Ο πολιτικός προσανατολισμός, οι συνεργασίες και οι σχέσεις των βουλευτών στο επίκεντρο της αναταραχής
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους, με την εσωκομματική κατάσταση να βρίσκεται σε σημείο βρασμού, την ίδια ώρα που, όπως λέει ο Πάνος Καμμένος, το κόμμα του δικαιώνεται για τα όσα έχει αποκαλύψει σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης.
«Προσπάθεια εξαγοράς»
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου έκανε λόγο για επιχείρηση αποδόμησης του κόμματός του με «επίθεση λάσπης και προσπάθεια εξαγοράς στελεχών». «Δεν φοβόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα έριξε το γάντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες τονίζοντας: «Οποιοι εποφθαλμιούν τις καρέκλες, τούς λέω απ’ εδώ, ας τις πάρουν σπίτι τους από σήμερα το βράδυ» τόνισε, προειδοποιώντας πως, εάν δεν λυθούν οι παρεξηγήσεις, θα υπάρξουν αποκεφαλισμοί.
Είχε προηγηθεί η «ανταρσία» ομάδας επτά βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους ζήτησαν να προηγηθεί της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλιώς η παρουσία τους «δεν έχει νόημα». Συνυπέγραφαν οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βασίλης Καπερνάρος, Παύλος Χαϊκάκης (ο οποίος τελικά παρέστη) και Γιώργος Νταβρής -οι δύο πρώτοι είναι ο γραμματέας και η αναπληρώτριά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από τους ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά διατηρούμε το δικαίωμά μας να έχουμε άποψη και να διαφωνούμε με ορισμένες τακτικές» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση στην Κ.Ο. για τους άξονες σχετικά με τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τα εσωκομματικά. Παράλληλα έθεσε θέμα για τη Ραχήλ Μακρή και τη στάση της «φεύγω-μένω», που ταλάνισε το κόμμα για περίπου είκοσι μέρες. «Πρέπει να συζητήσουμε για το πού και πώς πάμε» σημειώνει από την πλευρά της στην εφημερίδα μας η Σταυρούλα Ξουλίδου, εκφράζοντας αγωνία για την ενότητα του κόμματος. «Δεν αμφισβητούμε τον πρόεδρο, θέλαμε να ταρακουνήσουμε τα νερά» προσθέτει και δηλώνει: «Είμαστε στον Γενάρη και δεν ξέρουμε τίποτα για τις υποψηφιότητες. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Τέρενς Κουίκ περί ύπαρξης φραξιών, λέει ότι «πριν μιλήσει θα πρέπει να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του και να μη φτιάχνει σενάρια».
Ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε την παραίτηση των Γιοβανόπουλου – Χρυσοβελώνη και στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο είχε μιλήσει για «κλίκες των αποδυτηρίων». Παράλληλα πρότεινε την τοποθέτηση εκπροσώπου Τύπου και την πλαισίωση του προέδρου από «συμβούλους υψηλού επιπέδου», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για να αντιμετωπιστούν τα εσωκομματικά προβλήματα. «Οταν τα ζητήματα δεν λύνονται, πάντα υπάρχει κίνδυνος διάσπασης σ’ ένα κόμμα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ηγεσίας.
Στις εσωκομματικές βολές απάντησε μέσω της «Εφ.Συν.» η Ραχήλ Μακρή, η οποία παραδέχεται ότι ήταν αποφασισμένη να αποχωρήσει από τους ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς, όπως λέει, κάποιοι ήθελαν να την οδηγήσουν στην έξοδο, χτυπώντας στο πρόσωπό της τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, ύστερα από εκτενή συζήτηση μαζί του, άλλαξε γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που η ίδια θεωρεί ότι συμμετέχουν στη συγκεκριμένη ομάδα είναι οι Νταβρής, Χρυσοβελώνη και Γιοβανόπουλος. Με δική της πρωτοβουλία ο πρώτος είχε παραπεμφθεί το καλοκαίρι στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.
Κάλεσμα επιστροφής
Στο πολιτικό πεδίο, ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στο κόμμα σε όσους έφυγαν, αλλά και σε όσους αποχώρησαν από άλλα κόμματα, αλλά δεν έχουν ψηφίσει τα μνημόνια. Για τις δημοτικές εκλογές είπε πως, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα κατεβάσουν δικά τους ψηφοδέλτια, ενώ, «όπου οι τοπικές κοινωνίες τα βρίσκουν μεταξύ τους, και χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές μας κυρίως στα εθνικά θέματα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μεγάλο αντιμνημονιακό τόξο». «Εάν στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ μάς ακολουθήσει, είναι καλοδεχούμενος» είπε χαρακτηριστικά.