10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπαράζ αυταρχισμού με φόντο την απόδραση

Εντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με παραλήπτες Κ. Παπούλια και Ν. Δένδια.
      Pin It

Εντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με παραλήπτες Κ. Παπούλια και Ν. Δένδια

 

Της Αντας Ψαρρά

 

Μια απόδραση κι ένα «πάρτι» προκαλούν αλυσιδωτές εκρήξεις αυταρχισμού και εξαγγελίες για ακόμα περισσότερη καταστολή των δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέφυγε να εμπλακεί, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επαναλαμβάνει δυσμενή κριτική εναντίον της Δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς όπως “αποκρουστική” απόφαση (σ.σ.: πρόκειται για την αθωωτική απόφαση σχετικά με τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου) χωρίς προφανώς γνώση των στοιχείων της δικογραφίας. Η Ενωση επισημαίνει ότι επιβάλλεται στους δικαστικούς λειτουργούς να απονέμουν δίκαιο με τρόπο συνετό και αντικειμενικό κι όχι “να παίρνουν κεφάλια”, όπως ζητήθηκε».

 

Η ανακοίνωση συνεχίζει απαντώντας στον Νίκο Δένδια ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι εκείνοι που διενεργούν τις ανακρίσεις, δικάζουν και καταδικάζουν τους εμπλεκόμενους σε τρομοκρατικές ενέργειες και δεν δικαιούται κανείς να απομονώνει συγκεκριμένες περιπτώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες αποκλειστικά στους δικαστικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι το συμβούλιο των φυλακών με προϊστάμενο εισαγγελέα αποφασίζει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και καταλήγει: «Τέλος, αναφορικά με τις αποφάσεις για τη χορήγηση αδείας εξόδου στους εκτίοντες ποινή, επιβάλλεται τα αρμόδια όργανα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και συγκρατημένα για τη χορήγηση του εν λόγω ευεργετήματος, αξιολογώντας ειδικά την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μην αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι κατέληξαν σε εσφαλμένη κρίση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινωνίας».

 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

 

Δηλώσεις όμως έκανε και το μέλος της ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, μιλώντας στο MEGA, αφού τόνισε πρωτίστως την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Ξέρετε πώς λειτουργεί η φυλακή; Αμα θέλουν για πολλή ώρα και για αρκετές μέρες μπορούν να είναι μαζί κάποιοι (…) Αν είναι προσωπική απόφαση του Χριστόδουλου Ξηρού η παραβίαση της άδειας, μου είναι παγερά αδιάφορο, αν είναι όμως συλλογική πρέπει να απασχολήσει περισσότερο (…) Δεν πρέπει η απόδραση να επηρεάσει τις άδειες που παίρνουν οι κρατούμενοι και γι’ αυτό δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν θα πάρει κάποιος άδεια». Ξέρει πολύ καλά και ο κ. Αραβαντινός και όλοι οι σωφρονιστικοί πόσο πολύ βοηθάει ο θεσμός των αδειών όχι μόνο στην απαραίτητη προσπάθεια επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία αλλά και στη μείωση της έντασης που προκαλείται μέσα στις εξαθλιωμένες φυλακές. Αλλωστε, η διακομματική επιτροπή της Βουλής έβγαλε αβίαστα και με αριθμούς στην έκθεσή της το σαφέστατο αυτό συμπέρασμα.

 

Οι δηλώσεις Βορίδη

 

Δηλώσεις όμως έκανε χθες σε εκπομπή του «Βήμα FM» και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, πέρα από την επίθεση στην Αριστερά, στην ουσία προανήγγειλε τις προθέσεις τού ενός τουλάχιστον κόμματος της κυβέρνησης. «Φανταστείτε να έλεγε η Ν.Δ. το εξής: ότι κρατούμενοι π.χ. για τρομοκρατική δράση της άκρας Δεξιάς είναι ειδικής φύσεως κρατούμενοι και πρέπει να τους προσέχουμε. Τι θα λέγατε τότε; Καταλαβαίνετε την αναλογία; Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες να φωνάζουν για τη σχέση της Ν.Δ. με τον φασισμό και τον ναζισμό, την οποία προσπαθούν να τη δημιουργήσουν, μη υφισταμένη σε κανένα σημείο» είπε ο κ. Βορίδης.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να πληροφορηθεί όμως ότι η ίδια η έννομη τάξη δεν επιφυλάσσει όμοια ποινική μεταχείριση για παρόμοια αδικήματα. Το σκληρό «αντιτρομοκρατικό» άρθρο 187 αλλά και ο κουκουλονόμος εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο σε αριστερής προέλευσης υπόδικους και κατάδικους, είτε έχουν διαπράξει ανθρωποκτονία, είτε φέρουν όπλα, είτε έχουν ρίξει ένα γκαζάκι, είτε έχουν έναν γνωστό που έριξε ένα γκαζάκι ή και τίποτα από τα παραπάνω, όπως συχνά προκύπτει στο δικαστήριο. Η ποινική μεταχείριση της εγκληματικής συμμορίας με την επιβάρυνση του παραπάνω άρθρου φαίνεται πως ισχύει μόνο για το αριστερό «άκρο». Ολες οι άλλες εγκληματικές συμμορίες (Χρυσή Αυγή, εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, δολοφονίες κ.λπ.) δικάζονται χωρίς τις ειδικές επιβαρυντικές διατάξεις.

 

Παρατηρεί ο Μ. Βορίδης: «Αλλο παράδειγμα: συμμετέχουν σε μια ομάδα που είναι ο Νέγκρι. Είναι από τους θεωρητικούς της ιταλικής τρομοκρατίας, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για πράξεις τρομοκρατίας. Και λοιπόν, πού είναι σήμερα βουλευτής;» Τώρα εδώ τι να του απαντήσει κάποιος; Για το παρελθόν του; Για άλλους που συμμετέχουν σε άλλες ομάδες του κοινοβουλίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα κι έξω από τις φυλακές για εγκληματική δράση; Για το ότι δεν γνωρίζει καν πώς και γιατί καταδικάστηκε ο Νέγκρι και ποιες είναι οι απόψεις του;

 

Ιδεολογικός διαχωρισμός

 

Τέλος, κι αυτό είναι το πιο ανατριχιαστικό, προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργηση των αδειών των κρατουμένων και δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για μεταφορά των (εξ αριστερών) τρομοκρατών, ενώ αναρωτιέται για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αντίθετα αναρωτιόμαστε για τη στάση των βουλευτών του μεσαίου χώρου και ειδικά του ΠΑΣΟΚ σε αποφάσεις διαχωρισμού μεταξύ ειδών κρατουμένων όχι με βάση την ποινή αλλά με βάση την ιδεολογία, στα κατά τα άλλα μη πολιτικά κίνητρα των εγκλημάτων τους.

 

Scroll to top