14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλος εβδομάδας θα βγει το… ΠΕΔΥ

«Θα αναλάβουμε δράσεις και θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία», διαμηνύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
      Pin It

«Θα αναλάβουμε δράσεις και θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία», διαμηνύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Δεν κατέθεσε χθες το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία (ΠΕΔΥ) ο Αδ. Γεωργιάδης, όπως είχε ανακοινώσει. Θα το κρατήσει «κάνα δυο μέρες», όπως είπε χθες, πριν το καταθέσει.

 

Ο λόγος για το νομοσχέδιο με το οποίο συστήνει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας το οποίο έθεσε την Παρασκευή αργά το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση αναρτώντας το στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

 

Χθες συναντήθηκε με τους γιατρούς και εξερχόμενος της συνάντησης δήλωνε πως «το νομοσχέδιο έχουμε αποφασίσει να το πάμε στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, όχι σήμερα, σε κάνα δυο μέρες δηλαδή, για να δώσουμε τον χρόνο και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να το επεξεργαστούν λίγο περισσότερο».

 

Θέλει… συναίνεση

 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει στο μεγαλύτερο δυνατό κλίμα συναινέσεως, γιατί είναι για το καλό του Ελληνα ασθενή. Και αν το δούμε όλοι ήρεμα και πολιτισμένα, θα διαπιστώσουμε ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

 

Οι αντιδράσεις των γιατρών συνεχίζονται. «Θα αναλάβουμε δράσεις και θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια», διαμηνύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

 

«Το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, καθιερώνει ένα νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο είναι πρόχειρο, ατελές, έωλο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του με υπουργικές αποφάσεις του μέλλοντος.

 

Διαφαίνεται ο σκοπός του για την απόλυση των γιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει, αλλά και τη διάλυση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

 

«Τα όποια Αστικά Κέντρα αναφέρονται, τα οποία θα συγκροτηθούν στο μέλλον, αποτελούν προκάλυμμα, ώστε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αποδόμηση και να δημιουργήσουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες ό,τι απέμεινε στην τσέπη του κάθε πολίτη, προκειμένου να πάρει την ιατρική του εξέταση και το φάρμακό του», καταγγέλλουν οι γιατροί και προσθέτουν ότι «η κοινωνία δεν αντέχει τη σημερινή εποχή καταστροφικούς χειρισμούς, αλλά και κινήσεις μέσα από τις οποίες το κράτος αποσύρεται από κάθε είδος βοήθειας και αλληλεγγύης και μεταφέρει στους πολίτες αυτές τις δράσεις».

 

Οι γιατροί ζητούν να διευκρινιστούν άμεσα ζητήματα όπως: Πόσοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι θ΄ αναλάβουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί των εν λόγω ειδικοτήτων οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική στα όρια των ειδικοτήτων τους, σε τι πλαίσιο θα λειτουργήσουν;

 

Scroll to top