12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού πας καραβάκι χωρίς κινητό;

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το κινητό μας; Το καταλαβαίνουμε αμέσως μόλις σταματήσει να δουλεύει. Κι αν είναι και Πρωτοχρονιά….
      Pin It

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το κινητό μας; Το καταλαβαίνουμε αμέσως μόλις σταματήσει να δουλεύει. Κι αν είναι και Πρωτοχρονιά…

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Η χρονιά παραλίγο να μπει θεόστραβα. Την ώρα που όλοι ετοιμάζονταν για το ρεβεγιόν, εγώ έτρεχα να βρω «ειδικό» για το κινητό μου. «Δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ μου», παραδέχτηκε ο υπάλληλος στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, όπου κατέληξα απελπισμένη, δέκα λεπτά πριν κλείσουν για τη βραδιά (και τη χρονιά). Και το κερασάκι: «Θα πρέπει να το στείλουμε στην Αθήνα στην αντιπροσωπεία». Ασ’ το, δεν πειράζει, μέχρι να φτάσει θα το έχω πάει εγώ. Δυο μέρες έφυγα όλες κι όλες.

 

Τι έγινε ακριβώς; Κατ’ αρχήν δικό μου λάθος, γιατί τις αναβαθμίσεις τις αποφεύγω ωσάν ο διάολος το λιβάνι. Αν δεν διαβάσω στα φόρουμ ότι είναι σταθερή και ότι δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν ακουμπάω. «Υπολογιστή που δουλεύει, μην τον πειράζεις», έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου (λέμε τώρα). Το ίδιο ισχύει για όλες τις συσκευές. Σε σημείο που αναγκαστήκαμε να βάλουμε κωδικούς σε όλα τα μηχανήματα, γιατί ένα «ποντίκι» του κάτω ορόφου έμπαινε κρυφά στο σπίτι μας κι έκανε αναβάθμιση στα πάντα.

 

Αλλά, άνθρωποι είμαστε. Και σου βγάζει μια φορά ειδοποίηση, πατάς όχι, δεύτερη, πάλι όχι, τρίτη ξανά όχι. Ε, νομοτελειακά κάποια στιγμή θα πατήσεις λάθος κουμπί και αντί για όχι θα φύγει το δάχτυλο στο ναι. Και τότε θα έρθει η καταστροφή. Ολα τα σταθερά που είναι στις επαφές μου ή που μ’ έχουν καλέσει (όχι τα άσχετα) καθώς και όσα αρχίζουν από 211 και 212 παίρνουν αυτόματα μπροστά τους το 001.

 

Και όταν τηλεφωνείς, μιλάς κατ’ ευθείαν με Αμερική. Nice! Ετσι, τηλεφωνείς στο γραφείο, ας πούμε (γιατί σε έψαξαν, πρώτη μέρα άδεια, το σόι μου), δεν ακούς τίποτα και μετά σου έρχεται sms «Who’s that?». Και σπας το κεφάλι σου, γιατί φυσικά δεν έχεις πάρει αμέσως χαμπάρι τι συμβαίνει… Πώς από σταθερό σού στέλνουν sms και γιατί στα αγγλικά;

 

Κι έρχεται η ώρα να τηλεφωνήσεις σπίτι και δεν γίνεται με τίποτα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς και να μη δίνεις σημεία ζωής, δεν παίζει.

 

«Καλή χρονιά», εύχεται ο υπάλληλος. «Δεν τη βλέπω», απαντάω. «Αμάν γκρίνια παραμονιάτικα», παραπονιέται ένας πελάτης. Καταπίνω τη γλώσσα μου εγώ.

 

Τουλάχιστον τηλεφώνησα στην εταιρεία μου να βάλω φραγή κλήσεων προς το εξωτερικό. Και ευτυχώς δυο μέρες μετά, που άφησα τυχαία να ξεφορτίσει η μπαταρία, το τηλέφωνο έκλεισε, έκανα επανεκκίνηση και όλα έφτιαξαν ως διά μαγείας.

 

Ηθικό δίδαγμα: «Οταν κάνετε αναβάθμιση λογισμικού, κάντε και μια επανεκκίνηση καλού κακού». Στον υπολογιστή σ’το ζητάει μόνο του αλλά, κι έτσι κι αλλιώς, οτιδήποτε και να κολλήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι επανεκκίνηση.

 

Η μόνη μου δικαιολογία, ότι ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και δεν είχα το μυαλό μου. Σκαλίζοντας, βέβαια, διάφορα, ενεργοποίησα τον τηλεφωνητή. Και για να πάρω τα μηνύματα που μου αφήνουν, χρειάζομαι έναν τετραψήφιο κωδικό. Ο οποίος δεν ξέρω ποιος είναι… Παράκληση, μη μου αφήνετε φωνητικά μηνύματα, δεν θα τ’ ακούσω ποτέ.

