Μπορεί με την αποκάλυψή της να ξέσπασε θύελλα ερωτήσεων και αντιδράσεων τόσο από πολιτικά πρόσωπα, όσο και από τον απλό κόσμο για τα χρήματα που είχαν βγάλει Έλληνες στο εξωτερικό, ωστόσο οι διωκτικές αρχές φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη για τη λίστα Λαγκάρντ.
Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά το γεγονός πως αρκετούς μήνες μετά την αποκάλυψη της λίστας, και ενώ προχωρά κανονικά η απόδοση ευθυνών στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την απόκρυψή της, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει προχωρήσει σε ελάχιστους ελέγχους.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 266 εντολές ελέγχου για τα 1.700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί. Αυτό ανακοίνωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σημειώνοντας πως από τις 266 εντολές έχουν προχωρήσει αρκετά οι 155 περιπτώσεις, όπου ενδεχομένως ο έλεγχος να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Πολλές φορές έχουμε κουβεντιάσει με τον υπουργό Οικονομικών την πορεία των ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ. Πιέζομαι για ταχύτερα αποτελέσματα. Αλλά αυτό είναι θέμα των ελέγχων» δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ απαντώντας στο επίμονο ερώτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για το ποια είναι η στάση του κ. Στουρνάρα απέναντι στην καθυστέρηση που σημειώνεται σχετικά με τον έλεγχο των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ.
Ο κ. Στασινόπουλος, αν και αποκάλυψε ότι για 155 φυσικά πρόσωπα έχει προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος, σε σύνολο 1.700 φυσικών προσώπων που έχουν ταυτοποιηθεί, δεν δέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι στους μήνες που προηγήθηκαν έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την υποδομή των ελέγχων και από δω και πέρα οι έλεγχοι θα αποδίδουν ταχύτερα αποτελέσματα. Ίσως, μάλιστα, και μέσα στο μήνα να υπάρξουν τα πρώτα πορίσματα για κάποιους από τους ελεγχόμενους. Ο κ. Στασινόπουλος επικαλέστηκε το φορολογικό απόρρητο, το οποίο τον δεσμεύει να μην αποκαλύψει ονόματα.
Όμως, είπε ενδεικτικά ότι για τουλάχιστον έξι πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ η αποκρυβείσα περιουσία ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα πορίσματα που θα εκδοθούν για κάθε υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένα, καθώς πολλοί από τους καταθέτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσουν προσφυγές και άρα πρέπει τα συμπεράσματα του ΣΔΟΕ να είναι απολύτως «δεμένα».
Το ενδιαφέρον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συγκεντρώνει και η πορεία των ελέγχων για τα 54.000 εμβάσματα στο εξωτερικό. Όμως, με δεδομένο ότι, πλέον, το ΣΔΟΕ δεν έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη σύλληψη της φοροδιαφυγής αλλά το μεγάλο οικονομικό έγκλημα και την απάτη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κληθεί σε ακρόαση ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο έλεγχος των εμβασμάτων θα γίνει από τις ΔΟΥ.
Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας που είχε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ και στα σεμινάρια που ήταν αναγκαία να οργανωθούν για εξειδικευμένους ελέγχους των στελεχών του ΣΔΟΕ με δεδομένο ότι πλέον έχει αλλάξει το αντικείμενο του Σώματος (σ.σ. η αρμοδιότητα της φοροδιαφυγής έχει δοθεί πλέον στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής έχει μετακινηθεί σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και απάτης.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. συγκέντρωση στοιχείων από τις τράπεζες, δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών για τους ελέγχους κλπ) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφεξής ο έλεγχος θα είναι δυνατόν να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.
Επίσης, μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ δεν έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου. Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι από τα 1.700 φυσικά πρόσωπα, τα 919 περίπου δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο, ενώ τα 205 πρόσωπα φαίνεται, σε πρώτη φάση, από τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρείχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να καλύπτουν τα ποσά που εμφανίζονται στη λίστα.
efsyn.gr