14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδότες και συγγραφείς υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου

Φτηνά βιβλία για όλους

Υποστηρίζουν πως εάν το υπουργείο Ανάπτυξης την καταργήσει, τότε θα ακριβύνουν οι εκδόσεις, ενώ θα ευνοηθούν τα σούπερ μάρκετ και τα μπεστ σέλερ.
      Pin It

Υποστηρίζουν πως εάν το υπουργείο Ανάπτυξης την καταργήσει, τότε θα ακριβύνουν οι εκδόσεις, ενώ θα ευνοηθούν τα σούπερ μάρκετ και τα μπεστ σέλερ

 

Της Παρής Σπίνου

 

Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου που μεθοδεύει το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως συσπειρώνει τους φορείς του βιβλίου. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ενωση Ελληνικού βιβλίου (ΕΝΕλΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΕΒ), αλλά και γνωστοί συγγραφείς πιστεύοντας ότι η ενιαία τιμή -ισχύει για τα βιβλία που τυπώθηκαν κατά την τελευταία διετία- ευνοεί τον πλουραλισμό, τον εξορθολογισμό και τις ισορροπίες σε μια αγορά που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

 

«Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η βιωσιμότητα των μικρών βιβλιοπωλείων που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, των σούπερ μάρκετ, του Ιντερνετ. Επίσης προστατεύονται οι σοβαρές, ωστόσο μη εμπορικές εκδόσεις. Αν καταργηθεί, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν και θα αυξηθεί η ανεργία. Επιπλέον, με τη μείωση των εργασιών δεν θα εισπράττει το κράτος ΦΠΑ», επισήμανε ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός. «Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εκδότες υπάρχει, οι τιμές στα βιβλία μειώθηκαν κατά 20% από την αρχή της κρίσης. Επιπλέον χαμηλές τιμές υπάρχουν στις παλαιότερες εκδόσεις, στα εκπτωτικά υποκαταστήματα των βιβλιοπωλείων, στα παζάρια κ.λπ.».

 

Η ενιαία τιμή βιβλίου ισχύει από το 1997 στη χώρα μας. Πρακτικά ο εκδότης καθορίζει τη λιανική τιμή των βιβλίων που βγάζει, ενώ ο βιβλιοπώλης μπορεί να πουλήσει αυτά τα βιβλία στο κοινό με έκπτωση έως 10%. Πρώτη η Γερμανία ήδη από το 1887 εφάρμοσε το μέτρο, ενώ το παράδειγμα ακολούθησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, μέχρι τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο κ.ά. Στην Αγγλία, όπου δεν εφαρμόζεται, τα φρεσκοτυπωμένα βιβλία δεν πουλιούνται πιο φτηνά.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου βασιζόμενο σε μια μελέτη του ΟΟΣΑ, με τη σιωπηλή ανοχή του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να λάβει υπόψη τον ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα του βιβλίου, αλλά και την άποψη των ανθρώπων του χώρου. Σχετική ερώτηση έκαναν στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

 

«Είναι χαλκευμένη η εντύπωση ότι η ελεύθερη τιμή του βιβλίου οδηγεί στο φτηνό βιβλίο. Αν ο εκδότης έχει απώλεια κερδών θα αναγκαστεί να αυξήσει την τιμή του βιβλίου» επισήμανε ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος επίσης έθιξε την «κουλτούρα του τζάμπα» που καλλιεργείται μέσω του Διαδικτύου για τη δωρεάν διάθεση βιβλίων. «Αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει και από τις εφημερίδες που προσφέρουν βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αν απελευθερωθεί η αγορά από την ενιαία τιμή βιβλίου, τότε θα επαναληφθεί το φαινόμενο των δισκογραφικών εταιρειών. Τα καινούργια βιβλία θα βγαίνουν στις εφημερίδες όπως τα καινούργια CD».

 

«Εάν πέσουν πολύ οι τιμές των βιβλίων, τότε οι συγγραφείς δεν θα μπορούν να ζήσουν από τα ποσοστά που εισπράττουν. Οι νεότεροι θα αναγκάζονται να βγάζουν τα βιβλία τους στο facebook και το twitter», είπε ο Θανάσης Χειμωνάς. «Αισιοδοξώ ότι οι άνθρωποι που νομοθετούν δεν είναι ηλίθιοι», έριξε την αιχμή του ο Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος περιέγραψε και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι συγγραφείς. «Πολλοί εργοδότες σε ιντερνετικά σάιτ τα οποία κερδίζουν από τις διαφημίσεις μάς ζητούν να δίνουμε κείμενα δωρεάν, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση».

 

Η ενιαία τιμή βιβλίου έχει όμως και αντιπάλους. «Οι τιμές των βιβλίων έπεσαν λόγω του ανταγωνισμού και όχι λόγω της ενιαίας τιμής», είπε ο βιβλιοπώλης Βαγγέλης Τρικεριώτης, μιλώντας για «υποκρισία της συντεχνίας», ενώ κατήγγειλε τους εκδότες οι οποίοι στην ανατύπωση των νέων τίτλων δεν αλλάζουν τη χρονολογία έκδοσης με σκοπό το κέρδος.

 

Scroll to top