poysits

13/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Σερβίας και Κροατίας επιθυμούν λύση στο ζήτημα των αγνοουμένων

Η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης Βέσνα Πούσιτς δήλωσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβαν Μρκιτς επιθυμεί να επιλυθεί το ζήτημα των αγνοουμένων, που αποτελεί προϋπόθεση για να αποσύρει η Κροατία την προσφυγή κατά της Σερβίας για γενοκτονία.
      Pin It

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, δήλωσε ότι ο Σέρβος ομόλογός της Ίβαν Μρκιτς πραγματικά προσπαθεί για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την ανάκληση της κροατικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Σερβίας για γενοκτονία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει γι αυτό ετοιμότητα και πολιτική βούληση από το επίσημο Βελιγράδι.

Προϋπόθεση για να αποσύρει η Κροατία την προσφυγή κατά της Σερβίας για γενοκτονία είναι η παράδοση στοιχείων για τους 900 αγνοούμενους του πολέμου, δήλωσε η κ. Πούσιτς σημειώνοντας ότι στο στρατιωτικό αρχείο μπορούν να ελεγχθούν τα στοιχεία αυτά, κάτι που η Σερβία δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, όπως τόνισε.

Το Βελιγράδι γνωρίζει πού μπορούν να αναζητηθούν οι πληροφορίες, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό HTV. Η κ. Πούσιτς σημείωσε ότι συχνά συζητά το θέμα με τον Σέρβο ομόλογό της και ότι πιστεύει πως εκείνος επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά το ζήτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «ο χρόνος στην κλεψύδρα τρέχει, καθώς η πρώτη ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο».

«Είναι ανθρώπινο ζήτημα, υπάρχουν οικογένειες και για να προχωρήσουν από το παρελθόν στο μέλλον, πρέπει το θέμα να ανοίξει» υπογράμμισε η κ. Πούσιτς.

Η Κροατία και η Σερβία κατέθεσαν προσφυγές η μία εναντίον της άλλης για γενοκτονία στον πόλεμο στην Κροατία και τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ICJ στη Χάγη ορίστηκε στις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Στην προσφυγή της Κροατίας υποστηρίζεται ότι σε βάρος του κροατικού λαού το 1991-1995 διαπράχθηκε το έγκλημα της γενοκτονίας, κάτι που το Βελιγράδι απορρίπτει και στην αντιπροσφυγή του ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση των κροατικών στρατιωτικών δυνάμεων «Καταιγίδα» για την απελευθέρωση εδαφών το 1995 είναι «παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top