→Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Διαφθοράς κύκλωμα που δρούσε στο ΑΠΘ
«Κομπίνα» για… διδακτορικό! Αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και οι συνεργάτες του μπήκαν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Διαφθοράς, στη Θεσσαλονίκη, για απάτη με εικονικά παραστατικά, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα δικαιολογητικά δαπανών, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των διεθνών πανεπιστημιακών προγραμμάτων ανταλλαγών Erasmus. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά των πρυτανικών αρχών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που, αφού ερευνήθηκε σε πρώτο στάδιο, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών αρμόδιο για αντιμετώπιση εγκλημάτων διαφθοράς, Αργύρη Δημόπουλο. Αμέσως παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του ΑΠΘ και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.
Ηδη έχουν κληθεί να καταθέσουν οι δύο υπάλληλοι του ΑΠΘ που συνέταξαν την πορισματική έκθεση και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής που την υπέβαλε στην Εισαγγελία, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις για τη νόθευση των παραστατικών που εντοπίστηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματος. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στις 233.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των εικονικών φορολογικών στοιχείων στις 150.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμά τους, ο προϊστάμενος λογιστηρίου και ο προϊστάμενος γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) κατονομάζουν αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus, αλλά και ορισμένους συνεργάτες του που φέρονται ότι προσκόμισαν εικονικά παραστατικά, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα δικαιολογητικά δαπανών, στο πλαίσιο των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος Erasmus κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-2013. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής Ερευνών, έγινε αντιληπτή η «κομπίνα» από υπαλλήλους κι ενημερώθηκαν οι πρυτανικές αρχές που αντέδρασαν άμεσα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος έδωσε εντολή για τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας, ορίζοντας επιτροπή με επικεφαλής καθηγητή της Νομικής Σχολής. Παράλληλα, ενημερώθηκε η Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής καθηγητής που κλήθηκε να καταθέσει εμφανιζόταν μαζί με τους συνεργάτες του να απουσιάζουν στο εξωτερικό με δαπάνες των προγραμμάτων Erasmus 365 μέρες τον χρόνο, κάτι που φυσικά δεν συνέβαινε. Απλώς καρπώνονταν τα χρήματα οι ίδιοι! Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να παραδέχτηκε την πράξη του, όπως και την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο, όμως αυτό προς το παρόν δεν έχει συμβεί.
Από τα στοιχεία του ΙΚΥ, προκύπτει ότι στα Erasmus έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα πάνω από 2 εκατ.φοιτητές, από τη δημιουργία τους το 1987. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 3.500 διδάσκοντες του ΑΠΘ να μετακινηθούν για σύντομα χρονικά διαστήματα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προκειμένου να διδάξουν. Το ΑΠΘ τηρεί περίπου 600 διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ν.Φωτόπουλος