Του Τάσου Τσακίρογλου
Ακόμα μια εστία έντασης με την Τουρκία αναζωπύρωσε η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Πολιτεία θα μπορεί να διορίζει ιεροδιδασκάλους (ιμάμηδες) σε τζαμιά και δημόσια σχολεία της Θράκης, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει σκληρή απάντηση σε προγενέστερη ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς. Σ' αυτή, μάλιστα, γίνεται, ίσως για πρώτη φορά, ρητή αναφορά σε προσπάθειες «του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, οι οποίες δεν συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφραζε την απογοήτευση της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, για τις «καταπιεστικές» πολιτικές εις βάρος της «τουρκικής κοινότητας». Παράλληλα, καλούσε την Αθήνα να επιτρέψει στη μειονότητα να ασκεί ελεύθερα τα θρησκευτικά της καθήκοντα, όπως αρμόζει σ' ένα σύγχρονο κράτος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τόνιζε μάλιστα ότι οι αντιρρήσεις των μειονοτικών βουλευτών δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Διαστρέβλωση της πραγματικότητας
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση «εντάσσεται στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία» και προσθέτει: «Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι Ε.Ε. και Ελλάδα παρακολουθούν τα βήματα που κάνει η Αγκυρα στους τομείς των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Χρυσή Αυγή, ενώ τις έντονες αντιρρήσεις τους είχαν εκφράσει οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ) και ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχ. Χατζηοσμάν. Στην ουσία η τροπολογία επαναφέρει στη ζωή νόμο του 2007, επί υπουργίας Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος, όμως, παρέμενε ανενεργός.