12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις δισκογραφικές εταιρείες με σχέδια και εκπλήξεις

Μουσική όαση με ελληνικό και ευρωπαϊκό αέρα

Η ECM βγάζει το «Μedea» της Ελένης Καραΐνδρου. Δύο κορυφαίοι τζαζίστες μας, ο Β. Κατσούλης και ο Θ. Παπαδόπουλος, ξαναστήνουν την «Utopia» και προτείνουν 4 cd. Ενώ ο Παρασκευάς Καρασούλος επιμένει δυναμικά και πρωτότυπα στη «Μικρή Αρκτο».
      Pin It

Η ECM βγάζει το «Μedea» της Ελένης Καραΐνδρου. Δύο κορυφαίοι τζαζίστες μας, ο Β. Κατσούλης και ο Θ. Παπαδόπουλος, ξαναστήνουν την «Utopia» και προτείνουν 4 cd. Ενώ ο Παρασκευάς Καρασούλος επιμένει δυναμικά και πρωτότυπα στη «Μικρή Αρκτο»

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

 

 

 

 

Θέλω να σας το εκμυστηρευτώ: η επίσκεψή μου στα γραφεία της ECM και της Μικρής Αρκτου κάπου στον Βύρωνα, στα στενά δρομάκια του Υμηττού, με έκανε λίγο καλύτερο άνθρωπο. Ισως και να είμαι κάπως υπερβολικός, δεν λέω, έφυγα όμως πραγματικά με πολύ καλύτερη διάθεση, ανακουφισμένος, πιο αισιόδοξος θα έλεγα και σίγουρα πιο ήρεμος ψυχολογικά. Αρκούσε ένα δίωρο με τραγούδια και cd, με κουβεντολόι με ανθρώπους της μουσικής, με ακροάσεις νέων τραγουδιών και νέων τραγουδοποιών. Θα σας τα ξετυλίξω με τη σειρά. Διότι ξαφνικά βρέθηκα σε έναν κόσμο μαγικό.

 

Από τη μια, είχα τη Γεωργία Αλεβιζάκη να μου παρουσιάζει τις νέες κυκλοφορίες της ECM. Πέρασα στο διπλανό δωμάτιο στη συνέχεια και συνάντησα δύο σπουδαίους τζαζίστες μας, τον Βαγγέλη Κατσούλη και τον Θύμιο Παπαδόπουλο, οι οποίοι ξανάστησαν την «Utopia», μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική εταιρεία της οποίας οι δραστηριότητες είχαν σταματήσει το 1988. Και, τέλος, συνάντησα και τον Παρασκευά Καρασούλο που κρατάει δυνατή και δραστήρια τη δισκογραφική του εταιρεία «Μικρή Αρκτος». Μια όαση μουσικής όλοι τους.

 

Για την ECM δεν χρειάζεται να σας πω και πολλά. Εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία, εκεί ηχογραφεί τις δουλειές της και η Ελένη Καραΐνδρου – αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Medea», με τη μουσική της από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη που ανέβηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Την Τρίτη το βράδυ γίνεται και η παρουσίασή του στον «Ιανό». «Το site μας είναι πολύ λειτουργικό πλέον και εύχρηστο για κάθε ακροατή» λέει η Γεωργία Αλεβιζάκη, η υπεύθυνη της εταιρείας στην Ελλάδα. «Περιέχει όλες τις καινούργιες κυκλοφορίες, διευκρινιστικά στοιχεία, το εξώφυλλο σε υψηλή ανάλυση για να το κατεβάσετε, αλλά και κάποια τραγούδια για να ακούσετε. Επίσης είναι έτοιμο και το ηλεκτρονικό μας δισκοπωλείο, μπορείτε να παραγγείλετε cd σε καλές τιμές».

