samaras-venizelos-stournaras-ypourgiko

14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θορυβημένη η κυβέρνηση μπροστά στις αποκαλύψεις

Τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας έχουν προβληματίσει τις σημερινές ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή από την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των 2 κομμάτων.
      Pin It

Τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας έχουν προβληματίσει τις σημερινές ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή από την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των 2 κομμάτων

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΣτο Στρασβούργο για την παρουσίαση του προγράμματος της προεδρίας της Ε.Ε. μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με το μυαλό του όμως να μη φεύγει από την Αθήνα. Το σκάνδαλο του Τ.Τ. έχει ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω από την κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, θα περάσουν εβδομάδες μέχρις ότου κλείσει ο πρώτος κύκλος της δικαστικής έρευνας. Αν ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων δεν διευρυνθεί, στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούν ότι οι ζημίες για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα είναι περιορισμένης έκτασης, καθώς οι έρευνες κινούνται στην περίοδο των διακυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

 

Οι αποκαλύψεις της δικαστικής έρευνας έρχονται πάντως σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει, μέσα και έξω, ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των πρωτοβουλιών και εγγυάται την πορεία του οικονομικού προγράμματος.

 

Και οι Ευρωπαίοι

 

Το εκτιμώμενο μέγεθος της ζημίας του Τ.Τ., που ήταν καταγεγραμμένο στη συνείδηση του κόσμου σαν κουμπαράς αποταμιεύσεων, πάνω από 400 εκατ. ευρώ, όπως και η λίστα των κατηγορουμένων επιχειρηματιών που κινούνταν μέχρι πρότινος με άνεση κοντά στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση. Εχουν θορυβήσει όμως και τον διοικητή της ΤτΕ και κατ’ επέκταση την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM εν όψει της επόμενης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, είναι κατ’ ουσίαν το μόνο κεφάλαιο που καλείται να κλείσει αμέσως -σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές- η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται ότι είναι το κρισιμότερο προαπαιτούμενο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα και παράλληλα με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, καθώς μέσα στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να κλείσει η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σκάνδαλο του Τ.Τ. σε αυτή την εκκρεμότητα μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το Μέγαρο Μαξίμου ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης η ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στην τελευταία του συνέντευξη στους «Financial Times», στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη ρύθμιση για τις τράπεζες με διοικητική πράξη και όχι με νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την άλλη εβδομάδα, υπό το πρίσμα και των δικαστικών ερευνών.

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη από την υπόθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να δηλώνει (στον ΑΝΤ1) ότι «όποια συνδρομή ζητηθεί, θα υπάρξει (από την κυβέρνηση), αλλά η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της». Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δεύτερο χρόνο λέγοντας ότι «φυσικά και θα τις εξετάσουμε στη συνέχεια και εκεί που υπάρχουν θα πρέπει να καταλογιστούν». Η διαλλακτική στάση που τηρεί η κυβέρνηση υπαγορεύεται από την αδυναμία ασφαλούς εκτίμησης για την έκταση του σκανδάλου αλλά και από την ανάγκη να δείξουν οι δύο εταίροι ότι έχουν τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνιακής διαχείρισης, το επιχείρημα που θα προβάλλουν εφεξής τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι για πρώτη φορά «γυρίζουν πίσω λεφτά», αν και μέχρι τώρα μόνον δύο κατηγορούμενοι, για την άλλη σκανδαλώδη υπόθεση, αυτή των εξοπλισμών, έχουν δηλώσει ότι θα επιστρέψουν μίζες, ο Αντ. Κάντας και ο Γ. Καμάρης.

 

Συνομιλία με τρόικα

 

Ο πρωθυπουργός αναμένει από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την τελική ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα, η οποία όμως θα διαμορφωθεί μετά την πρώτη συνάντηση με τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, οι οποίοι δεν δείχνουν να βιάζονται να έλθουν στην Αθήνα. Οι αρχικές προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, που είχαν εκφραστεί προ δεκαημέρου, ότι η επισκόπηση θα κλείσει θετικά για την Αθήνα και θα επικυρωθεί η πορεία του προγράμματος στο Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Γι’ αυτό και ο υπουργός επιχειρεί με μια τακτική αναδίπλωση να μεταθέσει τις προσδοκίες για τις 17 Φεβρουαρίου.

 

Ενόχληση προκαλούν όμως και τα σενάρια για τη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ τον Μάιο, οπότε λήγει η θητεία του Γ. Προβόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε δημοσίως με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ευάγγ. Βενιζέλου» και επικαλείται μάλιστα την προγραμματική συμφωνία. Από την κυβέρνηση δεν έγινε κανένα σχόλιο. Κυβερνητικοί παράγοντες περιορίστηκαν στη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα. Ακόμη και αν υπήρχε, αυτό δεν θα άνοιγε παραμονές των συνομιλιών με την τρόικα, τέσσερις μήνες πριν από την λήξη της θητείας Προβόπουλου.

 

Scroll to top