10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξενώνας ανθρωπιάς

Το Κέντρο Υποδοχής Eυάλωτων Aιτούντων Aσυλο των Γιατρών του Κόσμου μέσα σε τρεις μήνες φιλοξένησε συνολικά 67 άτομα, ενώ αναμένεται μέχρι το 2016 να εξυπηρετήσει πάνω από .
      Pin It

Το Κέντρο Υποδοχής Eυάλωτων Aιτούντων Aσυλο των Γιατρών του Κόσμου μέσα σε τρεις μήνες φιλοξένησε συνολικά 67 άτομα, ενώ αναμένεται μέχρι το 2016 να εξυπηρετήσει πάνω από 300

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Το Κέντρο Υποδοχής Eυάλωτων Aιτούντων Aσυλο, που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας από τους Γιατρούς του Κόσμου εδώ και τρεις μήνες, προσφέρει στέγη, σίτιση, νομική συμβουλευτική, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτονται από το καθεστώς που ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης.

 

«Το κτίριο αυτό στάθηκε παράδειγμα και καταφύγιο για ανθρώπους που τους κυνηγούσαν, τη στιγμή που έξω κυριαρχούσε η φασιστική απειλή. Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν παιδιά, θύματα ρατσιστικής βίας και βασανιστηρίων, σε μία δημοκρατική Αθήνα, μία πόλη αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. των ΓτΚ στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της λειτουργίας του ξενώνα.

 

Το Κέντρο Υποδοχής συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο που εδώ και αρκετά χρόνια οι ΓτΚ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς που έχουν ανάγκη, στην οδό Σαπφούς 12, στην Αθήνα.

 

Ο ξενώνας λειτουργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση συμπεριλαμβανομένων τόσο των Σαββατοκύριακων όσο και των αργιών, προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες 70 ανθρώπων. Στο διάστημα των τριών μηνών που λειτουργεί ο ξενώνας, έχει φιλοξενήσει συνολικά 67 άτομα, ενώ αναμένεται, μέχρι το 2016, να εξυπηρετήσει πάνω από 300. Μάλιστα, ο αριθμός των οικογενειών που έχουν φιλοξενηθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 36. Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν, οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Συρία να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

 

Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτονται από το καθεστώς που ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης, οι οποίοι δικαιούνται μιας μορφής επικουρική προστασία ή απολαμβάνουν προσωρινή προστασία και στους οποίους παρέχεται ή είχε παρασχεθεί η δυνατότητα επανεγκατάστασης σε κράτος-μέλος.

 

«Κανένας μόνος»

 

«Αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύθηκαν την αξιοπρέπειά τους. Δεν θα τους γυρίσουμε τώρα την πλάτη. Κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει μόνος, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία και την καταγωγή του» είπε ο κ. Κανάκης. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η διευκόλυνση της ένταξης αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

 

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία των ΓτΚ με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τη ΜΚΟ «Πυξίδα», ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από τον Ευρωπαϊ­κό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

 

Scroll to top