12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρό μου Pony… ξανά

Ετοιμο να καλπάσει και πάλι –σε τρεις ηπείρους!- το ελληνικό αυτοκίνητο, το οποίο «είναι τόσο άσχημο που είναι πάντα ωραίο». Η νέα γραμμή παραγωγής του είναι προγραμματισμένη να «γεννά» περισσότερα από 5.000 Pony τον χρόνο –24 οχήματα τη μέρα.
      Pin It

Ετοιμο να καλπάσει και πάλι –σε τρεις ηπείρους!- το ελληνικό αυτοκίνητο, το οποίο «είναι τόσο άσχημο που είναι πάντα ωραίο». Η νέα γραμμή παραγωγής του είναι προγραμματισμένη να «γεννά» περισσότερα από 5.000 Pony τον χρόνο –24 οχήματα τη μέρα

 

Με το βλέμμα στις αγορές, κυρίως της Αφρικής, η ελληνική εταιρεία βάζει πάλι μπρος την παραγωγή

 

«Ελληνικά κεφάλαια, γερμανική φιλοσοφία που βασίζεται στο δίπτυχο γερά υλικά και χαμηλό κόστος, αλλά γαλλικό σασί στα πρότυπα του θρυλικού 2CV, γέννησαν το Pony

 

Της Στελλίνας Μαργαριτίδου

 

Είναι ένα από τα πράγματα που θα περίμενε κάποιος να συναντήσει σε κάποιο από τα περιβόητα chain mail των social media, με τίτλους του τύπου «όσοι έχουμε ζήσει τα ’80s» ή «γεννήθηκα κι εγώ τη δεκαετία του ’70», και όχι… στον δρόμο. Είναι ένα αυτοκίνητο που προέταξε, ενδεχομένως και πριν από την εποχή του, τα αιτήματα της λειτουργικότητας και της πρακτικής αξίας πάνω από εκείνα της bella figura και όσων αυτή συνεπάγεται. Είναι ελληνικό και ως τέτοιο… ποτέ δεν πεθαίνει. Είναι το Pony που όλοι –ναι, όλοι όσοι έχουμε ζήσει τα ’80s- θυμόμαστε και οι νεότεροι έχουν πια την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά.

 

Κι αυτό επειδή η ΝΑMCO ΕΛΛΑΣ Α.Ε. είναι πλέον σε «πλήρη ετοιμότητα παραγωγής και η επαναδραστηριοποίησή της προβλέπεται σύντομα να καλύπτει 24 Pony σε μια βάρδια ημερησίως, όπως κατά το παρελθόν συνέβαινε», όπως μας εξηγεί η Αννα Πολίτου, μιλώντας εκ μέρους του προέδρου της εταιρείας Πέτρου Κοντογούρη. Η ίδια σημειώνει ότι «η NAMCO ουδέποτε σταμάτησε τη λειτουργία της, παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από το σύστημα και το κατεστημένο που μάχεται λυσσωδώς την εθνική παραγωγή αυτοκινήτων. Απλά κατέβασε τη φλόγα της και εντατικοποίησε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μοντέλων, με διαχρονικό στόχο την υψηλή ποιότητα σε σχέση με την τιμή». Οσο για την ανταγωνιστικότητα των Pony «… αυτή είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη από την 60ετή συνεχή, αδιάλειπτη λειτουργία μας. Παρεμπιπτόντως, η NAMCO ουδεμία επιδότηση ή δάνειο έλαβε όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρωστά δεκάρα». Επίσης –last but not least, που λένε, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τις εποχές που ζούμε– η ανάπτυξη της νέας γενιάς των αυτοκινήτων της προβλέπεται να προσφέρει απασχόληση σε περίπου 400 ανθρώπους.

 

Ενα αυτοκίνητο την ώρα

 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν από μερικές ημέρες προανήγγειλε και επίσημα την επανακυκλοφορία του θρυλικού τζιπ στους ελληνικούς δρόμους.

 

Η εταιρεία έχει θέσει στόχο να παράγει 24 αυτοκίνητα την ημέρα –συνολικά 5.280 αυτοκίνητα τον χρόνο- και κύριες χώρες προορισμού τους προβλέπεται να είναι η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής και του Μαγκρέμπ. Το νέο Pony είναι από σχεδιαστικής άποψης βασισμένο στη γραμμή του παλαιότερου, έχει ενσωματωμένα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν δημοφιλές μα και άμεσα αναγνωρίσιμο, θα διατίθεται με κινητήρες προερχόμενους από το group PSA (Citroen-Peugeot) σε εκδόσεις 75 ίππων (βενζίνη) και 85 (diesel turbo) και θα κοστίζει μόλις 7.000 ευρώ.