 

Το αρχέγονο ερώτημα, εάν η τεχνολογία προχωρά για να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη ή δυσκολότερη, δεν το έχω απαντήσει ακόμα. Ή μήπως δεν βρίσκεται καν εκεί το πρόβλημα; Μήπως βρίσκεται στο ότι η ζωή μας έχει γίνει τόσο εξαρτημένη από την τεχνολογία που με το παραμικρό πρόβλημα «μπλοκάρουμε» χειρότερα από το χαλασμένο μηχάνημα; Η μόνη μας δικαιολογία είναι ότι η ζωή μας είναι πια τόσο «χτισμένη» πάνω τους που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Για παράδειγμα, πού να βρεις τηλέφωνο κοινόχρηστο; Ούτε τηλεφωνικοί θάλαμοι υπάρχουν ούτε τα κόκκινα τηλέφωνα στα περίπτερα. Αναγκαστικά «κρασάρουμε» μαζί με το κινητό μας…

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

eΒΙΒΛΙΟ

 

Από τον περασμένο Μάιο η UNESCO ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει τις ψηφιακές εκδόσεις της με άδειες Creative Commons στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής ανοιχτής πρόσβασης. Λίγο πριν από τις γιορτές, με στόχο την ενίσχυση αυτού του σκοπού, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Open Access Repository (Αποθετήριο Ανοιχτής Πρόσβασης) στη διεύθυνση http://en.unesco.org/open-access, όπου βρίσκει κάποιος διαθέσιμα ελεύθερα πάνω από 300 ψηφιακά βιβλία, αναφορές και άρθρα με άδεια Creative Commons για Διακυβερνητικούς Οργανισμούς (IGO).

 

Στην ανακοίνωση της UNESCO αναφέρεται ότι «αυτή τη στιγμή, το Αποθετήριο περιέχει έργα σε περίπου 12 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναφορών της UNESCO και αναλύσεων – κλειδιά του Οργανισμού. Πέρα από τις 300 εκδόσεις ανοιχτής πρόσβασης που διατίθενται ελεύθερα, η UNESCO θα παρέχει και διαδικτυακή πρόσβαση σε εκατοντάδες άλλες αναφορές και βιβλία. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από όλο τον κόσμο, η γνώση αυτή πλέον θα μπορεί να διαμοιράζεται ελεύθερα στο κοινό, σε επαγγελματίες, ερευνητές, μαθητές και πολιτικούς με μια ανοιχτή άδεια».

 

Η UNESCO θα συνεχίσει να διευρύνει τη συλλογή της με ανοιχτό περιεχόμενο από παλιές συλλογές αλλά και καινούργια έργα ακολουθώντας την πολιτική ανοιχτής πρόσβασης που υιοθέτησε, όπως είπαμε, τον περασμένο Μάιο. Από τις 31 Ιουλίου του 2013, όλες οι νέες εκδόσεις της UNESCO εκδίδονται με μία από τις άδειες Creative Commons IGO και ανεβαίνουν στο Αποθετήριο Ανοιχτής Πρόσβασης. Οι πηγές της UNESCO στην πλειονότητά τους θα είναι ανοιχτά αδειοδοτημένες με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή CC BY SA.

 

Ταυτόχρονα η UNESCO κατάφερε να κάνει πράξη τις προτάσεις που είχε κάνει η ίδια στη Διακήρυξη Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στο Παρίσι 2012, όπως:

 

Να προωθήσει την κατανόηση και εφαρμογή της ανοιχτής αδειοδότησης.

 

Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου σε διάφορες γλώσσες και πολιτιστικά περιβάλλοντα.

 

Να διευκολύνει την εύρεση, την ανακάλυψη και τον διαμοιρασμό ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου και να ενθαρρύνει την ανοιχτή αδειοδότηση εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργείται με κρατικά κονδύλια.

 

Με το να αδειοδοτεί ελεύθερα και ανοιχτά τις εκδόσεις της η UNESCO, όχι μόνο διαθέτει όλη τη γνώση που παράγει ελεύθερα στον κόσμο αλλά θέτει και μια βάση και ένα παράδειγμα για τα 195 κράτη-μέλη της για την ανοιχτή διάθεση περιεχομένου με ανοιχτή άδεια. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Είναι μια καλή ιδέα να υιοθετούμε πολιτικές που αυξάνουν την πρόσβαση και μειώνουν τα κόστη στην εκπαίδευση, την έρευνα, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

 

Πηγή: creativecommons.gr

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Το νεανικό φεστιβάλ εικόνας Shoot_it υποδέχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η σελίδα τής Γερμανός στο Facebook. Χρησιμοποιώντας την κάμερα από το Smartphone ή το tablet τους οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά θεματικές ιστορίες μέσα από φωτογραφίες, τις οποίες ανεβάζουν στο Facebook τής Γερμανός. Ο φετινός διαγωνισμός χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες: «Μέσα… στον χειμώνα», «Το ποδήλατο», «Η ασπρόμαυρη ιστορία» και «Τα αγαπημένα μου». Οι τρεις πρώτοι νικητές κάθε ιστορίας θα κερδίσουν: ο 1ος ένα Smartphone SONY XperiaΤΜ Z1, ο 2ος ένα SONY XperiaΤΜ tablet Z και ο τρίτος ένα Smartphone SONY XperiaΤΜ Z. Οι υπόλοιποι επτά πρώτοι συμμετέχοντες κερδίζουν από μια δωροεπιταγή Γερμανός 100€.

 

• Η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανεξετάζει τη λειτουργία των εθνικών δικαστικών συστημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί έρευνα με κύριο στόχο να προσδιοριστούν οι τομείς που χρήζουν πολιτικής απάντησης. Σκοπός της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν απόψεις σχετικά με υποθέσεις που αφορούν τη νομοθεσία της Ε.Ε. και οι οποίες θα συμβάλουν στον προσδιορισμό τρόπων που θα βελτιώσουν τα δικαστικά συστήματα. Το ερωτηματολόγιο, το οποίο διακινείται στην Ελλάδα από το δίκτυο Εnterprise Europe Network-Hellas, απευθύνεται σε εταιρείες που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες απευθείας στους πελάτες ή τους καταναλωτές.

 

 

 

Scroll to top