Pin It

Των Φώτη Παπούλια, Νίκου Σβέρκου

 

Σκληρό και αμφίρροπο «ντέρμπι» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Εφ.Συν.». Τα δύο κόμματα είναι ισόπαλα αποδεικνύοντας τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει να παγιώνεται στην τρίτη θέση αποσπώντας πάνω από το 10%. Τα υπόλοιπα κόμματα διαγκωνίζονται για την τέταρτη θέση, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την πολιτική και εκλογική μάχη.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από περισσότερους πολίτες καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και το 45% των ερωτηθέντων προτιμούν τον «κανένα».Η Ν.Δ. «κερδίζει» και στις προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

 

Η έρευνα, η πρώτη μετά τη θυελλώδη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ καθώς διενεργήθηκε στις 17 και 18 Ιανουαρίου, αναδεικνύει επίσης τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία της χώρας, ενώ φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι όλα τα κόμματα είναι ανίκανα να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εκλογική επιρροή: έκλεισε την ψαλίδα η Ν.Δ.- Μπροστά στην παράσταση νίκης

 

 

 

 

«Ισοπαλία τρόμου» αποτυπώνει η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για την «Εφ.Συν.». Η Ν.Δ. κλείνει την «ψαλίδα» που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής στο 29,5%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 6,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 6,0%, Χρυσή Αυγή 12,0%, ΔΗΜΑΡ 5,0% , ΚΚΕ 5,5%, Αλλο Κόμμα 6,0%. Σημαντική παράμετρος το εύρημα ότι η αποχή, το λευκό και το άκυρο συγκεντρώνουν το 32,2%.

 

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (Νοέμβριος 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ προηγούνταν με 31,5% και ακολουθούσαν Ν.Δ. 26,5%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 6,5% , Χρυσή Αυγή 12,5% , ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΚΚΕ 5,5% και Αλλο Κόμμα 6,0% . Γίνεται φανερό ότι η Ν.Δ. καλύπτει τη διαφορά με ταυτόχρονη μικρή, αλλά ουσιαστική πτώση του δημοσκοπικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν σημειώνουν ιδιαίτερες ποσοστιαίες αυξομειώσεις.

 

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 31,6% έναντι 27,2% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3,6%. Αλλο χαρακτηριστικό, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στο ερώτημα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ. Κανένα από αυτά τα δύο κόμματα δεν ξεπερνούν το 0,5%, δείχνοντας ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα οδηγηθούμε σε ένα εκλογικό ντέρμπι, σε μια σκληρή εκλογική πόλωση.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «Κανένας»

 

 

 

 

Καταλληλότερος αναδεικνύεται, και με διαφορά, ο «κανένας», ο οποίος συγκεντρώνει το 45%. Ο Α. Σαμαράς προηγείται στην κλίμακα συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,2% και ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 11,6%. Ο Π. Καμμένος προηγείται του Β. Βενιζέλου (5,2% έναντι 4,3%), ενώ ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στο 3,6%. Ο Ν. Μιχαλολιάκος υπερτερεί της Αλέκας Παπαρήγα (2,8% έναντι 0,8%). Αν και ο «καταλληλότερος» έχει μικρότερη «βαρύτητα» από εκείνη του παρελθόντος, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εικόνα «σκληρής μάχης» μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Δύο στους τρεις πιστεύουν ότι πάμε λάθος

 

 

 

«Πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;» ρωτήθηκαν οι πολίτες, με τη συντριπτική πλειοψηφία να παρακολουθεί τις εξελίξεις με απαισιοδοξία για το μέλλον και να μη συγκινείται από τις «ενέσεις αισιοδοξίας» που επιχειρεί η τρικομματική κυβέρνηση. Το 67% απαντά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και το 21% σε σωστή. Ανάμεσα στις δύο απόψεις βρίσκεται το 8% που απαντά «ούτε σωστή – ούτε λάθος», ενώ το 4% δεν τοποθετείται επί του θέματος. Φαίνεται πάντως ότι η απαισιοδοξία έχει καμφθεί ελαφρώς, καθώς σε προηγούμενη μέτρηση το «λάθος» συγκέντρωνε 76% και το «σωστή» 10%.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κρίση και Διαφθορά: στο κόκκινο η δυσπιστία για τα κόμματα

 

 

 

 

 

Δυσπιστία προς όλα τα κόμματα σχετικά με την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά εμφανίζουν οι ερωτώμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία τους απάντησε το «κανένα». Συγκεκριμένα το 59,6% θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανένα κόμμα να αντιμετωπίσει την κρίση, το 16,3% απάντησε ότι η Ν.Δ. δύναται να βρει αποτελεσματικές λύσεις, έναντι 8,9 που απάντησε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ακολούθως τη Χρυσή Αυγή εμπιστεύονται επί του θέματος το 2,6%, το ΚΚΕ το 1,1 και το ΠΑΣΟΚ το 1%. Το 2% προκρίνει ως καλύτερη λύση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μια συνεργασία κομμάτων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συγκεντρώνουν κάτω από μία μονάδα προτίμησης.

 

Οσον αφορά το ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το «κανένα» κερδίζει και πάλι κατά κράτος όλα τα κόμματα, καθώς το 58,2% θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ικανός να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό ζήτημα. Ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο θέμα, προηγείται το κυβερνητικό κόμμα με βραχεία κεφαλή συγκεντρώνοντας 10,8%, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύεται το 10,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,6%, ενώ το ΚΚΕ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. συγκεντρώνουν 2,3 και 1,4% το καθένα. Το 1,7% θεωρεί ότι με μια συνεργασία κομμάτων θα μπορούσε να βρεθεί λύση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν απαντήσεις κάτω από 1%.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη VPRC με ανάθεση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» στο χρονικό διάστημα 17 Ιανουαρίου έως 18 Ιανουαρίου 2013. Πρόκειται περί ποσοτικής έρευνας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη. Ο ερωτώμενος πληθυσμός ήταν ηλικίας από 18 ετών και άνω. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.230 άτομα.

 

Scroll to top