20/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζίφος οι ιδιωτικοποιήσεις

      Pin It

Εκθεση της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει «άκρως απογοητευτική» την πορεία των αποκρατικοποίησεων στην Ελλάδα

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Πολύ άσχημη –έως απογοητευτική- κρίνει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, έκθεση που συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο της χώρας για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών στην Ελλάδα.

 

Πρόκειται για έκθεση με στοιχεία που προέρχονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία έχει στην κατοχή της ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος WAZ.

 

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται «απογοητευτική η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα», ενώ τονίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι άκρως δυσαρεστημένη με τις εξελίξεις αυτές, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μία από τις βασικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων και δανειστών της.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το 2012 ο στόχος είσπραξης από τις αποκρατικοποιήσεις για τα ταμεία του κράτους ήταν 15 δισ. ευρώ. Τελικά το ελληνικό κράτος κατόρθωσε να εισπράξει 100 εκατομμύρια ευρώ. Για το έτος 2013 ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται εισπράξεις 8,5 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

 

Η έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για το 2016, στο πρώτο Μνημόνιο, ήταν ύψους 50 δισ. ευρώ.

 

Επίσης για τη γερμανική κυβέρνηση απογοητευτική είναι και η συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών ομίλων στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι τη στιγμή σύνταξης της έκθεσης καμιά γερμανική επιχείρηση δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για αγορά ελληνικής κρατικής περιουσίας προς ιδιωτικοποίηση.

 

Το μόνο θετικό πού εντοπίζει η έκθεση αφορά την Ντόιτσε Τέλεκομ, που αύξησε κατά 10% το ποσοστό συμμετοχής της στον ΟΤΕ.

 

Ως βασική αιτία για το «βατερλό» των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα η έκθεση αναφέρει την «πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε στη χώρα το 2012, τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων».

 

Σύμφωνα με την αναφορά της γερμανικής κυβέρνησης, «το ασταθές πολιτικό κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα το περασμένο έτος, αλλά και η μη σωστή εφαρμογή του Μνημονίου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας».

 

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενημερώνεται κατά διαστήματα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που έχουν μπει ως προϋποθέσεις από τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να λαμβάνει την προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια.

 

Ωστόσο και στο Βερολίνο έχουν κατανοήσει ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ –που θα εισέπρατταν τα ελληνικά ταμεία από ιδιωτικοποιήσεις και τον οποίο είχε θέσει η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου- ήταν τελικά εξωπραγματικός.

 

Scroll to top