20/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαδικασία της παραπομπής

      Pin It

Ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι πιθανότατα ο Χρ. Μακρογιαννάκης

 

Tης Ελενας Βαρίνου

 

Προθεσμία μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου -εκτός εάν απαιτηθεί παράταση- θα έχουν οι 15 βουλευτές που θα συγκροτήσουν τη διακομματική σύνθεση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία παρέπεμψε η Ολομέλεια τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος ως προς τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οι επτά Κοινοβουλευτικές Ομάδες οφείλουν να καταθέσουν τα ονόματα των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή, της οποίας πιθανότητα θα ηγηθεί ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν με βεβαιότητα τη συμμετοχή, εκτός του κ. Μαρκογιαννάκη, του Μ. Βορίδη αλλά και του Πρ. Παυλόπουλου (ωστόσο ο ίδιος φέρεται να μην το επιθυμεί), του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του Π. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Θεόδ. Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Β. Καπερνάρου από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Από το ΚΚΕ ως πιθανοί υποψήφιοι αναφέρονται οι Ν. Καραθανασόπουλος και ο Θ. Παφίλης, ενώ τη ΔΗΜΑΡ πιθανολογείται πως θα εκπροσωπήσει ο Β.Οικονόμου.

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών. Το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει πρέπει να είναι αιτιολογημένο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να περιλαμβάνει σαφή πρόταση προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη. Εάν η υπό διερεύνηση αξιόποινη πράξη συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τον πολιτικό, η επιτροπή έχει εκ νόμου τη δυνατότητα να διατάξει την κατάσχεσή τους.

 

Στη συνέχεια και σε προθεσμία πέντε ημερών από τη διανομή του πορίσματος στους βουλευτές, καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη, οπότε το αργότερο 15 ημέρες μετά πρέπει να πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ποινικής δίωξης. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, ακολουθεί η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου επιλέγονται με κλήρωση από τον πρόεδρο της Βουλής.

 

Το Συμβούλιο αποτελείται από πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, ανώτατους δικαστικούς από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περίπτωση που το βούλευμα του Συμβουλίου παραπέμπει τον υπουργό στο ακροατήριο συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο.

Scroll to top