Kontominas-Dimitris

12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με χαριστικά επιτόκια δάνειζαν τον Κοντομηνά

Το κόστος δανεισμού του επιχειρηματία και των επιχειρήσεών του από το Τ.Τ. ήταν χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας!.
      Pin It

Το κόστος δανεισμού του επιχειρηματία και των επιχειρήσεών του από το Τ.Τ. ήταν χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας!

 

Tων Κατερίνας Κατή, Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣΠιο φερέγγυος ακόμα και από το γερμανικό Δημόσιο ήταν για τη διοίκηση του Τ.Τ ο Δημήτρης Κοντομηνάς και οι επιχειρήσεις του καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων όπου συμμετείχε ήταν χαμηλότερο από των Γερμανών.

 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου: «Το Τ.Τ. παρείχε προς την εταιρεία Βestline (ιδιοκτησίας πλέον κατά 50% Δημήτρη Κοντομηνά και κατά 50% του Τ.Τ.) το σύνολο της χρηματοδότησης με επιτόκιο Euribor τριμήνου +0,50%. Το επιτόκιο αυτό, κατά διαστήματα, έφτανε να ισούται ή να υπολείπεται του επιτοκίου με το οποίο δανειζόταν το γερμανικό Δημόσιο!

 

Με άλλα λόγια, το Τ.Τ. χρηματοδοτούσε εταιρεία υψηλού ρίσκου, όπως είναι αυτή των πιστωτικών καρτών, με τιμολόγηση ρίσκου γερμανικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή που το χρήμα κόστιζε 5% και 7% για προσέλκυση καταθέσεων, το Τ.Τ. δάνειζε με 4% έως και 6% λιγότερο (…). Ετσι, το Τ.Τ. συνέχιζε να δανείζει την Βestline, και στην ουσία τον όμιλο ΔΕΜΚΟ του Δημήτρη Κοντομηνά, μεταξύ των ετών 2010–2012, με όρους που ίσχυαν τα έτη 2008-2009, επιβαρύνοντας με ζημιές τα αποτελέσματά του και συνεπώς τα ίδια κεφάλαιά του αλλά και τους μετόχους του».

 

Ευθύνες στον Κλ. Παπαδόπουλο

 

Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελέας Παπανδρέου διαπιστώνει ευθύνες και στη μετά Φιλιππίδη εποχή καθώς όπως αναφέρει:

 

Αυτοί που είχαν τη διαχείριση της τράπεζας, δηλαδή ο κ. Φιλιππίδης και ο επόμενος Κλέων Παπαδόπουλος, επέλεξαν, σύμφωνα με το πόρισμα, «εν γνώσει τους, καταφανώς εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας και κατά παράβαση των κανόνων της συνετούς τραπεζικής πρακτικής να γίνει το Τ.Τ. μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής των εταιρειών του ομίλου DEMCO και του Δ. Κοντομηνά, να χρηματοδοτήσουν ως άνω την εξαγορά των θυγατρικών της Village Hellas παρά τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο που παρουσίαζε (η εν λόγω εξαγορά), χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα και χωρίς να λάβουν υπόψη τα ICAP Reports πριν από την επίμαχη χρηματοδότηση, ούτε για τις εξαγοράζουσες ούτε για τις εξαγοραζόμενες εταιρείες, και χωρίς να θέσουν ουσιαστικές εξασφαλίσεις για την προάσπιση των συμφερόντων της τράπεζας, δεδομένου και του ύψους των ομολογιακών δανείων που δόθηκαν».

 

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, σε βάρος της οποίας επίσης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, από τα στοιχεία του πορίσματος δεν προκύπτει σοβαρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

 

Η κατηγορία σε βάρος της αφορά την υπογραφή της σε μια περίπτωση δανειοδότησης όταν ήταν μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Τ.Τ., ενώ καθίσταται απολύτως σαφές ότι δεν συμμετείχε στην «παρέα» του «Τ.Τ.-γκέιτ».

 

Οι «εγγυήσεις»…

 

Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων το Τ.Τ. για την έκδοση ομολογιακών δανείων προς τις επιχειρήσεις συμφερόντων Κοντομηνά έκανε αποδεκτές προσωπικές εγγυήσεις, οι οποίες, αναφέρει το πόρισμα, «δεν τεκμηριώνουν διασφαλιστική αξία, εάν δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών, και όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, όπως εν προκειμένω, αλλά ενέχουν μόνο ηθική αξία».

 

Το επίσης συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι η διοίκηση του Τ.Τ. παρανόμως έβαλε ρήτρα σε ομολογιακό δάνειο ότι η τράπεζα «δεν θα υποχρεούται καθ’ οιανδήποτε χρόνο να παρακολουθούν, να διαβεβαιώνουν ή να επαληθεύουν τη χρήση του προϊόντος του ομολογιακού δανείου».

 

Εν ολίγοις ο Δ. Κοντομηνάς μπορούσε ανενόχλητα να κάνει τα λεφτά της τράπεζας ό,τι ήθελε, όπως να προικοδοτήσει την κόρη του μ’ ένα σπίτι στο Λονδίνο. Η ίδια ρήτρα υπήρχε και σε δάνειο του Τ.Τ. προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά σε καμία δανειακή σύμβαση ταπεινών δανειοληπτών.

 

Scroll to top