13/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Κέιτ Ατκινσον διεκδικεί για δεύτερη φορά το Costa Βοοκ οf the Year

Eνα βραβείο είναι λίγο, πολύ λίγο

      Pin It

Το 1995 η Κέιτ Ατκινσον κέρδισε με το λογοτεχνικό της ντεμπούτο «Στα παρασκήνια του μουσείου» (εκδ. Scripta) το σημαντικό βρετανικό βραβείο Whitbread, που απονέμεται σε Βρετανούς και Ιρλανδούς συγγραφείς. Tώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, τιμάται με το ίδιο βραβείο, που έχει μετονομαστεί σε Costa Βοοk Award, για το νέο της μυθιστόρημα «Ζωή μετά τη ζωή». Μάλιστα διεκδικεί και θεωρείται φαβορί για το κορυφαίο Costa Βιβλίο της Χρονιάς (2013 Costa Book of the Year) που θα ανακοινωθεί στις 28 Ιανουαρίου και συνοδεύεται από 30.000 λίρες.

 

Απέναντί της είναι οι υπόλοιποι τέσσερις νικητές στις κατηγορίες των Costa Book Awards: ο Μάικλ Ρόμπερτς Σάιμονς που πήρε το βραβείο ποίησης για τη συλλογή του «Drysalter». Ο Nέιθαν Φίλερ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου) για το μυθιστόρημά του «Τhe shock of the fall». Στην κατηγορία της βιογραφίας η Λούσι Χιου-Χάλετ ξεχώρισε για το πορτρέτο του Ιταλού εθνικιστή ποιητή Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο με τίτλο «The Pike» και στο παιδικό βιβλίο διακρίθηκε ο Κρις Ρίντελ («Goth girl and the ghost of a mouse»).

 

Από τις πλέον δημοφιλείς πένες της Βρετανίας, η 63χρονη Ατκινσον στο νέο της, όγδοο κατά σειρά, μυθιστόρημα «Ζωή μετά τη ζωή» που οι κριτικοί υποδέχτηκαν με εγκώμια -στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά- συνδυάζει τον πειραματισμό στη φόρμα με μια συναρπαστική πλοκή. Μας καλεί να φανταστούμε τις ατέλειωτες δυνατότητες που έχουμε να ζήσουμε διαφορετικές ζωές, παράλληλες διαδρομές στο σύμπαν, όπου στιγμιαίες αποφάσεις ή συγκυρίες καθορίζουν την τύχη μας.

 

Η συγγραφέας ανατέμνει τη ζωή της ηρωίδας της Ούρσουλα και την αλλάζει συνεχώς, δίνοντας διαφορετικές εκδοχές και εξελίξεις σε όλα τα σημαντικά περιστατικά, ευχάριστα και δυσάρεστα, που της συμβαίνουν. Στις 11 Φεβρουαρίου 1910 σε ένα χωριό της Αγγλίας γεννιέται πρόωρα ένα κοριτσάκι, το οποίο πεθαίνει πριν προλάβει να φτάσει ο γιατρός. Στην αμέσως επόμενη εκδοχή η μικρή Ούρσουλα σώζεται από τον γιατρό και μεγαλώνει με τα τέσσερα αδέλφια της σ’ ένα ευτυχισμένο σπιτικό. Σε ηλικία τεσσάρων ετών πνίγεται στη θάλασσα μαζί με την αδελφή της. Τι θα γινόταν αν ένας παραθεριστής την έσωζε; Θα μεγάλωνε και θα σπούδαζε και στη συνέχεια θα πήγαινε στη Γερμανία. Εκεί θα γνώριζε τον Χίτλερ, θα παντρευόταν και θα έκανε μια κόρη. Θα βρισκόταν στους βομβαρδισμούς του Βερολίνου από τους Συμμάχους και θα αυτοκτονούσε από απελπισία. Τι θα γινόταν αν δεν έμενε στη Γερμανία και γύριζε στην Αγγλία; Θα έπιανε δουλειά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα ζούσε τους βομβαρδισμούς της πόλης από τη γερμανική αεροπορία. Θα σκοτωνόταν σ’ ένα καταφύγιο μαζί με πολλούς άλλους;

 

Γεννημένη στο Γιορκ η Κέιτ Ατκινσον σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και έχει τιμηθεί με το βραβείο Ε. Μ. Φόρστερ από την Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Μια καλή πράξη» (Κέδρος), «Ψέματα και μυστικά» (Κέδρος), «Το ανθρώπινο κροκέ» (Scripta).

 

Επιμ.: Π. Σπίνου

 

Scroll to top