 

Στην ECM υπάγεται και η «Utopia». Κι επανέρχεται στη δράση με τέσσερα cd. Η όπερα «Ορφέας» του Βαγγέλη Κατσούλη, παραγγελία της Λυρικής το 2008, ένα είδος φόρου τιμής στον Κλάουντιο Μοντεβέρντι και στην όπερά του που φέρει τον ίδιο τίτλο. Το «You» του πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλου με δικές του συνθέσεις. Το «Claude Debussy: La musique à moi» της φλαουτίστριας Ναταλίας Γεράκη με αφορμή την «επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Ντεμπισί». Τέλος, το πρωτότυπο και αυτοσχεδιαστικό «Sing as if nobody’s listening», αγνώστου παρακαλώ καλλιτέχνη. Δεν το υπογράφει κανείς. «Το project αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μουσικούς που συμμετέχουν» λένε στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Κατσούλης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος. «Μπαίνουν στο στούντιο, δουλεύουν σε μια κεντρική ιδέα και όπου τους βγάλει. Απαλλαγμένοι από το βάρος του ονόματός τους, το διασκεδάζουν πραγματικά. Υπάρχουν από δομημένες συνθέσεις μέχρι κάποιες που είναι εντελώς αυτοσχεδιαστικές. Η ιεροτελεστία της μουσικής τηρείται ευλαβικώς. Είναι μια σειρά που θα συνεχιστεί και με διαφορετικούς συντελεστές κάθε φορά. Με το ίδιο ντιζάιν, αντίστοιχο εξώφυλλο, αλλά διαφορετικά χρώματα».

 

…………………………………………

 

*Η νέα γενιά του τραγουδιού

 

Ο ένας από τους πιτσιρικάδες σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να μιλάμε με το “εμείς” και όχι με το “εγώ” που μιλούσαν οι προηγούμενες γενιές». Ο δεύτερος είπε: «Εχουμε έναν επιπλέον λόγο να μείνουμε στην Ελλάδα και να μη φύγουμε. Να μείνουμε στον τόπο μας και να δημιουργήσουμε, μιλώντας για το παρόν μας, ειλικρινά και με δύναμη». Αυτή είναι η καινούργια γενιά της 4ης Ακρόασης του Παρασκευά Καρασούλου. Δυναμική και αισιόδοξη. Η πρώτη γενιά της κρίσης! «Η 4η Ακρόαση μας έδωσε δύναμη, εκφράζεται υπόγεια σε μια εποχή που το life style έχει παρακμάσει» επισημαίνει ο Παρασκευάς. «Ή θα υπάρξει σιωπή ή θα δοθεί χώρος στο καινούργιο. Καθήκον μας είναι να μπορέσει να αφηγηθεί η τέχνη του τραγουδιού τη συγκυρία που περνάμε».

 

Και δεν είναι λίγοι, συνολικά μιλάμε για 67 νεαρούς καλλιτέχνες. Από τις 20 Ιανουαρίου θα κυκλοφορούν σε cd singles, ένα cd κάθε μήνα με 5 δημιουργούς, πέντε τραγούδια, συναφή ως προς το ύφος τους. Κάθε μήνα και ένα, ώστε σε 8-9 κυκλοφορίες περίπου να πάρουμε μια πρώτη γεύση από όλους. Και αρχίζουν τα live τους από τις 7 Φλεβάρη στον «Ιανό».

 

«Αλλα παιδιά αφηγούνται την κρίση, άλλα μελοποιούν ποίηση με υπαρξιακή αγωνία, άλλα προσανατολίστηκαν στο παιδικό τραγούδι, υπάρχουν και κάποια που κάνουν ορχηστρική μουσική», μας λέει ο Παρασκευάς Καρασούλος. «Είναι τρυφεροί ως προς το τραγούδι, έχουν έναν θυμό και μια ησυχία που πηγάζει από τη νιότη τους. Είναι πολιτικοποιημένοι κι αισιόδοξοι, κρατούν απόσταση από τα κομματικά, συμπλέουν όμως με την οργή του κόσμου. Θέλουν, ωστόσο, το πράγμα να πάει παραπέρα». Ηδη εκδόθηκε από τη «Μικρή Αρκτο» ένα βιβλιαράκι με κείμενα του 15χρονου Γιάννη Βασιλόπουλου. Ο τίτλος του, «Αδιανόητα Διαφορετικοί». Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Κάποια στιγμή το σήμερα θα γίνει χθες. Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα κλαίμε ή αν θα γελάμε όταν το σκεφτόμαστε. Μέχρι τότε καληνύχτα».

 

[email protected]

 

Scroll to top