 

«Τα μοντέλα που ώς σήμερα έχουν κυκλοφορήσει είναι 17 και όλα τους στηρίζονται στην ίδια μοναδική και πατενταρισμένη πλατφόρμα, το σασί UNIPLATFORM, για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης» μας εξηγεί η Αννα Πολίτου. Κι όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, τα εν λόγω μοντέλα έχουν ώς τώρα ταξιδέψει και κυκλοφορήσει, πέρα από την Ελλάδα, στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Λιβύη, την ΠΓΔΜ, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ινδία.

 

Τα βασικά ατού του αυτοκινήτου ήταν, και παραμένουν, η αντοχή και η χαμηλή του τιμή. Το νέο μοντέλο μάλιστα είναι σχεδιασμένο να είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Με απλές, λιτές γραμμές και τίποτε περιττό –για να ταιριάζει, κατά μία έννοια, στις δυσκολίες και τον χαρακτήρα της εποχής.

 

«Το Pony είναι τόσο άσχημο που πάντα είναι ωραίο» είχε γράψει ένας Γερμανός δημοσιογράφος σε κάποιο περιοδικό αυτοκινήτου της δεκαετίας του ’80 και η φράση του ακόμα και σήμερα μοιάζει εμβληματική για το αυτοκίνητο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, πέτυχε να κερδίσει το δικό του κοινό σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον έτοιμο για… καινούργιες περιπέτειες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το Pony στην Ελλάδα

 

Οι αδελφοί Κοντογούρη έκαναν τη δεκαετία του ’50 στη Γερμανία την πρώτη προσπάθειά τους να βγάλουν στην παραγωγή ένα φορτηγό ονόματι «Hellas». Το 1961 κατάφεραν να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη ένα εργοστάσιο –με το εταιρικό όνομα FARCO και συμμέτοχο την αμερικανική Chrysler– και να ξεκινήσουν την παραγωγή του FARMOBIL, ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων εφοδιασμένου με αερόψυκτο κινητήρα BMW 700cc. Στην Ελλάδα παρ’ όλα αυτά δεν δόθηκε ποτέ η έγκριση να κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, γεγονός που –τουλάχιστον κατά τη Wikipedia…– ανάγκασε την Chrysler να εγκαταλείψει τη χώρα.

 

Η NAMCO (National Motor Company), η οποία ιδρύθηκε το 1971 και ανέλαβε να συνεχίσει το όραμα των δημιουργών της, εξασφάλισε δύο χρόνια αργότερα, το 1973, την αποκλειστική άδεια για την κατασκευή του Pony στην Ελλάδα.

 

Η βασική φιλοσοφία του αυτοκινήτου ανήκει στον Γερμανό μηχανικό Dr. Wilfried Fahr και στηρίζεται στο δίπτυχο: φτηνά, γερά υλικά και μειωμένο κόστος παραγωγής. Μία από τις καινοτομίες που η εν λόγω φιλοσοφία γέννησε είναι και η κατασκευαστική μέθοδος DYNATEC που συνδυάζει το χαμηλό κόστος παραγωγής με την αντοχή. Σ' αυτήν ακριβώς τη μέθοδο στηρίχτηκε και η κατασκευή του ελληνικού Pony που κατάφερε να κατακτήσει το 8% της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου και εξήχθη σε δεκάδες χώρες (υπολογίζεται πως έχουν συνολικά παραχθεί περισσότερα από 500.000 Pony –σε διάφορες εκδοχές– ανά τον κόσμο).

 

Αν όμως η οικονομία στα υλικά αντανακλά τη γερμανική αντίληψη για το αυτοκίνητο, κομβικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί η λειτουργικότητα του μοντέλου έπαιξε το γαλλικό σασί.

 

Το 1972 η NAMCO ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Citroen την παραγωγή του ελληνικού Pony. Η πρώτη γενιά οχημάτων σχεδιάστηκε από μια ομάδα Γάλλων μηχανικών πάνω σε μια πλατφόρμα 2CV. To 1974 δημιουργήθηκε το εργοστάσιο της NAMCO στη Θεσσαλονίκη και το ελληνικό Pony ξεκίνησε τη δική του ανεξάρτητη πορεία.

 

Το 1983 η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει και λανσάρει στην αγορά ένα δικό της μοντέλο, τη δεύτερη γενιά Pony Pony, η οποία παραμένει πιστή στις βασικές αρχές: λειτουργικότητα, αντοχή, χαμηλό κόστος.

 

Ως το 1995 κυκλοφορούν στην αγορά διάφορες εκδόσεις Pony με στόχο την κάλυψη αναγκών διαφορετικών μερίδων του επιβατικού κοινού.

 

Scroll to top