θέσεις προσωπικού δεν είναι απαραίτητες για την ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία του ΟΓΑ. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε εξειδικευμένο προσωπικό 49 θέσεων» καταλήγει. Επιπλέον, δημιουργούνται εντυπώσεις από έγγραφη απάντηση του ιδίου σε σχετικό ερώτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΓΑ, σύμφωνα με την οποία «ασκήθηκαν πιέσεις προφορικά από την πολιτική ηγεσία (σ.σ. του υπουργείου Εργασίας) για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα». Συμπληρώνει, δε, πως «ενόψει του κινδύνου να οριστούν χωρίς τη συναίνεση του ΟΓΑ υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, αποφασίστηκε να περιοριστούμε σε έναν μικρό αριθμό 20 θέσεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου».

 

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στράφηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αιτούμενος τα αντίγραφα ή γνώση του περιεχομένου των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή αξιολόγησης. Παρά την εισαγγελική παραγγελία, το αίτημά τους έμεινε αναπάντητο, όπως επισημαίνουν. Για τους ίδιους η στροφή στη Δικαιοσύνη παρέμεινε μονόδρομος. Προσφάτως εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η μεγαλύτερη μερίδα των «διαθεσίμων», ενώ «σειρά» παίρνουν και των υπολοίπων. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

 

Χαρακτηριστικά της προχειρότητας και της αναλγησίας για όσους επιλέχθηκαν να απομακρυνθούν είναι τα όσα περιγράφουν οι υπάλληλοι του ΟΓΑ: συνάδελφός τους έμαθε ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα ενώ βρισκόταν σε άδεια τοκετού! Εργαζόμενος με ειδικότητα ΥΕ Νυχτοφύλακα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ως πλεονάζων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αποφασίστηκε η ανάθεση της νυχτερινής φύλαξης του κεντρικού κτιρίου του ΟΓΑ σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Εργαζόμενος με ειδικότητα ΥΕ Κλητήρων τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησαν να εκδίδονται αποφάσεις με τις οποίες υιοθετείται το μέτρο της «παράλληλης απασχόλησης» άλλων συναδέλφων τους, προκειμένου να καλυφθεί η πραγματική ανάγκη να γίνουν οι εργασίες που ο «πλεονάζων» επιτελούσε. Συμπληρώνουν ότι η έστω και παροδική απομάκρυνση συναδέλφων τους από τα κύρια καθήκοντά τους έχει ως επακόλουθο ανάλογες επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

 

Σαρώνουν οι πενταμηνίτες

 

Οσον αφορά «διαθέσιμους» συναδέλφους τους με ειδικότητα ΥΕ Τηλεφωνητών, επισημαίνουν πως στο παρελθόν τούς είχαν επανειλημμένως αρνηθεί τη μετάταξή τους σε ανώτερη κατηγορία, με την αιτιολόγηση ότι ήταν απαραίτητοι ως τηλεφωνητές. Επίσης αναφέρουν πως στο καθεστώς εντάχθηκαν υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων για τον λόγο ότι είχαν χαμηλά προσόντα, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε απορριφθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΟΓΑ η συζήτηση αιτήσεών τους για μετάταξη σε κατηγορίες υψηλότερων προσόντων (τα οποία συμπληρώνουν πως πράγματι διαθέτουν, αφού η υπηρεσία τούς χρησιμοποιούσε σε ανάλογες εργασίες), με το πρόσχημα της αναμονής του νέου Οργανογράμματος του ΟΓΑ, ενώ οι αιτήσεις τους, σε κάποιες περιπτώσεις, εκκρεμούσαν ακόμη και περισσότερο από δύο χρόνια! Επιπλέον, προσθέτουν πως κρίθηκαν «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι που είχαν πρόσφατα μεταταγεί στον ΟΓΑ προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του Οργανισμού.

 

Παράλληλα, στον Οργανισμό έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση «εργαζομένων – νεοstage», με πεντάμηνες συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, η λήξη των οποίων τοποθετείται χρονολογικά γύρω από την περίοδο των διπλών -ενδεχομένως και τριπλών- εκλογών τον Μάιο. Τέλος, όπως ενημερώνουν την «Εφ.Συν.» υπάλληλοι του ΟΓΑ, έχει ξεκινήσει μια συγκεντρωτική τοποθέτηση σημαντικής μερίδας εργαζομένων σε διοικητικά γραφεία, τόσο συμβασιούχων όσο και μόνιμων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον μέσο πολίτη.