13/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν κάνουν πίσω οι Ρώσοι

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Απραγα γύρισαν από την Αγία Πετρούπολη τα στελέχη της ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά ζητά να το πληρώνουμε όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (-20%), η Gazprom επιμένει σε μείωση 13%-15%.
      Pin It

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Απραγα γύρισαν από την Αγία Πετρούπολη τα στελέχη της ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά ζητά να το πληρώνουμε όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (-20%), η Gazprom επιμένει σε μείωση 13%-15%

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Με άδεια χέρια επέστρεψε χθες η αποστολή των διοικητικών στελεχών της ΔΕΠΑ από την Αγία Πετρούπολη, όπου βρέθηκαν για να διαπραγματευτούν μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου με την Gazprom ώστε το κόστος προμήθειας να πέσει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να μην κάνουν βήμα πίσω από τη δική τους θέση για αναδρομική μείωση 13% έως 15% και πλέον οι τελικές αποφάσεις για το αν θα δεχτούμε την προσφορά και θα πούμε κι ευχαριστώ ή θα λύσουμε τη διαφορά στη διεθνή διαιτησία είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης. Σήμερα θα ενημερωθούν επίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Μαξίμου και σε περίπου δέκα μέρες, αν στο ενδιάμεσο δεν υπάρξει συμφωνία από την επιστολογραφία που θα ακολουθήσει, αναμένονται εξελίξεις.

 

Η μείωση τιμών στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση, ειδικά σήμερα που οι φόροι και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν γονατίσει τη βιομηχανία και η ενεργειακή φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η Ελλάδα προμηθεύεται σήμερα περίπου 2,8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από την Gazprom σε τιμές κοντά στα 460-470 δολάρια τα χίλια κυβικά, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι κοντά στα 380 δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι να δαπανά περίπου 250-300 εκατ. δολάρια περισσότερα κάθε χρόνο.

 

Το ενδεχόμενο Διαιτησίας

 

Υπό το πρίσμα αυτό η προσφυγή στη Διαιτησία, όπως έπραξαν πρόσφατα αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες-πελάτες της Gazprom κερδίζοντας αναδρομικά μεγάλες μειώσεις, είναι πλέον ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο, παρότι ως λύση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή λόγω των πιθανών επιπλοκών που θα μπορούσε να έχει στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις αλλά και του πολύτιμου χρόνου που αναμένεται ότι θα χαθεί στη δικαστική διαδικασία.

 

Scroll to top