Οι αποκαλύψεις για το πανηγύρι της μίζας συνεχίζονται, ενώ είχαμε δύο νέες συλλήψεις αλλά και την επιστροφή στο Δημόσιο ενός μικρού κλάσματος του μαύρου χρήματος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ
Της Κατερίνας Κατή
Δύο νέες συλλήψεις εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, αλλά και την επιστροφή, από τρίτο κατηγορούμενο, στο δημόσιο ταμείο 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον πακτωλό των μιζών, έφερε χθες ο «ποταμός» των εξελίξεων στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών.
Δυόμισι χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για οκτώ κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 29 συνολικά προσώπων για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, με ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW, για την οποία φέρεται να διακινήθηκαν μέσω offshore εταιρειών μίζες περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, συνελήφθησαν χθες με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή, οι εκ των «πρωταγωνιστών» της μεγάλης δικογραφίας, Σωτήρης Εμμανουήλ (πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) και Ιωάννης Μπέλτσιος (ο αποκαλούμενος και «ταμίας» του Ακη Τσοχατζόπουλου).
Η επιστροφή των 7,5 εκάτ.
Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι ο εκ των κατηγορουμένων, Γιώργος Καμάρης, πρώην διαχειριστής εταιρείας συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΕΘΑ επί Τσοχατζόπουλου και νυν έγκλειστου στον Κορυδαλλό, επέστρεφε στο ζημιωθέν ελληνικό Δημόσιο 7,5 εκατομμύρια από το «μαύρο χρήμα» που είχε διακινηθεί. H κίνησή του αυτή αλλά και η γενικότερη συνεργασία του με τις Αρχές εκλήφθηκαν ως δείγματα ειλικρινούς μεταμέλειας με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του.
Παράλληλα ο εκ των μεσαζόντων της HDW, εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, επίσης κεντρικό πρόσωπο της δικογραφίας, λάμβανε διά του συνηγόρου του και τρίτη προθεσμία, καθώς φέρεται να μην έχει προετοιμάσει ακόμα την απολογία του.
Ο Μιχάλης Ματαντός υπήρξε «μοιραίο πρόσωπο» για τους Εμμανουήλ και Μπέλτσιο, καθώς από τις αποκαλύψεις που έκανε στο παρελθόν εξεταζόμενος από τη γερμανική Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό και με την απολογία τού, επίσης, κατηγορούμενου Αλέξανδρου Αβατάγγελου, «έδεσαν» ακόμη περισσότερο τα αδικήματα που τους βαρύνουν οδηγώντας έτσι στην έκδοση των σε βάρος τους ενταλμάτων σύλληψης.
Ο Σωτήρης Εμμανουήλ και ο πρώην κρατικός αξιωματούχος, Ιωάννης Μπέλτσιος οδηγήθηκαν λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, ο πρώτος για την ερχόμενη Παρασκευή και ο δεύτερος για το ερχόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.
Στο κατηγορητήριο στο οποίο περιγράφεται η διάπραξη βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο Γιάννης Μπέλτσιος εμφανίζεται να συμμετείχε στο σύστημα διακίνησης των μιζών του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στον Ι. Μπέλτσιο αποδίδονται τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ειδικότερα για την κατηγορία της δωροδοκίας του αποδίδεται ότι από κοινού με δύο αλλοδαπούς (έναν Γερμανό και έναν Αρμένιο) και τρεις Ελληνες (Αβατάγγελος, Ματαντός, Μιχ. Φιλιππίδης) δωροδόκησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Σωτήρη Εμμανουήλ υποσχόμενοι συνολικά 63.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. Για το ξέπλυμα κατηγορείται ότι από κοινού με τα ίδια πρόσωπα από το 2000-2007 νομιμοποίησε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ
Εχει καταθέσει σε βάρος του ο κατηγορούμενος μεσάζων Αλέξανδρος Αβατάγγελος, που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους :
«Εδωσα αμοιβή 2,5 εκατ. ευρώ στον Ι. Μπέλτσιο που ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να πείσει τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην αντιδράσουν στην αποκλειστική συνεργασία της γερμανικής HDW με τα ναυπηγεία…».
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος είχε επίσης αποκαλύψει ότι η εταιρεία Inveco, που είχε δεχθεί εκατομμύρια ευρώ από τους Γερμανούς, ανήκε στον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος πάντως «δεν παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο, που να δικαιολογεί αυτή την αμοιβή».
Ο ρόλος του Ι. Μπέλτσιου, αλλά και η εταιρεία του Σωτήρη Εμμανουήλ εμφανίζονται πρώτα στη γερμανική δικογραφία, όπου ο εκλιπών πλέον Γερμανός μάνατζερ Χάουν και ο Μίλενμπεκ δίνουν μίζα στον αποκαλούμενο «Κύκλο προσευχής», έναν κύκλο ανθρώπων οι οποίοι προωθούν «ωφέλιμες πληρωμές» σε Ελληνες αξιωματούχους για να προωθήσουν τη σύμβαση «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών», που αφορούσαν την κατασκευή 3 συν 1 υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Από αυτή τη δουλειά φαίνεται να έχουν δοθεί συνολικά μίζες περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου το 2012!
Για τον Σωτήρη Εμμανουήλ η γερμανική δικογραφία αναφέρει ότι πήρε 17 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τα μοιράσει ως μίζες στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν κατά βάση τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων.
Αλλά και η κατάθεση Ματαντού στη γερμανική Δικαιοσύνη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον Ιωαν. Μπέλτσιο.
Ο κατηγορούμενος εφοπλιστής αναφέρει για τον Μπέλτσιο: «Εμάς της ΜΙΕ [εταιρεία συμφερόντων Ματαντού] μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε… Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσόν το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά… Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».
Με σύσταση του Ακη
Στον ρόλο Μπέλτσιου στην υπόθεση, ο οποίος έχει αρνηθεί όλα όσα του καταλογίζουν, είχε αναφερθεί όμως ενώπιον των εισαγγελέων του Μονάχου και ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας Ferrostaal: «Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλος, μας συνέστησε τον κ. Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των 29 κατηγορουμένων στη δικογραφία για τα υποβρύχια είναι τότε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συνδικαλιστές, ιδιώτες, αλλά και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.
Ανάμεσα τους είναι ο Αντώνης Χάγιας, συνεργάτης του Μιχάλη Ματαντού αλλά και ο πρώην νομάρχης Πειραιά, Ιωάννης Μίχας που ως πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μαζί του κατηγορούνται και οι επίσης πρώην συνδικαλιστές Σταύρος Μαρκάτος και Γιώργος Κοντάκης.
Κατηγορούμενος βεβαίως είναι και ο Αντώνης Κάντας, αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών.
Οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί με βάση το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση, ενώ για την ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της, που αφορούσε εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.